ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
Φωτο: Stringer / SOOC

Κ. Σκρέκας: Tώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ο υπουργός επανέλαβε την κριτική κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων της οποίας - όπως τόνισε - βλέπουμε τώρα τα αποτελέσματα.

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να δοκιμάσουμε τον μηχανισμό επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, η κατανάλωση φυσικού αερίου μειωμένη και οι αποθήκες στην Ευρώπη παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά πλήρωσης, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας απόψε στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, προειδοποιώντας παράλληλα ότι ο επόμενος χειμώνας (2023-2024) θα είναι πιο δύσκολος.

Ο υπουργός επανέλαβε την κριτική κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων της οποίας - όπως τόνισε - βλέπουμε τώρα τα αποτελέσματα: «Πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες περιορίζουν την παραγωγή τους ή κλείνουν, όλες οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας υποφέρουν και αυτό σημαίνει ότι στο τέλος θα υποφέρει και η κοινωνία. Ωστόσο υπάρχει χρόνος για να πάρουμε τις απαιτούμενες αποφάσεις στη βάση της πρότασης που υπέβαλε ήδη από τον Μάρτιο ο πρωθυπουργός προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κερδοσκοπία στα ενεργειακά χρηματιστήρια και την χειραγώγηση των τιμών από τη Ρωσία», τόνισε.

Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι μακροπρόθεσμα η λύση τόσο για την ασφάλεια εφοδιασμού όσο και για την μείωση των τιμών είναι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση προχωρά στην ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών σε επίπεδο διασυνδέσεων και αποθήκευσης ενέργειας με τελικό στόχο ως το 2030 το 80% της κατανάλωσης ρεύματος να καλύπτεται από ΑΠΕ. Υπογράμμισε εξάλλου την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας για την ασφάλεια εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης με την υλοποίηση των αγωγών ΤΑΡ και IGB, τη νέα δεξαμενή στη Ρεβυθούσα καθώς και το νέο πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Αλεξανδρούπολη που είναι υπό κατασκευή.

Ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής Cheniere που δραστηριοποιείται στην εξαγωγή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από τις ΗΠΑ Andrew Walker χαρακτήρισε την Ελλάδα σημείο κλειδί για τον εφοδιασμό των Βαλκανίων, σε επίπεδο που δεν μπορούσε να έχει προβλεφθεί τα προηγούμενα λίγα χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, συνολικά η Ευρώπη θα μειώσει εφέτος τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία ενώ οι εισαγωγές Υγροποιημένου Αερίου αυξήθηκαν κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα, σε επίπεδο - ρεκόρ. «Βοηθούμε την Ευρώπη να κρατήσει τα φώτα και κυρίως τη θέρμανση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade που αναπτύσσει τον πλωτό σταθμό ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη, Κωστής Σιφναίος ανέφερε ότι ο σταθμός θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2024 και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη του κάθετου διαδρόμου εφοδιασμού με φυσικό αέριο των αγορών της κεντρικής Ευρώπης και σε δεύτερο χρόνο της Ουκρανίας, καλύπτοντας μεγάλο μέρος του κενού από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Η Αλεξανδρούπολη τοποθετεί την Ελλάδα στο κέντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων ως αξιόπιστο ηγέτη», τόνισε.

Για μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα έκανε λόγο ο εταίρος της Deloitte, Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης. «Συζητάμε με Έλληνες και ξένους επενδυτές, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και για συμμετοχή και μάρκετ τεστ και για κλείσιμο δυναμικότητας σε σταθμούς υγροποιημένου αερίου. Βλέπουν ότι η Ελλάδα θα γίνει ενεργειακός κόμβος. Πριν λίγα χρόνια συζητούσαμε μόνο για την ελληνική αγορά, τώρα μιλάμε για την ευρύτερη περιοχή και για πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου», σημείωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ypourgeio Perivallontos kai Energeias, Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλάσιες επιδοτήσεις τον Ιανουάριο: Πόσο θα πληρώσουμε για το ρεύμα

Εκτινάσσονται στα 840 εκατ. οι δαπάνες για επιδοτήσεις μετά τις μεγάλες αυξήσεις τιμών. Με την επιδότηση, η χρέωση στο βασικό τιμολόγιο της ΔΕΗ πέφτει χαμηλότερα από 16 λεπτά/κιλοβατώρα.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψαλίδι» 7% στην επιδότηση στο ρεύμα μετά τη μείωση των τιμών λιανικής

Σε τρία κλιμάκια οι επιδοτήσεις και για τον επόμενο μήνα ανάλογα με την κατανάλωση. Στα 435 εκατ. ευρώ μειώνεται το κόστος για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Στο Συμβούλιο πάμε για πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ στο φυσικό αέριο

«Πάμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει πλειοψηφία ικανή να τεθεί ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου και όχι στα παράλογα επίπεδα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα μείωσε 40% την κατανάλωση φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο

Ο υπουργός παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη διασφάλιση επάρκειας εφοδιασμού, ενόψει του χειμώνα αλλά και την ουσιαστική βοήθεια που παρέσχε η χώρα μας προς τα κράτη της περιοχής.
Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα πρέπει να είναι βασική πύλη εισόδου LNG στη Ν/Α Ευρώπη

Ο υπουργός σημείωσε ότι καταγράφεται σημαντική ανάπτυξη στις ΑΠΕ στην Ελλάδα, με πολλαπλασιασμό των υπαρχόντων MW μέσα στα τελευταία χρόνια και προσπάθεια αναβάθμισης και ενίσχυσης του δικτύου των ΑΠΕ.