ΓΔ: 922.42 1.11% Τζίρος: 82.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
Φωτο: Stringer / SOOC

«Ψαλίδι» 7% στην επιδότηση στο ρεύμα μετά τη μείωση των τιμών λιανικής

Σε τρία κλιμάκια οι επιδοτήσεις και για τον επόμενο μήνα ανάλογα με την κατανάλωση. Στα 435 εκατ. ευρώ μειώνεται το κόστος για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός.

Χαμηλότερες κατά 7% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο θα είναι οι επιδοτήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο, βάσει των ανακοινώσεων που έκανε σήμερα ο υπ. Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, λόγω της υποχώρησης της τελικής τιμής λιανικής. Με τις νέες επιδοτήσεις, το κόστος για τα νοικοκυριά διατηρείται σταθερό, ενώ η επιβάρυνση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης μειώνεται σε 282 εκατ. ευρώ -435 εκατ. με τις επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις- και δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός. 

Όπως διευκρίνισε ο υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας προβλέπεται επιδότηση χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Η κλιμακωτή επιδότηση για τον Δεκέμβριο διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 221 ευρώ/MWh, μειωμένη κατά 7,1% από τον προηγούμενο μήνα, όταν διαμορφώθηκε σε 238 ευρώ. Η επιδότηση αυτής κλίμακας αφορά το 90% των νοικοκυριών.
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση από 501 - 1.000 kWh, η επιδότηση είναι 171 ευρώ/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ/MWh.
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 kWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 81 ευρώ/MWh.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 269 ευρώ /MWh.

Επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια

Οι επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις είναι οι ακόλουθες: 

  • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 kWh, η επιδότηση για τον μήνα Δεκέμβριο ανέρχεται στα 183 ευρώ /ΜWh.
  • Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 kWh, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 34 ευρώ/MWh.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 221 ευρώ/MWh.

Φυσικό Αέριο - Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια - Νοικοκυριά

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 15 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόβονται στο μισό οι επιδοτήσεις για ρεύμα μετά το «γκρέμισμα» των τιμών

Όπως διευκρίνισε Κ. Σκρέκας, το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων είναι 430 εκατ., από τα οποία 270 εκατ. είναι οι επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά, έναντι συνολικού ποσού 1,1 δισ. για τον Οκτώβριο. Στα 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα η βασική χρέωση της ΔΕΗ με την επιδότηση.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα μείωσε 40% την κατανάλωση φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο

Ο υπουργός παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη διασφάλιση επάρκειας εφοδιασμού, ενόψει του χειμώνα αλλά και την ουσιαστική βοήθεια που παρέσχε η χώρα μας προς τα κράτη της περιοχής.
Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα πρέπει να είναι βασική πύλη εισόδου LNG στη Ν/Α Ευρώπη

Ο υπουργός σημείωσε ότι καταγράφεται σημαντική ανάπτυξη στις ΑΠΕ στην Ελλάδα, με πολλαπλασιασμό των υπαρχόντων MW μέσα στα τελευταία χρόνια και προσπάθεια αναβάθμισης και ενίσχυσης του δικτύου των ΑΠΕ.
Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Από 1/7 αποσυνδέουμε την τιμή χονδρικής από την τιμή φυσικού αερίου

«Επιστρέφουμε το 60% της αύξησης ανεξαρτήτως κατανάλωσης από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο σε όλες τις κύριες κατοικίες. Το επόμενο διάστημα θα δούμε περαιτέρω επιδοτήσεις», τόνισε ο Κ. Σκρέκας.
Ypourgeio Perivallontos kai Energeias, Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης εξήγγειλε ο Κώστας Σκρέκας

Νέες κινήσεις της κυβέρνησης με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πτώση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, προανήγγειλε σε συνέντευξη του, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.