ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

ΑΑΔΕ: Νέα δομή και αναβάθμιση της φορολογικής διοίκησης, οι αρμοδιότητες

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, από τις 6 Φεβρουαρίου 2023, στη θέση της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης συστήνονται δύο νέες Γενικές Διευθύνσεις. Η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας (ΓΔΦ), και η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Λειτουργιών (ΓΔΦΛ).

Στην περαιτέρω αναβάθμιση και τη διεύρυνση των ποιοτικών και εξειδικευμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, συστήνοντας δύο νέες Γενικές Διευθύνσεις.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, από τις 6 Φεβρουαρίου 2023, στη θέση της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης συστήνονται δύο νέες Γενικές Διευθύνσεις:

 1. Η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας (ΓΔΦ), και
 2. Η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Λειτουργιών (ΓΔΦΛ).

Εντός των νέων Γενικών Διευθύνσεων συστήνονται τέσσερις νέες Διευθύνσεις:

 • Δύο στη ΓΔΦ, η «Διεύθυνση Ελεγκτικών Διαδικασιών» και η «Διεύθυνση Διαδικασιών Εισπράξεων και Επιστροφών» και
 • Δύο στη ΓΔΦΛ, η «Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ελέγχων» και η «Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Εισπράξεων και Επιστροφών».

Ειδικότερα, στη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας ανατίθενται οι κανονιστικές αρμοδιότητες της φορολογικής διοίκησης και συγκεκριμένα οι φορολογικές διαδικασίες και ο επιτελικός σχεδιασμός. Οι υπαγόμενες σε αυτή Διευθύνσεις είναι:

 •  Διεύθυνση Ελεγκτικών Διαδικασιών
 •  Διεύθυνση Διαδικασιών Εισπράξεων και Επιστροφών
 •  Διεύθυνση Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας
 •  Διεύθυνση Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας
 •  Διεύθυνση Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου
 •  Διεύθυνση Διεθνών Φορολογικών Σχέσεων.

Στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Λειτουργιών ανατίθενται οι επιχειρησιακές αρμοδιότητες της φορολογικής διοίκησης και συγκεκριμένα οι φορολογικές λειτουργίες, η επιχειρησιακή απόδοση και η εξυπηρέτηση. Οι υπαγόμενες σε αυτή Διευθύνσεις είναι:

 •  Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ελέγχων
 •  Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Εισπράξεων και Επιστροφών
 •  Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης
 •  Διεύθυνση Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών.

Καθώς και οι ακόλουθες υπηρεσίες:

 • Όλες οι Ειδικές Αποκεντρωμένες και Περιφερειακές Υπηρεσίες που υπάγονταν στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης και
 • Οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Xatzidakis-Kostis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης για Αιγιαλό: O νόμος που ψηφίστηκε θα εφαρμοστεί

Ο υπουργός Οικονομικών, τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν εκείνοι που πίστευαν ότι ψηφίστηκε ένας νόμος που στο τέλος δεν θα εφαρμοστεί και σημειώνει ότι στην «μάχη» αυτή έχει συμμάχους τους πολίτες και την τεχνολογία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδιασμός για μείωση των επιτοκίων στις ρυθμίσεις χρεών στην εφορία

Ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως έχει συζητηθεί με την ΑΑΔΕ το ζήτημα των ρυθμίσεων των οφειλών προς την εφορία και η ρύθμιση θα έρθει έτσι ώστε μέχρι το 2025 να υπάρξει η επιστροφή των επιτοκίων στα ύψη της περσινής χρονιάς.
Χάρης Θεοχάρης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο νομοσχέδιο θα εξυγιάνει τον τομέα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων

Σχετικά με το θέμα των φορολογικών δηλώσεων ο κ. Θεοχάρης, αφού επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση, έκανε την εκτίμηση ότι φέτος θα ξεπεράσουμε τα 100 δισ. ευρώ στα δηλωθέντα εισοδήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν οι διαγωνισμοί του υπ. Οικονομικών για παραχώρηση 1.200 παραλιών

Όλες οι παραχωρήσεις, είτε νέες είτε υφιστάμενες, θα διέπονται από φέτος από το ίδιο πλαίσιο ελέγχων και προστίμων λόγω παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου και υπέρβασης των υπό παραχώρηση εκτάσεων.
pos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασαν τις 250.000 οι διασυνδέσεις POS με ταμειακές, τι απομένει

Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να διασυνδεθούν ακόμα 40.000 επιχειρήσεις ενώ μόλις το 5% των υπόχρεων επιχειρήσεων δεν έχουν ανταποκριθεί μετά το τέλος της προθεσμίας που είχε δοθεί από το υπ. Οικονομικών.