ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xardouvelis nea yorki

Χαρδούβελης: Ισχυρή η δυναμική της ελληνικής οικονομίας και το 2023

Το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει ένα αναπτυξιακό μαξιλάρι ασφαλείας, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΤΕ και πρώην υπουργός Οικονομικών, σε χθεσινή του ομιλία.

«Ανθεκτική θα παραμείνει η ελληνική οικονομία το 2023, καταγράφοντας τον 3ο ή 4ο μεγαλύτερο αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη (1,8%»), σε σχέση με την τάση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι χαμηλός ή και αρνητικός το 2023. Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας χθες στο πλαίσιο του Capital Link που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ότι «η ελληνική οικονομία διατηρεί ισχυρή δυναμική και υψηλά αποθέματα ρευστότητας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) προσφέρει ένα αναπτυξιακό μαξιλάρι ασφαλείας».

Στην παρέμβασή του, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι ενεργειακές προκλήσεις θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στις μακροοικονομικές εξελίξεις τα επόμενα δύο-τρία χρόνια και ότι η βασική μεταβλητή, που πρέπει να παρακολουθείται, είναι ο πληθωρισμός. Εξήγησε ότι η νομισματική πολιτική είναι σήμερα πιο περιοριστική, επαναφέροντας τα επιτόκια σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, συμβατά με τους ιστορικούς τους μέσους όρους, ενώ η δημοσιονομική πολιτική σε επίπεδο Ευρωζώνης δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών λόγω των αυξημένων επιπέδων δημόσιου χρέους, που άφησε πίσω της η πανδημία. 
Στις περισσότερες χώρες ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι χαμηλός ή και αρνητικός το 2023.

Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει ανθεκτική, με τον 3ο ή 4ο μεγαλύτερο αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, 1,8%. Η οικονομία της διατηρεί ισχυρή δυναμική και υψηλά αποθέματα ρευστότητας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) προσφέρει ένα αναπτυξιακό μαξιλάρι ασφαλείας. Η ανάπτυξη βασίζεται σε ένα διαφοροποιημένο και ευρύ φάσμα παραγόντων, που συμπεριλαμβάνει όλες τις υγιείς επιχειρήσεις, που επέζησαν της πολυετούς εγχώριας οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε στην εξαμηνιαία έρευνα για την ελληνική επιχειρηματικότητα της Εθνικής Τράπεζας, που διεξάγεται τα τελευταία 14 χρόνια, και δείχνει ότι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον ακόμα και μεταξύ των ΜμΕ, με το 86% να σχεδιάζει επενδύσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια, εν μέρει λόγω των ευκαιριών που προσφέρει το ΤΑΑ. Η έρευνα δείχνει μια ξεκάθαρη αντιστροφή της τάσης σε σχέση με 5 χρόνια νωρίτερα.

Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι «το μακροοικονομικό περιβάλλον του 2023 ενδέχεται να επιβραδύνει προσωρινά τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης για νέες χορηγήσεις και να αυξήσει τον πιστωτικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Εντούτοις, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον αρκετά ισχυρές τόσο από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας όσο και ρευστότητας, προσφέροντας άφθονο νέο δανεισμό με λογικά επιτόκια, βοηθώντας έτσι την οικονομία να γίνει πιο παραγωγική. Η ισχύς αυτή των τραπεζών βασίζεται σε σειρά παραγόντων, όπως:

  1. η συρρίκνωση τουαποθέματος των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο αριθμό για πρώτη φορά από το 2009,
  2. η ισχυρή επαναλαμβανόιμενηκερδοφορία,
  3. ο χαμηλός λόγος δανείων προς καταθέσεις (<60%),
  4. οι επενδύσεις σε νέα πληροφοριακά συστήματα και τεχνολογίες, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών τους, και οι συνεργασίες τους με εταιρείες fintech,
  5. οι βέλτιστες πρακτικές τους σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, και
  6. η μακροπρόθεσμη πελατοκεντρική στρατηγική τους».
     
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 7 δισ. τα επενδυτικά σχέδια για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», αναφέροντας πως σύντομα θα υπάρξουν και περισσότερα εργαλεία για ενεργειακές επενδύσεις.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψαλίδι» από την ΕΚΤ στα υπερκέρδη τραπεζών από φθηνή ρευστότητα

Οι τράπεζες έχουν λάβει 2,1 τρισ. ευρώ από την ΕΚΤ και τα «παρκάρουν» σε καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα με υψηλό επιτόκιο. Ίσως και στις 27 Οκτωβρίου να αποφασιστούν αλλαγές για να περιοριστούν τα υπερκέρδη.
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Στα 1,9 δισ. οι προεγκρίσεις δανείων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπάρχουν ακόμα περίπου 700 επενδύσεις που βρίσκονται σε επεξεργασία με το 75% των σχεδίων να είναι «πράσινα» ή ψηφιακά. Επιπλέον πόροι θα εισρεύσουν μέσω του REPowerEU.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο σημαντικός ρόλος των Αναπτυξιακών Τραπεζών στις πράσινες επενδύσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «Η Ευρώπη καθυστέρησε πολύ να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να πάει σε μια ανεξαρτητοποίηση από ορυκτά καύσιμα».