ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Tarantilis, Kivernitikos Ekprosopos, Kivernisi
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Χρ. Ταραντίλης: Να αξιοποιηθεί επιχειρηματικά η έρευνα των πανεπιστημίων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ απαιτείται κατάρτιση εθνικού σχεδίου για την ενίσχυση της διασύνδεσης έρευνας και επιχειρηματικότητας καθώς και χρηματοδότηση για την κατοχύρωση πατεντών.

Σειρά επαφών, προκειμένου να αποτυπώσει και να μεταφέρει στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής τις προτάσεις πανεπιστημιακών καθηγητών και ερευνητών για την επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας που παράγεται στα ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα, είχε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής είχε εκτενείς διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τη διοίκηση όσο και με το ερευνητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών, του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών και του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», «διαπιστώνοντας από κοντά το υψηλό επίπεδο της έρευνας και την αφοσίωση του ανθρώπινου δυναμικού που την υπηρετεί», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Ταραντίλης συναντήθηκε αρχικά με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητή Χρήστο Μπούρα, ο οποίος αναφέρθηκε στην έρευνα που διεξάγεται στο ίδρυμα και τα διεθνή βραβεία που έχουν κατακτήσει ερευνητικές ομάδες του πανεπιστημίου. Ο κ. Ταραντίλης περιηγήθηκε στους χώρους της πανεπιστημιούπολης και επισκέφθηκε τα ερευνητικά εργαστήρια στα τμήματα Χημείας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, όπου είχε διεξοδικές συζητήσεις με τους Διευθυντές των εργαστηρίων και ερευνητές/ερευνήτριες.

Στη συνέχεια, ο κ. Ταραντίλης συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, καθ. Βασίλειο Λουκόπουλο, επισκέφθηκε αρκετές εταιρείες τεχνολογικής καινοτομίας, συνομίλησε με μέλη τους και κατέγραψε τις προτάσεις τους, αναγνωρίζοντας τη σημασία της συνεργασίας που αναπτύσσεται στο περιβάλλον του Πάρκου και της ώσμωσης με το Πανεπιστήμιο.

Το απόγευμα, τον κ. Ταραντίλη υποδέχθηκε στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» ο Διευθυντής Χρυσόστομος Στύλιος και ερευνητές του Ινστιτούτου, που παρουσίασαν τα πεδία της έρευνας όπου δραστηριοποιούνται και τα κυριότερα θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης από την Πολιτεία.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι προτάσεις που προέκυψαν από τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των προαναφερθέντων φορέων έρευνας θα μπορούσαν να συνοψιστούν στα εξής:

  • Κατάρτιση εθνικού σχεδίου για την ενίσχυση της διασύνδεσης έρευνας και επιχειρηματικότητας, καθώς και προτεραιοποίηση, διαφοροποίηση και προσαρμογή των ενωσιακών ερευνητικών στόχων με βάση τις εθνικές ανάγκες και δυνατοτήτες.
  • Επαρκείς σε κάλυψη και ταχύτητα, αξιόπιστες εθνικές διαδικτυακές υποδομές.
  • Απλοποίηση της γραφειοκρατίας, που δημιουργεί καθυστερήσεις τη στιγμή που οι εξελίξεις στην τεχνολογία καλπάζουν, με τη δημιουργία π.χ. ξεχωριστής Δ.Ο.Υ. για εταιρείες τεχνολογικής καινοτομίας.
  • Εκπαίδευση των ερευνητών/ερευνητριών στη μεταφορά τεχνολογίας και mentoring από ανθρώπους με εν τοις πράγμασι εμπειρία .
  • Εξειδικευμένο προσωπικό για την υποστήριξη των εταιρειών τεχνοβλαστών που ιδρύονται στα ερευνητικά ιδρύματα με σκοπό την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων (πχ κατοχύρωση πατέντας, κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου, δικτύωση με ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών κ.λπ.).
  • Χρηματοδότηση για την κατοχύρωση πατεντών καθώς και ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τα πρώτα στάδια ανάπτυξης μιας εταιρείας τεχνοβλαστού.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stanford-University
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολλαπλά οφέλη για τα πανεπιστήμια η συνεργασία με τις επιχειρήσεις

Η ανάθεση από τις επιχειρήσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα διεξαγωγής μελετών προκειμένου να παράγουν τα καινοτόμα προϊόντα τους, προσφέρει σημαντικό εισόδημα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
ioannidis karakostas skywalker job festival
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυναμικές ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν στο jobfestival στη Θεσσαλονίκη

Η συγκεκριμένη διοργάνωση που πραγματοποιείται τις ίδιες μέρες και ώρες και στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και αυτό δείχνει ότι η ελληνική αγορά εργασίας αποκτά ξανά δυναμική, ανατρέποντας σταδιακά το braindrain.
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ανθεκτικές και τολμηρές επιχειρήσεις - Το υπόδειγμα των Growth Awards

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank Γεώργιος Ζανιάς οι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν ξεχώρισαν επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα, υπερβαίνοντας δυσκολίες και διαμορφώνοντας, τελικά, συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη.
kainotomia, innovation
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

NBG Business Seeds - Το επόμενο βήμα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

Οι δέκα περυσινές νεοφυείς επιχειρήσεις που διακρίθηκαν στον 12ο Διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας, τρέχουν τα σχέδια τους και πορεύονται με όλες τις δυνάμεις τους, με την συμβολή και την συμβουλή της τράπεζας στο δρόμο προς την επιτυχία.
kainotomia, innovation
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ρόλος της καινοτομίας στις ελληνικές και γερμανικές επιχειρήσεις

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολιτικές ενίσχυσης της καινοτομίας και της έρευνας σε Ελλάδα και Γερμανία βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΙΟΒΕ και του ερευνητικού ινστιτούτου οικονομικής έρευνας DIW Berlin.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δήμας: 12 Κέντρα Ικανοτήτων για την ανάπτυξη της καινοτoμίας των ΜμΕ

«Τα Κέντρα Ικανοτήτων αποσκοπούν στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ειδικευμένων υπηρεσιών καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας σε μία ή περισσότερες αλυσίδες αξίας», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.