ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Apostolos Tzitzikostas
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Τζιτζικώστας: Εγκαινίασε το Κέντρο Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς Νάουσας

Το έργο υλοποιήθηκε με ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αναδεικνύει τη σύγχρονη Ιστορία της Νάουσας, ως «ζωντανό» πλέον μνημείo ακμάζουσας βιομηχανίας.

Το ΕΡΙΑ, το Κέντρο Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς της Νάουσας εγκαινίασε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με τον Δήμαρχο Ηρωικής Πόλης Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη. Ένα εμβληματικό βιομηχανικό κτίριο αποκαταστάθηκε, αξιοποιήθηκε και αποτελεί πλέον τοπόσημο για την πόλη της Νάουσας. Το έργο υλοποιήθηκε με ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αναδεικνύει τη σύγχρονη Ιστορία της Νάουσας, ως «ζωντανό» πλέον μνημείο της ακμάζουσας βιομηχανίας στην Κεντρική Μακεδονία και της προσπάθειας για ανάταξη του δευτερογενούς παραγωγικού τομέα, της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας.

«Εγκαινιάζουμε ένα πραγματικά σπουδαίο έργο, όχι μόνο για την πόλη της Νάουσας και την Ημαθία, αλλά για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Ένα έργο, που αποτυπώνει τη φιλοσοφία που έχουμε ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάδειξη της Ιστορίας του τόπου μας και τη σύνδεσή της με δράσεις, που μας κάνουν πιο εξωστρεφείς και πιο ανταγωνιστικούς» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε το έργο ολοκληρώθηκε με «την εξαιρετική και ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία με το Δήμο Νάουσας και κυρίως την πρωτοβουλία της οικογένειας Λαναρά, μιας οικογένειας που έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της σε αυτό τον τόπο και θα συνεχίσει, μέσα και από αυτό το έργο, να αποτελεί σημαντικό μέρος της διαδρομής του στα επόμενα, πολλά χρόνια».

Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τόσο τον Δήμο Νάουσας, όσο και την οικογένεια Λαναρά για την πολυετή προσφορά της στον τόπο, την οποία απέδειξε γι’ ακόμη μια φορά με τη δωρεά του ιστορικού κτιρίου, που πλέον θα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού της Κεντρικής Μακεδονίας. «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διασφάλισε τους πόρους για να γίνει πράξη ένα όραμα όλων των πολιτών της Ημαθίας, καθώς εδώ, σε αυτό το κτίριο, χτυπούσε η καρδιά της βιομηχανικής ιστορίας της περιοχής,  της βιομηχανικής ιστορίας της Κεντρικής Μακεδονίας. Ένα εμβληματικό κτίριο της βιομηχανικής κληρονομιάς μας, που επί δεκαετίες αποτέλεσε τον πυρήνα της υφαντουργίας, με τεράστια προσφορά στην τοπική και περιφερειακή οικονομία, στην εξωστρέφεια, την επιχειρηματικότητα, την αγορά εργασίας και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Τη δυναμική αυτή του συγκεκριμένου χώρου ανέδειξε επί τρεις δεκαετίες η οικογένεια Λαναρά. Και πλέον το κτίριο θα αποτελεί πόλο έλξης στη Νάουσα, με σύγχρονους εκθεσιακούς χώρους, βιβλιοθήκη, αίθουσα προβολών και εκδηλώσεων» υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας. «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης τη μεταποίηση και το εμπόριο, γι’ αυτό και στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα με σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους συνολικού ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ. Και δεν θα σταματήσουμε εδώ. Και στο νέο ΕΣΠΑ 2021 - 2027 θα στηρίξουμε δυναμικά τις τοπικές επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας», σημείωσε ο κ. Τζιτζιώστας, αναφερόμενος σε σειρά έργων και δράσεων που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Νάουσα, όπως:

  • Κέντρο Κοινότητας και Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Νάουσας, για να στηρίξουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας και την τρίτη ηλικία.
  • Δεκάδες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που πραγματοποιούμε, για να προστατεύσουμε τις ζωές και περιουσίες των συμπολιτών μας.
  • Αναβάθμιση του δικτύου υδροδότησης και αποχέτευσης της πόλης και των οικισμών Κοπανού, Επισκοπής, Αγγελοχωρίου και Πολυπλατάνου.
  • Ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νάουσας, με τον αρχιτεκτονικό φωτισμό σε πολλά σημεία στην πόλη.
  • Εκτεταμένες εργασίες συντήρησης του οδικό δικτύου και στον ηλεκτροφωτισμό, που υλοποιούμε όλο το χρόνο, βελτιώνοντας την ασφάλεια των μετακινήσεων των πολιτών και επισκεπτών της περιοχής.
  • Προώθηση των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης με υποδομές για καθαρές μεταφορές, τις εφαρμογές Smart City.
  • Δημιουργία του Πράσινο Σημείο Δήμου Νάουσας.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Νάουσας, του Γυμνασίου και Λυκείου της Ειρηνούπολης και του Γυμνασίου Κοπανού.
  • Υλοποίηση έργων αστικής αναζωογόνησης και βελτίωσης της ποιότητας του αέρα.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

viomixania
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβραδύνει η ανάπτυξη του τζίρου στη βιομηχανία στις αρχές του έτους

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία σημείωσε αύξηση 17,7% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα, ωστόσο ήταν πολύ χαμηλότερη η άνοδος έναντι του 36,4% που ήταν στην αντίστοιχη σύγκριση μεταξύ 2022 και 2021.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο υψηλότερο επίπεδο εννέα μηνών το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο

Στις 107,5 μονάδες ο δείκτης του ΙΟΒΕ, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στον κλάδο των κατασκευών, ενώ με εξαίρεση την καταναλωτική εμπιστοσύνη όλοι οι επιμέρους δείκτες εμφάνισαν θετική πορεία.
biomixania-reuma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 13,5% στο δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Ιανουάριο

Ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,3% τον Ιανουάριο 2023 σε σύγκριση με τον δείκτη του Δεκεμβρίου 2022, έναντι αύξησης 4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2022 με το 2021.