ΓΔ: 1483.13 0.37% Τζίρος: 44.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:23:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
Φωτο: Shutterstock

Στα 12,8 δισ. ευρώ ο όγκος του εμπορίου με την Κίνα με άνοδο 18,4%

Ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ παρατηρεί πως δεν υπήρξε καμία παύση των ανταλλαγών και της συνεργασίας των δύο χωρών, αναφέροντας πως στο εννεάμηνο του 2022 τα έσοδα του ΟΛΠ σημείωσαν ετήσια αύξηση 28%.

Το μήνυμα πως τα τελευταία τρία χρόνια η ελληνοσινική συνεργασία έχει αναπτύξει ισχυρή δυναμική, «η οποία πρόκειται να μετατραπεί σε ισχυρή κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη στην εποχή μετά την πανδημία», εκφράζει ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ. Επίσης, διατυπώνει την πεποίθησή του ότι η σινοελληνική συνεργασία θα καρποφορήσει, προσφέροντας απτά οφέλη στις δύο χώρες και τους δύο λαούς.

Ειδικότερα, ο Κινέζος πρέσβης παρατηρεί πως δεν υπήρξε καμία παύση των ανταλλαγών και της συνεργασίας των δύο χωρών λόγω της πανδημίας και υπογραμμίζει πως ενώνοντας τις δυνάμεις τους στη μάχη κατά της πανδημίας, η Ελλάδα και η Κίνα προώθησαν ενεργά την ανάπτυξη της έμπρακτης συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς. Ενδεικτικά, σημειώνει πως οι δύο χώρες υπέγραψαν το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για τον Τουρισμό 2022-2024, πραγματοποίησαν μαζί την 13η σύσκεψη της Μεικτής Επιτροπής Κίνας-Ελλάδας για την Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία, διεξήγαγαν συνομιλίες σε επίπεδο διευθυντών στο πλαίσιο της διμερούς Επιτροπής του Τριετούς Σχεδίου Συνεργασίας σε Βασικούς Τομείς και ίδρυσαν τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Ανταλλαγές και τη Συνεργασία στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Για το θέμα του διμερούς εμπορίου, αναφέρει πως από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2022 ο όγκος του έφτασε τα 12,8 δισ. δολάρια, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 18,4%. Για τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, προσθέτει, τα λειτουργικά έσοδα του λιμένα του Πειραιά αναμένεται να ανέλθουν στα 145,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 28,02%. Ειδική αναφορά κάνει ακόμα στην απευθείας πτήση Σαγκάη-Αθήνα, που εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στον απόηχο της σταδιακής χαλάρωσης στην Κίνα της πολιτικής πρόληψης και ελέγχου της πανδημίας, αλλά και της απόφασης να βάλει τέλος στην υποχρεωτική καραντίνα κατά την είσοδο της χώρας από τις 8 Ιανουαρίου, ο Σιάο Τζουντσένγκ αναφέρει ότι τα τελευταία τρία χρόνια από το ξέσπασμα της COVID-19, η κινέζικη κυβέρνηση βελτιώνει και προσαρμόζει συνεχώς τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας με βάση τα ακριβή επιστημονικά δεδομένα και ανταποκρινόμενη στις συνθήκες.

Ειδικότερα, εξηγεί ότι σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο της κυβέρνησης όσοι ταξιδεύουν στην Κίνα θα μπορούν να επιβιβαστούν στην πτήση τους φέροντας αρνητικό τεστ 48 ωρών πριν από την αναχώρησή τους και να συμπληρώσουν μια υγειονομική δήλωση προς τις τελωνιακές αρχές κατά την είσοδό τους, χωρίς πλέον να απαιτείται να υποβάλουν αίτηση για έκδοση κώδικα ταχείας απόκρισης (QR code) για την κατάσταση της υγείας τους από την πρεσβεία της Κίνας. Επιπλέον η Κίνα θα επιτρέψει σταδιακά την είσοδο στη χώρα από τα λιμάνια και τις χερσαίες εισόδους, διευκολύνοντας περαιτέρω τους Κινέζους και αλλοδαπούς που εργάζονται ως μέλη πληρώματος και τις μετακινήσεις τους.

Ακόμα, εκφράζει την πεποίθηση ότι «τα μέτρα αυτά θα δώσουν αποτελεσματική ώθηση για τη σταδιακή ανάκαμψη και ανάπτυξη των επαφών και της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας, επιτρέποντας μας να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σακελλαρίδη: Ανακόπτεται το ανοδικό μομέντουμ των εξαγωγών

Όπως σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων η επιδείνωση του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που επικρατεί επηρεάζουν και τις εργασίες των Ελλήνων εξαγωγέων.