ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

Γ. Στουρνάρας: Δεν θα χρειαστεί άλλη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι είναι πρόωρο να συζητείται η χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ καθώς τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν στα επίπεδα που βρίσκονται για αρκετούς μήνες ακόμα.

Κατά της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας που σημείωσε ότι τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιθανότατα έχουν κορυφωθεί και η επόμενη κίνηση αναμένεται να είναι η μείωση, παρά το γεγονός ότι ακόμα ακούγονται φωνές εντός της ΕΚΤ για συνέχιση της ανοδικής πορείας τους.

«Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στην κορυφή των επιτοκίων», ανέφερε ο κ. Στούρναρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Boersen-Zeitung και πρόσθεσε ότι «όπως έχουν τα πράγματα, υποθέτω ότι το επόμενο βήμα μας θα είναι η μείωση των επιτοκίων».

Ο διοκητής της ΤτΕ πρόσθεσε ότι είναι πρόωρο να συζητείται η χαλάρωση της πολιτικής, καθώς τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν στο σημερινό τους υψηλό επίπεδο για διάστημα αρκετών μηνών. Εκτίμησε επίσης ότι ο πληθωρισμός, που βρίσκεται ακόμη πάνω από το 5%, θα υποχωρήσει ξανά στον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025 ή λίγο νωρίτερα.

Οι αγορές διακρίνουν πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούνιο ή Ιούλιο. Ορισμένοι συντηρητικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, διαβλέπουν μεγαλύτερη περίοδο σταθερών επιτοκίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Πολύ σύντομα θα γίνει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε πως υπάρχει μια νέα σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία που θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Τί σημείωσε για τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Γιατί μπορεί να μην χρειαστεί το νέο εργαλείο της ΕΚΤ

Ο διοικητής της ΤτΕ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Blooomberg σημείωσε ότι οι συζητήσεις για το εργαλείο στήριξης βρίσκονται σε καλό σημείο και το πρόγραμμα μπορεί να είναι έτοιμο στις 21 Ιουλίου.
Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Οι τράπεζες μείωσαν κατά 90% τα «κόκκινα δάνεια»

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως η κερδοφορία των τραπεζών επηρεάστηκε από την βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων και τη συγκράτηση του κόστους.