ΓΔ: 1447.26 -0.10% Τζίρος: 34.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:28:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρας. Πηγή: ΤτΕ

Γ. Στουρνάρας: Γιατί μπορεί να μην χρειαστεί το νέο εργαλείο της ΕΚΤ

Ο διοικητής της ΤτΕ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Blooomberg σημείωσε ότι οι συζητήσεις για το εργαλείο στήριξης βρίσκονται σε καλό σημείο και το πρόγραμμα μπορεί να είναι έτοιμο στις 21 Ιουλίου.

Την πεποίθηση πως το νέο εργαλείο που ετοιμάζει η ΕΚΤ για να προστατεύσει τις χώρες του Νότου καθώς αυξάνονται τα επιτόκια μπορεί να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί εάν είναι αρκετά ισχυρό για να πείσει τους επενδυτές να μην το δοκιμάσουν, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg δήλωσε ότι υπάρχει μια «πολύ καλή συζήτηση» σε εξέλιξη για το εργαλείο, εκφράζοντας την πεποίθησή του για μια «συναινετική, αποτελεσματική λύση» που ελπίζει ότι θα εκπλήξει τις αγορές «από τη θετική πλευρά». Σημείωσε «πιστεύω ότι υπάρχει πολλή αλήθεια στην ιδέα ότι αν πείσουμε τις αγορές ότι αυτό θα είναι ένα ισχυρό εργαλείο, μπορεί να μην το χρειαστούμε», και πρόσθεσε πως «θα το έχουμε στο ράφι. Αυτό είναι το καλό σενάριο».

Αντιμετωπίζοντας τον πληθωρισμό ρεκόρ, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ που προετοιμάζονται για μια σειρά αυξήσεων επιτοκίων αγωνίζονται επίσης ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει αρνητική αντίδραση στις αγορές ομολόγων των πιο ευάλωτων μελών της ευρωζώνης. Μετά το άλμα στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων τον Ιούνιο, έχουν επιταχύνει τις εργασίες για το λεγόμενο εργαλείο κατά του κατακερματισμού, το οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποκαλούν μέχρι στιγμής «Transmission Protection Mechanism».

Τα σχόλια του διοικητή της ΤτΕ θυμίζουν το πρόγραμμα της ΕΚΤ Outright Monetary Transactions  που ακολούθησε τη διάσημη δέσμευση του πρώην προέδρου της Μάριο Ντράγκι να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να διατηρήσει τη ζώνη του ευρώ ενωμένη εν μέσω κρίσης δημόσιου χρέους. Σε εκείνη την περίπτωση, τα λόγια του ήταν αρκετά πειστικά και το πρόγραμμα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

Ενώ οι αξιωματούχοι δεν είναι ακόμη σίγουροι ότι το νέο μέσο θα είναι έτοιμο έως τη συνάντησή τους την 21 Ιουλίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ο Γ. Στουρνάρας είναι πιο αισιόδοξος. Ωστόσο, αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους που μπορεί να χρειαστεί να πληρούν τα μέλη της ευρωζώνης για να είναι επιλέξιμα για βοήθεια.

Υπογράμμισε ότι το μέσο είναι απαραίτητο, ωστόσο, ελλείψει ευρύτερων μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Μπορεί να έχουμε επεισόδια κατακερματισμού όχι λόγω πολιτικών, αλλά απλώς επειδή είμαστε μια ατελής οικονομική και νομισματική ένωση», είπε ο Στουρνάρας και πρόσθεσε πως «Θα πρέπει να το διορθώσουμε, αλλά μέχρι να επιτευχθεί αυτό, η ΕΚΤ πρέπει να λάβει υπόψη του τον μηχανισμό μετάδοσης».

 

Να προχωρήσει η ένωση της Ευρώπης

Μιλώντας ξεχωριστά την Κυριακή, ο Στουρνάρας είπε ότι είναι καιρός η Ευρώπη να γίνει ενεργή όσον αφορά τη δημοσιονομική ένωση. «Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε το δημοσιονομικό πλαίσιο που κατοχυρώνεται στο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης», είπε. «Στόχος μας θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους των κρατών μελών, η επίτευξη αντικυκλικότητας της δημοσιονομικής πολιτικής και η δημιουργία μιας κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας όλων των κρατών μελών του ευρώ».  

Το σχέδιο της ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα είναι «πολύ πιθανό» να συμβεί, είπε στη συνέντευξη ο κ. Στουρνάρας. Μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η επόμενη αύξηση που έχει σημειωθεί να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου με τον διοικητή της ΤτΕ να σημειώνει πως «θα δούμε τι θα πουν τα δεδομένα τόσο στο μέτωπο του πληθωρισμού όσο και στο μέτωπο της δραστηριότητας».

Επίσης ο κ. Στουρνάρας βλέπει ότι η αύξηση των τιμών θα αρχίσει να επιβραδύνεται προς το τέλος του έτους και θα προσεγγίσει τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% το 2024. Αυτή τη στιγμή είναι πάνω από τέσσερις φορές πάνω από αυτό το επίπεδο.

«Δεν θα είμαι σε θέση να σας πω πού θα κορυφωθεί, διότι αυτό εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες που δεν μπορούν να μετρηθούν από τα μοντέλα», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι «εξαρτάται ίσως από γεωπολιτικές εκτιμήσεις».

Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνέπιπταν με την επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης των 19 μελών - που μπορεί ακόμη να μετατραπεί σε ύφεση. Οι προβλέψεις για συρρίκνωση αυξάνονται καθώς η προοπτική διακοπής της ρωσικής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα γίνεται όλο και πιο πραγματική. Η ING προειδοποίησε ότι η ύφεση έρχεται ανεξάρτητα από αυτό.

«Πνέουν στασιμοπληθωριστικοί άνεμοι - δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό», δήλωσε ο Στουρνάρας, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν βλέπει ακόμα στασιμοπληθωρισμό υπογραμμίζοντας πως «προς το παρόν δεν περιμένουμε αρνητική ανάπτυξη φέτος ή του χρόνου».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Δεν θα χρειαστεί άλλη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι είναι πρόωρο να συζητείται η χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ καθώς τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν στα επίπεδα που βρίσκονται για αρκετούς μήνες ακόμα.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Πολύ σύντομα θα γίνει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε πως υπάρχει μια νέα σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία που θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Τί σημείωσε για τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Πιο γρήγορα πρέπει να κινηθεί η ΕΚΤ για μειώσεις επιτοκίων

Οι πρώτες δύο μειώσεις θα πρέπει να γίνουν πριν τον Αύγουστο. Δεν πρέπει να περιμένουμε τη FED. «Τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Στο μέτρο αυτό, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών».
Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Οι τράπεζες μείωσαν κατά 90% τα «κόκκινα δάνεια»

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως η κερδοφορία των τραπεζών επηρεάστηκε από την βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων και τη συγκράτηση του κόστους.