ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ylotomoi-Xyla-Dasos
Φωτο: Shutterstock

Αύξηση 15% στις τιμές αποζημίωσης των υλοτόμων των Δασικών Συνεταιρισμών

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που υπεγράφη προβλέπεται η αύξηση όλων των βασικών τιμών υλοτομικών και λοιπών εργασιών συγκομιδής κατά 15%, και των κατά περίπτωση προσαυξήσεων κατά 5%

Με αυξημένες τιμές κατά 15% θα αποζημιωθούν οι υλοτόμοι των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας για τις υλοτομικές και λοιπές εργασίες συγκομιδής για το τρέχον έτος και για κάθε ένα από τα επόμενα έτη.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, προβλέπεται η αύξηση όλων των βασικών τιμών υλοτομικών και λοιπών εργασιών συγκομιδής κατά 15%, και των κατά περίπτωση προσαυξήσεων κατά 5%, με άμεση ισχύ από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ ρυθμίζεται η πληρωμή των Δασικών Συνεταιρισμών από τις Δασικές Υπηρεσίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, οι τιμές παρέμειναν σταθερές από το 2011 έως σήμερα ή και μειώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων ανάλογα με την πορεία που είχε ο δείκτης τιμών καταναλωτή. Οι καλύτερες αμοιβές των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας έχουν ως στόχο την αύξηση της παραγωγής καυσόξυλων, ώστε να ικανοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι ετήσιες ανάγκες για τη δωρεάν ή με χαμηλό αντίτιμο διάθεση καυσόξυλων στους κατοίκους δασόβιων, παραδασόβιων και ορεινών περιοχών.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Για να λειτουργήσει σωστά η συγκεκριμένη αγορά, κρίσιμη ανάγκη ειδικά σήμερα που η ενεργειακή επάρκεια και οι τιμές κάθε είδους καυσίμων έχουν επηρεαστεί καθοριστικά από την ενεργειακή κρίση, είναι αναγκαία η προσαρμογή των τιμολογίων στην σημερινή πραγματικότητα. Έτσι θα αξιοποιηθούν τα δάση μας προς όφελος των πολιτών ορεινών οικισμών , και θα προστατευτούν ταυτόχρονα από την υπερσυγκέντρωση της καύσιμης ύλης».

Απ' την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, επεσήμανε: «Βιώνουμε τον πιο δύσκολο ενεργειακά χειμώνα εδώ και δεκαετίες. Δίνουμε σημαντική αύξηση στην τιμή μονάδας των υλοτομικών εργασιών, έτσι ώστε οι Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας να έχουν έναν λόγο παραπάνω για να πάρουν δουλειές από τα δασαρχεία. Φέτος, διαθέσαμε το ποσό ρεκόρ των 4.500.000 ευρώ για την κάλυψη των ατομικών αναγκών σε ξυλεία των κατοίκων δασόβιων, παραδασόβιων και ορεινών περιοχών. Χιλιάδες συμπολίτες μας επωφελούνται, ήδη, λαμβάνοντας δωρεάν ή έναντι συμβολικού αντιτίμου καυσόξυλα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώνεται στα 40 ευρώ ανά Mwh η επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος

Στα 95 εκατ. ευρώ θα φτάσει η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα. Στις υψηλότερες καταναλώσεις η επιδότηση συνδέεται με την εξοικονόμηση ενέργειας.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΠΕΝ: Επιστολή στο υπουργείο για τις επιδοτήσεις επιχειρήσεων - αγροτών

Με επιστολή του ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας εκφράζει τις αντιρρήσεις του και ζητά συνάντηση από το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας για τις επιδοτήσεις επιχειρήσεων και αγροτών.
Ypourgeio Perivallontos kai Energeias, Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλάσιες επιδοτήσεις τον Ιανουάριο: Πόσο θα πληρώσουμε για το ρεύμα

Εκτινάσσονται στα 840 εκατ. οι δαπάνες για επιδοτήσεις μετά τις μεγάλες αυξήσεις τιμών. Με την επιδότηση, η χρέωση στο βασικό τιμολόγιο της ΔΕΗ πέφτει χαμηλότερα από 16 λεπτά/κιλοβατώρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Οι ενεργειακές προκλήσεις ανησυχούν τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος τους ΣΕΒ επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας και τόνισε ότι η ιστορικών διαστάσεων ενεργειακή κρίση αλλάζει τις ισορροπίες και το σχεδιασμό όλων των επιχειρήσεων.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τροποποίηση του οδηγού του Προγράμματος «Ηλέκτρα» - Οι αλλαγές

Παράταση για την υποβολή αιτήσεων ένταξης μέχρι και τις 30 Απριλίου 2023. Το ανώτατο όριο για την επιλεξιμότητα από 1,50 ευρώ ανά εξοικονομούμενη πρωτογενή ενέργεια ετησίως (kWh/έτος), γίνεται 1,80 ευρώ.