ΓΔ: 921.23 -0.13% Τζίρος: 3.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:59:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Κ. Σκρέκας: Δεν είναι ρεαλιστικό πλαφόν τα 275 ευρώ στο φυσικό αέριο

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος σημείωσε ότι πρέπει να προστατευτούν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη αγοράζει το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο.

«To να μπει μία οροφή (ένα πλαφόν) στα 275 ευρώ, δεν είναι στην ουσία οροφή» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά την άφιξη του στο Συμβούλιο των αρμόδιων Υπουργών στις Βρυξέλλες και επισήμανε ότι ένα πλαφόν μεταξύ «150 ευρώ και 200 ευρώ είναι ρεαλιστική οροφή».

Ο κ. Σκρέκας προσέθεσε ότι «η ενεργειακή κρίση είναι σοκαριστική. Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να μένουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Οι τιμές που εκτοξεύονται απειλούν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό Συμβούλιο».

Ερωτηθείς για το τι θα έπρεπε να έχει προτείνει η Κομισιόν, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι «ένας διορθωτικός μηχανισμός πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικός, γιατί ακόμη και τον Αύγουστο, εκείνη την περίοδο που υποφέραμε από τις τιμές στο φυσικό αέριο που είχαν εκτοξευτεί, αυτός ο διορθωτικός μηχανισμός δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Σίγουρα πρέπει να είναι διαφορετικός και λογικός. Πρέπει να είναι αυτός που θα μας βοηθήσει να ρίξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Διότι αυτή τη στιγμή αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το μεγάλο ζήτημα που έχει η Ευρώπη είναι ότι αγοράζουμε το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο».

«Πρέπει να αντιδράσουμε το συντομότερο δυνατόν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χάνουμε χρόνο» ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας συμπληρώνοντας ότι «ο μηχανισμός αλληλεγγύης πρέπει να πάει μαζί και να είναι συνδεδεμένος με τον διορθωτικό μηχανισμό».

Ειδικότερα, 15 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, προσέρχονται στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, επιδιώκοντας σημαντική αλλαγή στο ανώτατο όριο τιμής που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να τεθεί κάτω από τα 200 ευρώ/Mwh. Οι Βρυξέλλες πρότειναν να ενεργοποιηθεί ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, εάν αυτή φτάσει τα 275 ευρώ/ Mwh για δύο συνεχόμενες εβδομάδες και εάν η διαφορά μεταξύ αυτής και ενός σημείου αναφοράς για το ευρωπαϊκό κόστος του υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι από 58 ευρώ/Mwh και πάνω για 10 ημέρες εντός αυτών των εβδομάδων.

Ωστόσο, η πλευρά που αντιτίθεται, ισχυρίζεται ότι αν το πλαφόν κλειδώσει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα δεν θα έχει στην πραγματικότητα επίδραση στη διαμόρφωση των τιμών, ενώ θεωρεί πως ένα τέτοιο ανώτατο όριο στέλνει το λάθος μήνυμα για τις δυνατότητες που έχει η Ευρώπη να πραγματοποιήσει αγορές.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην ομάδα των χωρών που ζητούν το όριο αυτό να «κατέβει» κάτω από τα 200 ευρώ. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας χαρακτήρισε «παράλογα» τα επίπεδα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σημείωσε ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υιοθετηθεί ο κανονισμός αλληλεγγύης και κανονισμός διόρθωσης τιμών. Όπως τόνισε, το όριο που προτείνει η Κομισιόν δεν διασφαλίζει ότι θα μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, άρα δεν πετυχαίνει το στόχο του που είναι η μείωση των τιμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Οι ενεργειακές προκλήσεις ανησυχούν τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος τους ΣΕΒ επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας και τόνισε ότι η ιστορικών διαστάσεων ενεργειακή κρίση αλλάζει τις ισορροπίες και το σχεδιασμό όλων των επιχειρήσεων.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τροποποίηση του οδηγού του Προγράμματος «Ηλέκτρα» - Οι αλλαγές

Παράταση για την υποβολή αιτήσεων ένταξης μέχρι και τις 30 Απριλίου 2023. Το ανώτατο όριο για την επιλεξιμότητα από 1,50 ευρώ ανά εξοικονομούμενη πρωτογενή ενέργεια ετησίως (kWh/έτος), γίνεται 1,80 ευρώ.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Με έργα 10 δισ. θα αναβαθμιστούν τα ελληνικά δίκτυα ενέργειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στη διασύνδεση Βορείου Αφρικής και Ευρώπης μέσω της χώρας μας ενώ υπογράμμισε και τη σημασία της διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Αυστρίας.
tap-fysiko aerio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφικτή η απεξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό αέριο έως το 2026

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Α. Σδούκου σημείωσε πως η Ελλάδα με τις δυο πλωτές μονάδες υγροποίησης φυσικού αερίου γίνεται σημαντικός παράγοντας για την ενεργειακή ανεξαρτησία όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
exoikonomo, anakainisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι περιοχές που το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για Νέους» δίνει μπόνους 15%

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης πως παρατείνεται η διαβούλευση του προγράμματος μέχρι και τις 21 Νοεμβρίου. Από 40% έως 75% θα φτάνει το βασικό ποσοστό της ενίσχυσης, ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προμηθευτές ενέργειας: Έτσι πρέπει να γίνει η φορολόγηση των υπερκερδών

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος των προμηθευτών ενέργειας ο σχεδιασμός της ρύθμισης για την έκτακτη φορολόγηση θα πρέπει να βασίζεται στις αυτοτελείς οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών.