ΓΔ: 1045.84 1.47% Τζίρος: 66.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Christine Lagarde, ECB, European Central Bank, EKT
Πηγή: ΕΚΤ

Λαγκάρντ: Πάνω από το 3% θα ανεβεί το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε ότι η ανατροπή των προβλέψεων για τον πληθωρισμό θα οδηγήσει υψηλότερα το καταληκτικό επιτόκιο, σημειώνοντας ότι θα γίνουν αρκετές επιπλέον αυξήσεις κατά 0,50%.

Τη στροφή της ΕΚΤ σε ακόμη αυστηρότερη νομισματική πολιτική για μεγάλη χρονική περίοδο, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων έπεσε σήμερα από το 0,75% στο 0,50%, εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου η Κριστίν Λαγκάρντ, ανατρέποντας μια βασική υπόθεση που γινόταν από τις αγορές έως τώρα, δηλαδή ότι σε αυτό τον κύκλο αύξησης επιτοκίων το καταληκτικό σημείο θα είναι το 3%.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΚΤ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν θα είναι 3% το καταληκτικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις τράπεζες, αλλά θα διαμορφωθεί σε υψηλότερο επίπεδο, καθώς έχουν αναθεωρηθεί προς το χειρότερο οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό και εκτιμάται πλέον ότι ακόμη και το 2025 θα παραμείνει υψηλότερα από τον στόχο του 2%. Ήδη αυξήθηκαν τα προθεσμιακά «στοιχήματα» στην ευρωπαϊκή αγορά για τα επιτόκια από 2,93% σε 3%, με την αγορά να προσαρμόζεται στις δηλώσεις Λαγκάρντ.

Εξηγώντας τις μελλοντικές κινήσεις της ΕΚΤ, η Κρ. Λαγκάρντ δεν έκρυψε ότι η ευρωζώνη μπαίνει σε μια μάχη μεγάλης διάρκειας με τον πληθωρισμό και, ως εκ τούτου, υψηλών επιτοκίων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «περιμένουμε ότι θα αυξήσουμε τα επιτόκια με ρυθμό 0,50% κάθε φορά για μια χρονική περίοδο, έχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε, έχουμε να φθάσουμε πιο μακριά και μπήκαμε σε ένα παιχνίδι μεγάλης διάρκειας».

Σχετικά με τη συρρίκνωση του ισολογισμού της ΕΚΤ που θα αρχίσει τον Μάρτιο, με ρυθμό 15 δισ. ευρώ τον μήνα για τους πρώτους τρεις μήνες, η πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε ότι αυτό δεν είναι το βασικό εργαλείο της νομισματικής πολιτικής, αλλά ένα συμπληρωματικό μέτρο, ενώ ανέφερε ότι στο ποσό των 15 δισ. κατέληξε η κεντρική τράπεζα επειδή αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ των λήξεων ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της.

Για την πορεία του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα, η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε φόβους ότι τον Μάιο θα επιβαρυνθεί από τη μετακύλιση αυξήσεων της χονδρικής στις λιανικές τιμές του ρεύματος, ενώ σημείωσε ότι παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή και η πορεία των τιμών των τροφίμων.

Αύξηση επιτοκίων κατά 0,50%

Ευθυγραμμισμένη με την εκτίμηση των αγορών για αύξηση επιτοκίων κατά 0,50% ήταν στη σημερινή της συνεδρίαση η ΕΚΤ, η οποία, όμως, επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις αναφορικά με τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, καθώς δεν περιμένει υποχώρησή του κοντά στον στόχο του 2% ούτε το 2025, ενώ τονίζει ότι η πολιτική αυξήσεων θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

Η φράση - κλειδί στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, που ήδη προκαλεί αναστάτωση στις ευρωπαϊκές αγορές με άνοδο αποδόσεων των ομολόγων και πτώση των μετοχών αποτελεί προαναγγελία διατήρησης υψηλών επιτοκίων για μεγάλη χρονική περίοδο, αν συνδυαστεί με τις δυσοίωνες προβλέψεις για πληθωρισμό πάνω από τον στόχο ακόμη και το 2025: «το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει ακόμη να αυξηθούν σημαντικά με σταθερό ρυθμό προκειμένου να διαμορφωθούν σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά για να διασφαλιστεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%».

Πιο αναλυτικά για τον πληθωρισμό οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί σε 8,4% το 2022 και στη συνέχεια θα υποχωρήσει σε 6,3% το 2023, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά στη διάρκεια του έτους. Στη συνέχεια, ο πληθωρισμός αναμένεται, βάσει των προβολών, να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 3,4% το 2024 και 2,3% το 2025. Ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα είδη διατροφής αναμένεται, βάσει των προβολών, να διαμορφωθεί σε 3,9% κατά μέσο όρο το 2022 και να αυξηθεί σε 4,2% το 2023 και στη συνέχεια να υποχωρήσει σε 2,8% το 2024 και 2,4% το 2025.

Παράλληλα εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα διολισθήσει σε ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2022, ενώ για το σύνολο του έτους θα διαμορφωθεί στο 3,4%, με οριακή ανάπτυξη 0,5% για το 2023, ενώ αυτή θα ενισχυθεί στο 1,9% το 2024 και θα φθάσει στο 1,8% το 2025. 

Επιπρόσθετα η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση του ισολογισμού της με πώληση ομολόγων ΑΡΡ ύψους 15 δισ. ευρώ τον μήνα έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παραπάνω εξέλιξη δεν είναι αρνητική για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς αυτά δεν συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, με την ΕΚΤ να μην «αγγίζει» το έκτακτο πρόγραμμα ΡΕΡΡ το οποίο δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας και μέσω του οποίου έχει κάνει αγορές ελληνικών ομολόγων, καθώς δεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με αυτούς του ΑΡΡ. 

Μετά και τη σημερινή αύξηση το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 2,50%, 2,75% και 2,00% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 21 Δεκεμβρίου 2022.

Η ανακοίνωση του συμβουλίου της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης και, σύμφωνα με τη σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω των προοπτικών για τον πληθωρισμό, αναμένει ότι θα τα αυξήσει περαιτέρω. Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει ακόμη να αυξηθούν σημαντικά με σταθερό ρυθμό προκειμένου να διαμορφωθούν σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά για να διασφαλιστεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Η διατήρηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα θα μειώσει με την πάροδο του χρόνου τον πληθωρισμό περιορίζοντας τη ζήτηση και θα αποτρέψει επίσης τον κίνδυνο επίμονης μετατόπισης προς τα πάνω των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια πολιτικής θα εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα στοιχεία και να ακολουθούν μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.

Τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ είναι το πρωταρχικό εργαλείο που διαθέτει το Διοικητικό Συμβούλιο για τον καθορισμό της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής. Το Διοικητικό Συμβούλιο συζήτησε επίσης σήμερα αρχές για την εξομάλυνση των διακρατούμενων από το Ευρωσύστημα τίτλων για σκοπούς νομισματικής πολιτικής. Από τις αρχές του Μαρτίου 2023 και μετά, το χαρτοφυλάκιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) θα μειωθεί με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν θα επανεπενδύει όλα τα ποσά από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους. Η μείωση θα διαμορφωθεί σε 15 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του β΄ τριμήνου του 2023 και στη συνέχεια ο ρυθμός της θα καθορίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Κατά τη συνεδρίασή του που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο, το Διοικητικό Συμβούλιο θα ανακοινώσει τις λεπτομερείς παραμέτρους σχετικά με τη μείωση των τίτλων που διακρατούνται στο πλαίσιο του προγράμματος APP. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεξετάζει τακτικά τον ρυθμό μείωσης του χαρτοφυλακίου του προγράμματος APP για να διασφαλίσει ότι εξακολουθεί να συμβαδίζει με τη συνολική στρατηγική και κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, να διαφυλάξει τη λειτουργία της αγοράς και να διατηρήσει υπό αυστηρό έλεγχο τις βραχυπρόθεσμες συνθήκες της αγοράς χρήματος. Μέχρι το τέλος του 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεξετάσει επίσης το λειτουργικό πλαίσιο που εφαρμόζει για τον επηρεασμό των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, που θα παρέχει πληροφορίες σε σχέση με το καταληκτικό σημείο της διαδικασίας εξομάλυνσης του ισολογισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα επιτόκια και αναμένει ότι θα τα αυξήσει σημαντικά περαιτέρω, επειδή ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός και θα παραμείνει, σύμφωνα με τις προβολές, σε επίπεδα πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός ήταν 10,0% τον Νοέμβριο, ελαφρά χαμηλότερος από το 10,6% που καταγράφηκε τον Οκτώβριο. Η μείωση οφειλόταν κυρίως στον χαμηλότερο πληθωρισμό των τιμών της ενέργειας. Ο πληθωρισμός των τιμών των ειδών διατροφής και οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές σε ολόκληρη την οικονομία έχουν ενισχυθεί και θα επιμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα. Εν μέσω εξαιρετικής αβεβαιότητας, οι εμπειρογνώμονες του Ευρωσυστήματος έχουν αναθεωρήσει σημαντικά προς τα πάνω τις προβολές τους για τον πληθωρισμό. Θεωρούν τώρα ότι ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 8,4% το 2022 και στη συνέχεια θα υποχωρήσει σε 6,3% το 2023, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά στη διάρκεια του έτους. Στη συνέχεια, ο πληθωρισμός αναμένεται, βάσει των προβολών, να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 3,4% το 2024 και 2,3% το 2025. Ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα είδη διατροφής αναμένεται, βάσει των προβολών, να διαμορφωθεί σε 3,9% κατά μέσο όρο το 2022 και να αυξηθεί σε 4,2% το 2023 και στη συνέχεια να υποχωρήσει σε 2,8% το 2024 και 2,4% το 2025.

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ μπορεί να συρρικνωθεί το τρέχον τρίμηνο και το επόμενο τρίμηνο, λόγω της ενεργειακής κρίσης, της υψηλής αβεβαιότητας, της εξασθένησης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, η ύφεση θα είναι σχετικά βραχύβια και ήπια. Ωστόσο, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι υποτονική το επόμενο έτος και έχει αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβολές. Πέραν του βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, η ανάπτυξη αναμένεται, βάσει των προβολών, να ανακάμψει καθώς οι τρέχοντες αντίξοοι παράγοντες θα εξασθενούν. Συνολικά, σύμφωνα με τις προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, η οικονομία θα αναπτυχθεί πλέον με ρυθμό 3,4% το 2022, 0,5% το 2023, 1,9% το 2024 και 1,8% το 2025.

Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 2,50%, 2,75% και 2,00% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 21 Δεκεμβρίου 2022.

Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2023. Στη συνέχεια, το χαρτοφυλάκιο του προγράμματος APP θα μειωθεί με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν θα επανεπενδύει όλα τα ποσά από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους. Η μείωση θα διαμορφωθεί σε 15 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του β΄ τριμήνου του 2023 και στη συνέχεια ο ρυθμός της θα καθορίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα PEPP, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Καθώς οι τράπεζες θα αποπληρώνουν τα ποσά που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά το πώς οι στοχευμένες πράξεις χρηματοδότησης συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument -–TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμιστούν ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώσει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για τη σταθερότητα των τιμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει σήμερα τα επιτόκιά της μετά από 11 χρόνια

Η Κεντρική Τράπεζα έστελνε το μήνυμα για μία αύξηση 25 μ.β., την οποία θα ακολουθούσε μία μεγαλύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο, αλλά πηγές ανέφεραν ότι θα είναι στο τραπέζι και μία αύξηση 50 μ.β.
lagarde, ekt, ecb
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Τα στοιχεία θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις για επιτόκια

Η επικεφαλής της ΕΚΤ εκτίμησε ότι μόλις έχει αρχίσει να φαίνεται η επίδραση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής στην οικονομία, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για στήριξη, εάν χρειαστεί, των τραπεζών.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Θα υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων και μετά από αυτή του Μαρτίου

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να υπάρξει υποχώρηση του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2%. Οι επόμενες αυξήσεις θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα που θα έχει η κεντρική τράπεζα στην κατοχή της.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα υπάρξουν νέες αυξήσεις, πιο ισορροπημένοι οι κίνδυνοι για πληθωρισμό

Αδύναμη θα παραμείνει η ανάπτυξη της ευρωζώνης, με κίνδυνο για αύξηση της ανεργίας το επόμενο διάστημα. Απαραίτητη η άρση των μέτρων στήριξης για να μην τροφοδοτηθεί ο πληθωρισμός.
Evropaiki Kentriki Trapeza, Kristin Lagarde, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Οκτώβριο στην Ελλάδα η Κρ. Λαγκάρντ για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Οδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα στους εργαζομένους αναφέρθηκε στη μάχη που δίνει η ΕΚΤ κατά του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν κι άλλο στο επόμενο διάστημα.