ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Κ. Ξιφαράς: Έχουν γίνει τα πάντα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η συμφωνία με την TotalEnergies για την προμήθεια δύο φορτίων LNG ύψους 10 TWh τον μήνα, μέχρι τον Μάρτιο του 2023 δίνει ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα.

Στις  εξελίξεις για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και τις πρωτοβουλίες της ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, οι οποίες εξασφαλίζουν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Κ. Ξιφαράς, στην παρέμβασή του στο Athens Investment Forum 2022.

Πρωτοβουλίες όπως η πρόσφατη συμφωνία της ΔΕΠΑ με την TotalEnergies για την προμήθεια δύο φορτίων LNG ύψους 10 TWh τον μήνα, μέχρι τον Μάρτιο του 2023, εξασφαλίζουν τη χώρα μας ακόμα και στο ακραίο σενάριο της πλήρους διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Το σημαντικότερο, σημείωσε ο κ. Ξιφαράς, είναι ότι η ΕΕ, έστω και με αργά βήματα «υιοθετεί τους δύο πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής που υποστηρίζουν όλο αυτό το διάστημα η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, δηλαδή την ασφάλεια εφοδιασμού και τις προσιτές τιμές ενέργειας για τους ευρωπαίους καταναλωτές και στέλνει ένας σαφές μήνυμα στους παράγοντες της αγοράς ότι το κερδοσκοπικό πάρτι τελειώνει»

Ο κ. Ξιφαράς σημείωσε ότι η διεθνής ενεργειακή κρίση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, έχει τις ρίζες της «στην επανεκκίνηση των οικονομιών μετά την πανδημία που εκτόξευσε τη ζήτηση για ενέργεια και φυσικά, στον πόλεμο στην Ουκρανία, με τη συνακόλουθη μείωση των ενεργειακών ροών από τη Ρωσία».

Πάνω σε αυτό το έδαφος, υπογράμμισε, «αναπτύσσεται και η κερδοσκοπία, εκμεταλλευόμενη τα προβλήματα στην αρχιτεκτονική της αγοράς (ΤΤF). Για αυτό είναι απαραίτητο η Ευρώπη να παρέμβει από κοινού και αποφασιστικά στη βασική αγορά (το TTF) προκειμένου να περιοριστούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και να αποκατασταθεί η ισορροπία, όπως πρώτος διεκδίκησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης».

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η τελευταία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής (πλαφόν) στο TTF, με διάρκεια ενός έτους. Ομοίως και οι κοινές προμήθειες φυσικού αερίου από την Ευρώπη, οι οποίες όμως, όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, πρέπει να επικεντρωθούν στην αποκατάσταση (με LNG) των ευρωπαϊκών αποθεμάτων την επόμενη χρονιά, οπότε χρειάζεται να συμπεριλάβουν και τις ιδιωτικές εταιρείες (που διαθέτουν μεγάλο μέρους του αποθηκευτικού δυναμικού) και όχι μόνο τα κράτη – μέλη. 

Ειδικότερα για τις τιμές του φυσικού αερίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, εξήγησε ότι μεσοπρόθεσμα θα επανέλθουν στα ιστορικά τους επίπεδα και αυτό γιατί ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές επενδύσεις και νέα κοιτάσματα αναπτύσσονται σε όλον τον κόσμο. Υπογράμμισε δε τον καθοριστικό ρόλο του φυσικού αερίου στην ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες.

Όσον αφορά το μέτρο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ο κ. Ξιφαράς εξήγησε ότι αφορά ακραίες περιπτώσεις, όταν δηλαδή κάποια χώρα αντιμετωπίσει έκτακτη και μεγάλη έλλειψη φυσικού αερίου, έχει όμως και προληπτικό χαρακτήρα, αποσκοπώντας να αποτρέψει τον πανικό στις αγορές, ενώ εκπορεύεται από τις καλύτερες παραδόσεις της ΕΕ

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό της εταιρείας, ο κ. Ξιφαράς, στάθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε μεγάλα διεθνή projects, όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης που συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Αλλά και στις ΑΠΕ μέσω της θυγατρικής της, North Solar και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στη Δυτική Μακεδονία, που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, ισχύος 732  MW, με στόχο το 1 GW

«Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ακόμα πιο φθηνή ενέργεια για τους πελάτες της θυγατρικής μας στη λιανική, Φυσικό Ελληνικό Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας στη συγκεκριμένη, ιδιαιτέρως ανταγωνιστική αγορά», υπογράμμισε. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωτοφανούς αύξησης των διεθνών τιμών ενέργειας η ΔΕΠΑ προχώρησε σε σημαντικές εκπτώσεις που ξεπερνούν τα 155 εκατ. ευρώ, απορροφώντας μεγάλο τμήμα των ανατιμήσεων και συνεχίζει με νέες επιδοτήσεις σε περισσότερους από 700 χιλιάδες καταναλωτές φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα». 

Χάρη στον σχεδιασμό αυτό, αλλά και την αφοσίωση του εξειδικευμένου προσωπικού της, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, τόνισε ο κ. Ξιφαράς, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει μετατραπεί σε μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία που πρωταγωνιστεί στο σύγχρονο ενεργειακό τοπίο και στηρίζει ουσιαστικά τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

depa-skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνεται στο 40% η έκπτωση των τιμολογίων στο φυσικό αέριο

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε πως εκτός από την έκπτωση που προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, τα νοικοκυριά θα δουν επιπλέον μείωση στους λογαριασμούς τους που θα ανέλθει μεσοσταθμικά σε 15 ευρώ τον μήνα.
Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνότερο έως 64% το φυσικό αέριο σε σχέση με άλλα καύσιμα το 2023-24

Σωρευτικά κατά τη δεκαετία 2014-2024 μια πολυκατοικία που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο πλήρωσε για θέρμανση 18.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το πετρέλαιο και ένα διαμέρισμα με αυτονομία εξοικονόμησε 3.500 ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Να ληφθούν μέτρα για την προέλευση του φυσικού αερίου από την ΕΕ

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρατήρησε ότι η Κομισιόν έχει «ευήκοα ώτα» για τη σημασία πρωτοβουλιών όπως ο κάθετος άξονας και παρόμοιες υποδομές και υποστηρίζει τέτοιου είδους projects όπως οι ΗΠΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Πώς οι ενεργειακές κρίσεις επηρέασαν την οικονομία

Σε ειδική μελέτη η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της τράπεζας εξετάζει πώς η Ελλάδα αντέδρασε στις ενεργειακές κρίσεις από το 1970 έως και σήμερα και στις συνέπειες που είχαν για πληθωρισμό αλλά και δημοσιονομικά μεγέθη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Σδούκου: Ναι στην εθελοντική μείωση ζήτησης φυσικού αερίου

Η υφυπουργός έθεσε επίσης, το ζήτημα της μεγάλης μείωσης και της αστάθειας των τιμών CO2, που περιπλέκουν τις προσπάθειες για απαλλαγή από τον άνθρακα, θέτοντας σε κίνδυνο τις σχετικές επενδύσεις.