ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρας. Πηγή: ΤτΕ

Γ. Στουρνάρας: Πολύ σύντομα θα γίνει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε πως υπάρχει μια νέα σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία που θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Τί σημείωσε για τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Την αισιοδοξία του πως η Ελλάδα σε λίγες εβδομάδες θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, μόλις η νέα κυβέρνηση παρουσιάσει τα σχέδια της εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για καθοριστεί αν θα πρέπει η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια και μετά το καλοκαίρι.

«Είχαμε εκλογές πριν από λίγες ημέρες, υπάρχει τώρα μια σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως «Αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, οπότε είμαι βέβαιος ότι μετά τις δηλώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αξιολόγηση της Ελλάδας μειώθηκε σε «junk» το 2010, όταν έλαβε το πρώτο της πρόγραμμα διάσωσης. Η χώρα έπεσε επίσης στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας όταν αναδιάρθρωσε το χρέος της το 2012. Τώρα προσβλέπει σε επιστροφή στις επενδύσεις. Η Fitch Ratings, η S&P Global Ratings, η DBRS Morningstar και η Scope Ratings έχουν επί του παρόντος το ελληνικό χρέος μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερα.

Η Moody's το έχει τρεις βαθμίδες μακριά, αλλά δήλωσε αμέσως μετά τη νίκη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ψηφοφορία της Κυριακής ότι η επανεκλογή του είναι ένα πιστωτικά θετικό γεγονός.

Σχετικά με τις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως «αν το βασικό σενάριο εξελιχθεί όπως πιστεύουμε τότε ναι ενδεχομένως τον Ιούλιο να πρέπει να κάνουμε αύξηση» σημειώνοντας πως τα επιτόκια θα διατηρηθούν στο επίπεδο που απαιτείται για να οδηγηθεί χαμηλότερα ο πληθωρισμός, ενώ άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για μελλοντικές αυξήσεις μετά το καλοκαίρι δηλώνοντας πως «ο Σεπτέμβριος είναι πολύ μακριά. Δεν μπορούμε να πούμε». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Δεν θα χρειαστεί άλλη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι είναι πρόωρο να συζητείται η χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ καθώς τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν στα επίπεδα που βρίσκονται για αρκετούς μήνες ακόμα.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Γιατί μπορεί να μην χρειαστεί το νέο εργαλείο της ΕΚΤ

Ο διοικητής της ΤτΕ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Blooomberg σημείωσε ότι οι συζητήσεις για το εργαλείο στήριξης βρίσκονται σε καλό σημείο και το πρόγραμμα μπορεί να είναι έτοιμο στις 21 Ιουλίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπέρ δύο ακόμη μειώσεων επιτοκίων το 2024 τάσσεται ο Γ. Στουρνάρας

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να εστιάσει υπερβολικά στην πορεία του πληθωρισμού για τον κλάδο των υπηρεσιών, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός στη Γαλλία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Πιο γρήγορα πρέπει να κινηθεί η ΕΚΤ για μειώσεις επιτοκίων

Οι πρώτες δύο μειώσεις θα πρέπει να γίνουν πριν τον Αύγουστο. Δεν πρέπει να περιμένουμε τη FED. «Τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Στο μέτρο αυτό, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών».
Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Οι τράπεζες μείωσαν κατά 90% τα «κόκκινα δάνεια»

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως η κερδοφορία των τραπεζών επηρεάστηκε από την βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων και τη συγκράτηση του κόστους.