ΓΔ: 1391.64 0.77% Τζίρος: 76.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:42:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
Φωτο: Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

Στον Στουρνάρα οι διοικήσεις των τραπεζών, έκτακτη σύσκεψη χθες στην ΤτΕ

Στόχος, να πέσουν οι τόνοι και να γεφυρωθούν οι διαφορές με την κυβέρνηση. Η ΤτΕ θα ενημερώσει αναλυτικά την κυβέρνηση. Η Ένωση Τραπεζών επεξεργάζεται το σχέδιο προστασίας ευάλωτων δανειοληπτών. Τι ειπώθηκε για προμήθειες, κέρδη, έκτακτο φόρο.

Την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος προκάλεσε η ένταση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις κυβέρνησης - τραπεζών, με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Γιάννη Στουρνάρα να συγκαλεί χθες το βράδυ έκτακτη σύσκεψη με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Στόχος της σύσκεψης είναι να πέσουν οι τόνοι και να γεφυρωθούν οι διαφορές που έχουν δημιουργηθεί μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος ζήτησε από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε προστασία ευάλωτων δανειοληπτών, αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων, μειώσεις επιτοκίων καταθέσεων, μειώσεις προμηθειών και αύξηση των εγκρίσεων σε αιτήματα ρύθμισης οφειλών με τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, η Υποδιοικητής Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο Γενικός Διευθυντής Προληπτικής Εποπτείας Σπύρος Παντελιάς και από πλευράς τραπεζών ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, η Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας, Χριστίνα Θεοφιλίδη, ο Γενικός Διευθυντής και CFO της Alpha Bank, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, και ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής - Group CFO της Τράπεζας Πειραιώς, Θεόδωρος Γναρδέλλης.

Η συνάντηση πήγε πολύ καλά σε πνεύμα σύγκλισης των απόψεων και η ΤτΕ θα ενημερώσει αναλυτικά την κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο βρέθηκε το σχέδιο των τραπεζών, που καταρτίζεται μετά από σχετική προτροπή της κυβέρνησης, για την ανακούφιση ευάλωτων δανειοληπτών από την απότομη αύξηση των επιτοκίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τεχνικές παραμέτρους του σχεδίου ήδη επεξεργάζεται η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και θα αφορά περίπου 30.000 δανειολήπτες χαμηλού εισοδήματος. Η επεξεργασία του σχεδίου γίνεται σύμφωνα με τους εποπτικούς κανόνες που καθορίζει η ΕΚΤ και η τραπεζική εποπτεία. 

Στο θέμα των επιτοκίων, όπου και η Τράπεζα της Ελλάδος είχε επισημάνει τις μεγάλες αποκλίσεις, οι τράπεζες έχουν ήδη προαναγγείλει στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων.

Τι γίνεται με τις προμήθειες

Στο θέμα των προμηθειών, η ΤτΕ επιβεβαίωσε ότι τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών από προμήθειες, σε σχέση με τα συνολικά έσοδα, είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Ωστόσο στις προμήθειες υπάρχει ανορθολογισμός όπου πολλές βασικές υπηρεσίες, όπως η τήρηση τραπεζικών λογαριασμών παρέχονται δωρεάν ή σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ προμήθειες σε συναλλαγές διαμορφώνονται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί επιβαρύνονται με μηνιαίες συνδρομές αλλά οι συναλλαγές πραγματοποιούνται είτε δωρεάν είτε με πολύ χαμηλό κόστος. Σημειώνεται ότι η επιβάρυνση στις ελληνικές επιχειρήσεις είναι αναλογικά τεράστια, καθώς πληρώνουν και μηνιαίες συνδρομές και υψηλές προμήθειες στις συναλλαγές. Εν πολλοίς, οι επιχειρήσεις είναι αυτές που πληρώνουν τα έσοδα προμηθειών συνεισφέροντας με 80% στα σχετικά έσοδα των τραπεζών.   

Κανένα περιθώριο για έκτακτο φόρο

Όπως σημειώθηκε στη σύσκεψη δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για έκτακτη φορολόγηση όσο οι τράπεζες βρίσκονται σε καθεστώς αναβαλλόμενης φορολογίας. Δεδομένου ότι πάνω από τα μισά κεφάλαια των τραπεζών είναι αναβαλλόμενη φορολογία οποιαδήποτε επιπλέον φορολόγηση θα οδηγήσει αμέσως σε ανάγκη αύξησης κεφαλαίων, καθώς οι εγχώριες τράπεζες βρίσκονται στο όριο της ελάχιστης κεφαλαιακής επάρκειας του Πυλώνα 2 (P2G). Επιπλέον τα κέρδη σε μεγάλο βαθμό είναι μη επαναλαμβανόμενα και είναι χαρακτηριστικό ότι, χωρίς τα έκτακτα αποτελέσματα, η αποδοτικότητα των τραπεζών, το return on equity, είναι χαμηλότερη του κόστους κεφαλαίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα χαμένα δισ. των ανακεφαλαιοποιήσεων και η «εξαΰλωση» 33 δισ. το 2015

Οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών στο διάστημα Δεκέμβριος 2014 Δεκέμβριος 2015 ανήλθαν σε... -99%. Η χρηματιστηριακή αξία των συστημικών τραπεζών από τα 33,4 δισ. (Ιούνιος 2014) σχεδόν μηδενίστηκε μετά τη διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι συμβαίνει με τα στεγαστικά: Γιατί δεν δανείζουν για ακίνητα οι τράπεζες

Το 2019 - 2023 οι καθαρές ροές δανείων σε επιχειρήσεις ήταν 24,6 δισ. έναντι -6,8 δισ. για στεγαστικά. Μήνυμα από την ΤτΕ με τη θέσπιση ελαστικότερων ορίων χορηγήσεων σε σχέση με την τρέχουσα πολιτική των τραπεζών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί σταμάτησαν να δημιουργούνται νέα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν παρά τις αναταράξεις που προκάλεσαν πανδημία, ενεργειακή κρίση και η απότομη άνοδος των επιτοκίων. Αντίδοτο η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και η εξαιρετική ποιότητα των δανειοληπτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο χορός των δισ. για τη διάσωση τραπεζών και η πραγματική ζημιά του κράτους

Το Δημόσιο εισέφερε 46 δισ. για ανακεφαλαιοποιήσεις, όμως επιβάρυνε τις τράπεζες με ζημιές 37,5 δισ. από το PSI, 4,5 δισ. τόκους για το ELA και συνέβαλε στο άλμα των «κόκκινων» δανείων με πολιτικές που έπληξαν την κουλτούρα πληρωμών.
Ελλάδα, Σημαία, Ελληνική Οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σημαίνει η επενδυτική βαθμίδα για οικονομία, τράπεζες, επιχειρήσεις

Μιλούν στο BD για τη σημασία ανάκτησης του investment grade, οι επικεφαλής οικονομολόγοι των Eurobank, Εθνικής, Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank. Ορόσημο για την επαναφορά της χώρας στην πλήρη κανονικότητα, ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάρρευση τραπεζών με... ένα κλικ: η εποχή των ψηφιακών bank run

Πως η τεχνολογία καθιστά πιο ευάλωτες τις τράπεζες σε καταρρεύσεις λόγω μαζικών αναλήψεων καταθέσεων. Γιατί ο κίνδυνος ρευστότητας είναι θανάσιμος για τις τράπεζες. Η κατάσταση σε Ευρώπη - Ελλάδα.