ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Lagard_Athens
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα.

Εγκώμια της Λαγκάρντ στην Ελλάδα: Τι είπε για ανάπτυξη και ομόλογα

Τα ελληνικά ομόλογα είναι πλέον ισότιμα με τα άλλα ομόλογα της ευρωζώνης. Εξαιρετική η ικανότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, έχει ήδη ξεπεράσει το επίπεδο που βρισκόταν πριν την πανδημία.

Με ενθουσιασμό εκφράσθηκε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας στην Αθήνα.

Σε ερώτηση για τη θέση που έχουν πλέον τα ελληνικά ομόλογα στα προγράμματα της ΕΚΤ μετά την πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από δύο αναγνωρισμένους οίκους αξιολόγησης, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι σήμερα α ελληνικά ομόλογα είναι ισότιμα με τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης.

Όπως είπε, η ΕΚΤ έχει πλέον μόνο ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το PEPP, που παραμένει ενεργό με επανεπένδυση των εσόδων από τους τίτλους που έχουν αγορασθεί, καθώς για το μόνιμο πρόγραμμα (APP) έχει λήξει η περίοδος επανεπένδυσης. Για το PEPP η Ελλάδα ήταν επιλέξιμη κατ' εξαίρεση (waiver), παρά το γεγονός ότι δεν είχε την επενδυτική βαθμίδα, αλλά πλέον τα καλά νέα, όπως τόνισε η κ. Λαγκάρντ, είναι ότι οι ελληνικοί τίτλοι είναι επιλέξιμοι χωρίς να χρειάζεται το waiver.

Σχολιάζοντας την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι έχει επιστρέψει στην προ πανδημίας εποχή και μάλιστα έχει υψηλότερη επίδοση, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης συγκρίνεται εξαιρετικά σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Η Ελλάδα έδειξε εξαιρετική ικανότητα ανάκαμψης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το σημείο έδωσε τον λόγο στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος υπογράμμισε ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερο σημείο από την περίοδο αμέσως πριν την πανδημία, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και το spread δανεισμού της χώρας είναι πολύ καλό. Ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε, πάντως, ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που θα πρέπει να γίνουν μέχρι να επανέλθει η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στο A+ που είχε πριν το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι ελήφθη ομόφωνα η απόφαση για την παύση των αυξήσεων στα επιτόκια, σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε μείωση του πληθωρισμού με ευρεία βάση και με τον δομικό πληθωρισμό να υποχωρεί από το 5,3% στο 4,5%, ενώ η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί συνεχώς τα στοιχεία για να προσδιορίζει την πολιτική της.

Όπως ανέφερε η κ. Λαγκάρντ, τα επιτόκια θα παραμείνουν ψηλά όσο χρειασθεί για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός κοντά στον στόχο του 2%, ενώ δεν είναι σκόπιμο, ύστερα από διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, να δοθεί στην παρούσα φάση καθοδήγηση σχετικά με τις επόμενες αποφάσεις, οι οποίες θα ληφθούν με βάση τα στοιχεία και με τρία βασικά κριτήρια: την πορεία του πληθωρισμού, την εξέλιξη του δομικού πληθωρισμού και τη δύναμη της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής μέσα από το τραπεζικό σύστημα.

Σε σχετική ερώτηση, η πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε ότι σήμερα δεν συζητήθηκε το θέμα του χρόνου λήξης της επανεπένδυσης εσόδων του PEPP, ούτε και οι προτάσεις για αύξηση των υποχρεωτικών αποθεματικών που τηρούν οι τράπεζες άτοκα στην ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι από αρκετούς κεντρικούς τραπεζίτες έχει προταθεί να λήξει πρόωρα (πριν το τέλος του 2024) η επανεπένδυση εσόδων του PEPP, ενώ υπάρχουν υπάρχουν προτάσεις για σημαντική αύξηση του ποσοστού υποχρεωτικών αποθεματικών, θέματα για τα οποία υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες στο συμβούλιο της ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές που υφίστανται οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς από τα υψηλά επιτόκια (η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι θα χρειασθεί κεφαλαιακή ενίσχυση από την κυβέρνηση), η κ. Λαγκάρντ απέφυγε να απαντήσει, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές στην ευρωζώνη ανάμεσα στις επί μέρους κεντρικές τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η ΕΚΤ ασκεί την πολιτική της με μοναδικό στόχο τη σταθερότητα των τιμών, χωρίς να επηρεάζεται από τα κέρδη ή τις ζημιές των τραπεζών του Ευρωσυστήματος.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές τις προηγούμενες αξιολογήσεις του για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει ακόμη πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οι δε εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά τον Σεπτέμβριο, μεταξύ άλλων και λόγω ισχυρών επιδράσεων της βάσης σύγκρισης, και οι περισσότεροι δείκτες μέτρησης του υποκείμενου πληθωρισμού συνέχισαν να εξασθενούν. Οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων τις οποίες είχε αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθούν να μεταδίδονται δυναμικά στις συνθήκες χρηματοδότησης. Αυτό επιδρά ολοένα περισσότερο ανασταλτικά στη ζήτηση και επομένως συμβάλλει στην υποχώρηση του πληθωρισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή σε αυτόν τον στόχο. Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής του θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της κατάλληλης διάρκειας της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγηση που διενεργεί όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.

Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως.

Προγράμματα ΑΡΡ - ΡΕΡΡ

Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα PEPP, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά το πώς οι στοχευμένες πράξεις χρηματοδότησης και η συνεχιζόμενη αποπληρωμή τους συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον, το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument - TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμίζει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για σταθερότητα των τιμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρ. Λαγκάρντ: Έγινε η πρώτη συζήτηση για χαλάρωση νομισματικής πολιτικής

Δεν συζητήθηκε μείωση, αλλά η μετάβαση στο επόμενο στάδιο πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής, τόνισε η Λαγκάρντ. Τον Ιούνιο ο πιθανότερος χρόνος μείωσης. Στενή παρακολούθηση μισθών - κερδών. Το σχόλιο για τη Fed.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στα αρνητικά επιτόκια το 2022: Τα νέα, ισχυρά «σήματα» της ΕΚΤ

Στην κατεύθυνση τουλάχιστον δύο αυξήσεων στο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων που είναι σήμερα αρνητικό δείχνουν οι νέες δηλώσεις των τραπεζιτών της ΕΚΤ. Ακριβότερα δάνεια για το κράτος, περισσότερα κέρδη για τις τράπεζες, χαμένοι οι δανειολήπτες.
ECB, EKT, Lagarde
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρ. Λαγκάρντ: Σε επιφυλακή η ΕΚΤ για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων

Αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να παρέμβει με ευελιξία για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο κατακερματισμό των αγορών, που θα έπληττε τις πιο ευάλωτες οικονομίες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Τι δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Lagarde, EKT, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Διαφώνησαν οι «σκληροί» τραπεζίτες με τη νέα χαλάρωση πολιτικής

Επιβεβαίωσε η Κριστίν Λάγκαρντ ότι δεν λήφθηκαν ομόφωνα οι σημερινές αποφάσεις για διατήρηση των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, μετά τις πληροφορίες για διαφωνία του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη. Ανέβηκε το ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιστορική αλλαγή πολιτικής από την ΕΚΤ ανακοινώνει σήμερα η Λαγκάρντ

Αναθεωρείται ο στόχος για τον πληθωρισμό, γίνεται ανεκτή απόκλιση πάνω από το 2%. Συνεχίζεται η πολιτική μηδενικών επιτοκίων και οι αγορές ομολόγων. Μεγάλη κερδισμένη η οικονομία της Ελλάδας.