ΓΔ: 794.83 2.01% Τζίρος: 59.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:41:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Το 2020 θα είναι έτος ορόσημο για την ελληνική οικονομία

Ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει τα θετικά αποτελέσματα από τα αναπτυξιακά μέτρα που έχουν επιβληθεί και το 2020 αναμένεται να είναι σημαδιακό έτος για την αλλαγή σελίδας της χώρας σύμφωνα με το ΕΒΕΠ.

Με θετικό κλίμα περιμένει το 2020 το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς καθώς το θεωρεί έτος ορόσημο για την αλλαγή που συμβαίνει στην οικονομία της χώρας, με τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να περιμένει να αποδώσουν θετικά αποτελέσματα τα αναπτυξιακά μέτρα που επιβάλλονται.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς αναφέρει οτι «η αναγκαιότητα χρήσης ενός νέου μείγματος για την οικονομική ανάπτυξη κατέστη προφανής το 2019, όπως και η αναγκαιότητα μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων η οποία πρέπει να συνεχιστεί, δεδομένου ότι παραμένει πολύ υψηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, όπως αναφέρει η ΤτΕ, στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική». 

Σημειώνει πως «οι προσδοκίες στην οικονομία έχουν βελτιωθεί αρκετά, ενώ η ελληνική οικονομία φαίνεται να διατηρεί και σε ικανοποιητικό βαθμό να ενισχύει την αναπτυξιακή της δυναμική, αλλά καθώς είναι ακόμα αρκετά ήπια, απαιτείται περισσότερη προσπάθεια για την απαραίτητη αναβάθμισή της, καθώς τίποτα δεν έρχεται ως δια μαγείας. Η επιχειρηματικότητα του τόπου, που πάλεψε σε αντίξοες συνθήκες, αναμένει ένα καθαρότερο ορίζοντα για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα».

Είναι προφανές ότι υπάρχει μια βελτίωση στο επενδυτικό κλίμα, αλλά επίσης είναι σαφές ότι οι επενδύσεις δεν αποφασίζονται σε μία ημέρα, ενώ και η υλοποίηση μπορεί να έχει ευρύ χρονικό ορίζοντα. Αυτόν τον ορίζοντα πρέπει να τον διατηρήσουμε «ανέφελο» και για το νέο έμψυχο δυναμικό της χώρας που θα κληθεί να στελεχώσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και τον δημόσιο τομέα, ώστε να αποτραπεί ένα ακόμη κύμα φυγής «εγκεφάλων», νέων με κατάρτιση και όνειρα να προσφέρουν προς όφελος άλλων οικονομιών. Αυτό είναι, ίσως, και το δυσκολότερο στοίχημα του νέου έτους, αλλά και της προσεχούς δεκαετίας.

Ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να διαμορφώσει, υπό την προϋπόθεση της στήριξης από την πολιτεία, εκείνο το πλαίσιο όπου οι νέοι θα ωθούν στην ανάπτυξη με τις ιδέες τους το επιχειρείν, ώστε αυτό να λειτουργήσει υπέρ της οικονομίας, η κυκλικότητα της οποίας είναι γνωστή. Παράλληλα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, αλλά και των επιχειρήσεων θα πρέπει να συντελεστεί με γοργούς ρυθμούς, καθώς κρίνεται η ανταγωνιστικότητα όλου του οικονομικού οικοδομήματος της χώρας.

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι η δια βίου μάθηση δεν είναι, ούτε θα μπορούσε να είναι, «ξεκομμένη» από τα δρώμενα για την ανάπτυξη της οικονομίας. Η ψηφιακή μετάβαση θα απαιτήσει καταρτισμένα στελέχη στα νέα δεδομένα, αλλά και τη μετεκπαίδευση του υφιστάμενου και του νέου δυναμικού των επιχειρήσεων για να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες και να ακολουθήσουν την εξέλιξη του ψηφιακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που διαρκώς διαμορφώνεται.

Οι «δέκα ευχές» του Επιμελητηρίου στην επιχειρηματική Ελλάδα της νέας δεκαετίας του 2020, επικεντρώνονται στην επιτυχία των δράσεων για «rebrain» και «rebusiness», στην επίτευξη ενός βιώσιμου επενδυτικού άλματος με νέες θέσεις εργασίας, στην ολοκλήρωση των ελαφρύνσεων της φορολογίας μας, στη δημιουργία ενός αναλογιστικού και ανταποδοτικού ασφαλιστικού συστήματος, στην αύξηση των εισοδημάτων, μισθών και συντάξεων, στην  εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού προς όφελος όλων, στην επίλυση του δημογραφικού και μεταναστευτικού προβλήματος, στην υλοποίηση της «EU Green Deal» για ένα καλύτερο περιβάλλον, σε μία ισχυρή και αποφασιστική Ε.Ε. και, βεβαίως, στη διατήρηση της εθνικής μας ομοψυχίας απέναντι σε κάθε πρόκληση που διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια στη περιοχή μας.

Τέλος, ο πρόεδρος, Βασίλης Κορκίδης και το ΔΣ του ΕΒΕΠ εύχονται το 2020 να είναι πράγματι η χρονιά ορόσημο, η οποία θα ξεκινήσει μία δεκαετία με την προοπτική να αναπληρώσει όσα στερήθηκαν οι Έλληνες όλη τη προηγούμενη δεκαετία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διατηρεί την πρόβλεψη για ανάπτυξη 4% στην Ελλάδα ο Economist

Σύμφωνα με την διευθύντρια του Economist Intelligence Unit (EIU) η ελληνική οικονομία και οι καταναλωτές θα χτυπηθούν λόγω του πληθωρισμού στα τρόφιμα και την ενέργεια αλλά ο τουρισμός θα στηρίξει την ανάπτυξη.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς επιπλέον φόρο 7 στα 10 εκκαθαριστικά - 4,1 εκατομμύρια δηλώσεις υποβλήθηκαν

Όσοι κληθούν να καταβάλλουν επιπλέον φόρο, οι τρεις στους δέκα φορολογούμενους, θα πληρώσουν κατά μέσο όρο ο καθένας, όσα και πέρυσι, ενώ αντίθετα αυξημένο κατά περίπου 20% είναι η μέση επιστροφή για εκείνους που το εκκαθαριστικό τους είναι πιστωτικό.
Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Αυξάνουν τα ρίσκα για την οικονομία, επιβράδυνση ανάπτυξης στο 3,2%

Συνεχίζεται η δυναμική ανάκαμψη αλλά υπερισχύουν οι κίνδυνοι. Απειλή ο πληθωρισμός, κρίσιμη η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Επιτάχυνση ανάπτυξης το 2023.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Σε τροχιά μείωσης των ελλειμμάτων η ελληνική οικονομία

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας η πολύ καλή πορεία των εσόδων θα επιτρέψει τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που δημιούργησε η πανδημία στοιχείο καθοριστικό για την συγκράτηση του κόστους δανεισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η στήριξη έργων υποδομής αποτελεί στόχο της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Η κ. Χατζηπέτρου, σημείωσε ότι αυτές οι χρηματοδοτήσεις έχουν ηχηρά πλεονεκτήματα όπως η διασπορά κινδύνου, υψηλότερη απόδοση και η αρνητική συσχέτιση με τον πληθωρισμό αλλά και ταυτόχρονα έχουν και δυσκολίες στην υλοποίησης τους.