ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Economy, Oikonomia, Ellada
Φωτο: Shutterstock

Οίκος Scope: Οι όροι για την άνοδο της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα

Ο γερμανικός οίκος, που δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ, εξηγεί γιατί αναθεώρησε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές, με αξιολόγηση ΒΒ+. Αναφέρει ποια είναι τα εμπόδια για την επόμενη αναβάθμιση.

Πιθανή, αλλά με κάποιους «αστερίσκους», είναι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, το επόμενο διάστημα, από τον οίκο αξιολόγησης Scope, όπως φαίνεται σε έκθεσή του αναφορικά με τις προοπτικές του συνόλου των οικονομιών που παρακολουθεί. 

Ο γερμανικός οίκος, που δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ, τονίζει, αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ότι στις 2 Δεκεμβρίου προχώρησε στην αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές, με αξιολόγηση ΒΒ+, γεγονός που προσφέρει αρκετές πιθανότητες στο να πραγματοποιήσει ανάλογη κίνηση στο μέλλον και η χώρα να επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα. 

Ωστόσο, οι προοπτικές της αξιολόγησης της Ελλάδας για το επόμενο έτος εξακολουθούν να περιορίζονται από διάφορους παράγοντες, όπως 

 • το αυξημένο δημόσιο χρέος, 
 • η αστάθεια του τραπεζικού συστήματος, παρόλο που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί, 
 • οι διαρθρωτικές οικονομικές αδυναμίες, καθώς και 
 • οι αβεβαιότητες γύρω από τις εκλογές του 2023, καθώς οποιαδήποτε μετεκλογική στροφή της οικονομικής πολιτικής θα μπορούσε να αυξήσει τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο.

Τονίζει ότι εάν διατηρηθεί η ενισχυμένη ευρωπαϊκή θεσμική στήριξη προς την ελληνική οικονομία αυτό θα φέρει πιο κοντά την επίτευξη βαθμολογίας ΒΒΒ (επενδυτική βαθμίδα), εφόσον, όμως, αυτή η στήριξη  διατηρηθεί πέραν των εκλογών του επόμενου έτους και πέραν της κρίσης του Covid-19. 

Εφόσον η Ελλάδα παραμένει συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ, η Scope θεωρεί ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα στο μέλλον σε δυσμενή σενάρια της αγοράς - παρέχοντας ένα πολυπόθητο χρηματοδοτικό στήριγμα. Η έμφαση στη θεσμική στήριξη της ΕΕ αντικατοπτρίζει μια βασική διαφορά της προσέγγισής για την αξιολόγηση της Ελλάδας και άλλων κρατικών δανειοληπτών της ζώνης του ευρώ όσον αφορά την πιστοληπτική αξιολόγηση. 

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,1% το επόμενο έτος (μείωση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα από τις προβλέψεις του Ιουλίου), αλλά θα ανακάμψει σε 1,5% πάνω από το δυνητικό επίπεδο έως το 2024 και 1,4% κατά το 2025 - 27. Αυτό έρχεται μετά από ισχυρή οικονομική ανάκαμψη από την άνοιξη του 2020 (ανάπτυξη 8,3% το 2021 και περαιτέρω ανάπτυξη 6% που εκτιμάται για το 2022). Ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα - ενισχύοντας μια κρίση κόστους ζωής, αναμένεται ότι ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ θα μειωθεί από 9,5% ετησίως το 2022 στο 5,8% το 2023, ποσοστό το οποίο θεωρείται υψηλό. 

Η πορεία του χρέους

Οι προοπτικές για την Ελλάδα υποβοηθούνται από τη μείωση του δημόσιου χρέους. Η επιστροφή σε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα μέχρι το επόμενο έτος φαίνεται πιθανή. Επί του παρόντος, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Scope το χρέος, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, θα φθάσει στο 169,3% φέτος (περίπου αμετάβλητο από το 172% σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουλίου), το 160% το 2023 και το 147% έως το 2027, αντανακλώντας σημαντική μείωση από το 206,4% του ιστορικού υψηλού του 2020 και συγκλίνοντας με τα επίπεδα χρέους άλλων υπερχρεωμένων κρατών της ζώνης του ευρώ. 

Οι εκτιμήσεις της Scope για την ελληνική οικονομία

 

  Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  ΤτΕ: Αυξάνουν τα ρίσκα για την οικονομία, επιβράδυνση ανάπτυξης στο 3,2%

  Συνεχίζεται η δυναμική ανάκαμψη αλλά υπερισχύουν οι κίνδυνοι. Απειλή ο πληθωρισμός, κρίσιμη η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Επιτάχυνση ανάπτυξης το 2023.
  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  ΟΟΣΑ: Προβλέπει ανάπτυξη 2,6% για την παγκόσμια οικονομία φέτος

  Ο Οργανισμός αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη επικαλούμενος τη μείωση στις τιμές ενέργειας και τροφίμων και τη χαλάρωση στην Κίνα των περιορισμών για την COVID.
  Ellada, Greece, Oikonomia
  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  Attica Bank: Επιβράδυνση πληθωρισμού, ποιοι οι κίνδυνοι για οικονομία

  Σε έκθεσή της, σε συνεργασία με τον ΙΟΒΕ, η τράπεζα τονίζει ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ακολουθεί πορεία καλύτερη της ευρωζώνης, αλλά υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που χρήζουν προσοχής.
  Ellada, Greece, Oikonomia
  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  Το ρεκόρ μείωσης του ελληνικού χρέους και η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας

  Για την περίοδο 2019 - 2023, η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα έχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τονίζει η Alpha Bank. Πώς η ανάκτηση επενδυτική βαθμίδας εντός του 2023 θα δώσει ισχυρή ώθηση στην οικονομία.
  Ellada, Greece, Oikonomia
  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  Σε τροχιά πτώσης ο πληθωρισμός αλλά «φρενάρει» και η οικονομική ανάπτυξη

  Τα συμπεράσματα της Eurobank από τις τελευταίες δημοσιεύσεις οικονομικών δεικτών. Η πτώση τιμών ενέργειας ρίχνει τον πληθωρισμό, ενώ η οικονομική δραστηριότητα υποχωρεί, όπως φαίνεται από τους δείκτες οικονομικής συγκυρίας και κλίματος.