ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Προσφυγές κατά της εφορίας με ένα κλικ μέσα από νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Δεκέμβριο και θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να υποβάλλουν ενδικοφανείς προσφυγές, αλλά και να παρακολουθούν την εξέλιξη των υποθέσεών τους.

Στην ενεργοποίηση μιας νέας πλατφόρμας μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι που αμφισβητούν τις αποφάσεις της φορολογικής διοίκησης για επιβολή φόρων θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) προχωρά η ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο και η είσοδος των ενδιαφερόμενων σε αυτή θα γίνεται με την χρήση των προσωπικών κωδικών του taxisnet. Η νέα εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να παρακολουθούν την εξέλιξη της πορείας των προσφυγών που υπέβαλλαν καθώς και των ένδικων βοηθημάτων που ασκούνται μετά την έκδοση της απόφασης ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ωστόσο σύμφωνα με αρμόδια στελέχη θα υπάρχουν και «κόφτες» στις προσφυγές, όπως για παράδειγμα η υποβολή της ίδιας προσφυγής πολλές φορές, η εκ νέου υποβολή προσφυγής που έχει απορριφθεί, η υποβολή ερωτημάτων από τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τους λόγους απόρριψης η καθυστέρησης της εξέτασης της προσφυγής. Στόχος είναι να αποτραπεί κύμα προσφυγών για πράξεις της φορολογικής διοίκησης οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, όπως η αύξηση φόρων με βάση νομοθετικές ρυθμίσεις, μεταβολές στα εισοδήματα κ.α.       

Κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής ενδικοφανούς προσφυγής θα πρέπει να συμπληρωθούν:  

  • τα ακριβή στοιχεία του υπόχρεου
  • το είδος της προσβαλλόμενης πράξης
  • οι λόγοι, οι ισχυρισμοί και τα έγγραφα στα οποία ο υπόχρεος βασίζει το αίτημά του
  • η διεύθυνση στην οποία θα πραγματοποιούνται οι κοινοποιήσεις των αποφάσεων, των πράξεων και των λοιπών εγγράφων της ΔΕΔ
  • η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και γενικά στοιχεία επικοινωνίας του υπόχρεου.

Ο φορολογούμενος θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά και αίτημα αναστολής του καταβλητέου ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού της πράξης εφόσον το αίτημα υποβάλλεται και οριστικοποιείται την ίδια ημέρα με την ενδικοφανή προσφυγή.

Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής στην αρμόδια φορολογική αρχή. Αν δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή ότι έχει απορριφθεί από τη ΔΕΔ και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 91.000 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις έχουν προσφύγει στη ΔΕΔ αμφισβητώντας τις αποφάσεις της εφορίας και του ελεγκτικού μηχανισμού για καταβολή πρόσθετων φόρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις 75.622 υποθέσεις που έκλεισαν την περίοδο από το 2013 έως και τον Ιούλιο του 2022, οι 18.110 έγιναν δεκτές και οι 28.665 έχουν οδηγηθεί στα διοικητικά δικαστήρια.

Σημειώνεται ότι η άσκηση προσφυγής απευθείας στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια είναι απαράδεκτη με εξαίρεση περιπτώσεις διαφορών με τη φορολογική διοίκηση για μέτρα διασφάλισης, άρνηση χορήγησης αποδεικτικού ή βεβαίωσης ενημερότητας για χρέη προς το Δημόσιο καθώς και προληπτικού προσδιορισμού φόρου.

Επίσης στα διοικητικά δικαστήρια μπορούν να προσφύγουν οι φορολογούμενοι που οι προσφυγές τους απορρίπτονται από την ΔΕΔ. Η κατάθεση της προσφυγής γίνεται στη γραμματεία της έδρας του δικαστηρίου εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης της ΔΕΔ  ή της σιωπηρής απόρριψης της ενδικοφανούς προσφυγής λόγω παρόδου της προθεσμίας για την έκδοση της απόφασης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικός φάκελος για όλους: Τι αλλάζει με το νέο σύστημα TAXIS

Έργο προϋπολογισμού 132 εκατ. ευρώ ο εκσυγχρονισμός του TAXIS. Θα υπάρχει πλήρης καταγραφή του εισοδηματικού και περιουσιακού προφίλ των φορολογούμενων με τη δημιουργία ψηφιακού φακέλου για όλους.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βρέχει» πρόστιμα 100 ευρώ από την εφορία για συγκεντρωτικές καταστάσεις

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες δέχονται πρόστιμα για καθυστερημένη ή μη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων του 2017, ενώ ελέγχονται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις που παραγράφονται εντός του έτους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα ιδρύεται με 11 «κλικ» ατομική επιχείρηση από 13 Ιανουαρίου

Βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας να διαθέτει το φυσικό πρόσωπο διαθέτει έγκυρο και ενεργό ελληνικό ΑΦΜ. Ο ΕΦΚΑ θα ενημερώνεται από την ΑΑΔΕ για την έναρξη της δραστηριότητας.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα επιστρέψουν με τόκο τα ποσά από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Στα μέσα Ιουνίου βγαίνει ο λογαριασμός για τα επιστρεπτέα ποσά με «κούρεμα» έως και 75%, ενώ θα γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι για παράνομη είσπραξη και όσοι εντοπιστούν θα επιστρέψουν εντόκως τα φθηνά δάνεια.