ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Απογειώνει» τα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Γειτονιές του κέντρου, που έχουν δει έως και διπλασιασμό τιμών ακινήτων τα τελευταία χρόνια, θα βιώσουν το λεγόμενο "Bilbao effect" με την αναβάθμιση του μουσείου. Τι εκτιμούν ειδικοί για την πορεία των τιμών τα επόμενα χρόνια.

Σε σημαντική αναβάθμιση της περιοχής γύρω από την οδό Πατησίων αναμένεται να οδηγήσουν οι αλλαγές στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σε μια γειτονιά της Αθήνας όπου οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν ήδη «τρέξει» με ρυθμό αύξησης που φτάνει μέχρι το 99% τα τελευταία χρόνια.

Η κατασκευή και η αναβάθμιση τόσο των μουσείων, όσο και άλλων  πολιτιστικών εγκαταστάσεων ανά τον κόσμο χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις για να ξεκλειδώσουν αξία στην τοπική οικονομία, όπως συνέβη και στην Αθήνα, τόσο στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, όσο και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Πρόκειται για τη λεγόμενη «επίδραση Μπιλμπάο» ("Bilbao effect"), ένα φαινόμενο που πήρε το όνομά του από την πρώην βιομηχανική πόλη του Μπιλμπάο της Ισπανίας. Εκεί, το 1997, η πόλη μετατράπηκε σε διεθνή προορισμό τεχνών και πολυτελών ακινήτων με την έλευση του μουσείου Guggenheim.

Τα μουσεία και οι νέες ευκαιρίες

Οι επενδυτές συχνά εστιάζουν στον πολιτιστικό χάρτη μιας πόλης στην προσπάθεια τους να βρουν την επόμενη νέα ανερχόμενη γειτονιά που θα προσφέρει υπεραξίες. Τα νέα μουσεία ή οι αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις, προσελκύουν νέες επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία, αυξάνοντας τη ζήτηση και τις τιμές ακινήτων σε ζώνες που πολλές φορές είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένες.

Στην Αθήνα, με το νέο μουσείο αναμένονται και αλλαγές στη σύνθεση της γύρω κτηματαγοράς που συμπεριλαμβάνει τα Εξάρχεια, την πλατεία Βάθης, την πλατεία Βικτωρίας και την Κυψέλη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της 8G Capital Partners, Τάσος Κοτζαναστάσης, τονίζει σε δηλώσεις στο Business Daily ότι «ένα επιτυχημένο μουσείο προσελκύει τουρισμό και αυτός με την σειρά του δίνει ώθηση σε παρεμφερείς χρήσεις, όπως ξενοδοχεία και εστίαση».

«Αν, όμως, οι μουσειακοί χώροι συνδυαστούν με δημόσιους χώρους ή χώρους εκδηλώσεων (π.χ. συναυλίες) τότε μπορούν να ελκύσουν ένα πιο ισορροπημένο μείγμα από ντόπιους και ξένους», τονίζει ο κ. Κοτζαναστάσης.

«Μπορούμε να αναμένουμε αύξηση στις αξίες ακινήτων, εμπορικών και οικιστικών, καθώς και ενδεχόμενη μετατροπή παλαιών γραφείων σε ξενοδοχεία (παρόλο που η προσφορά στην Αθήνα έχει αυξηθεί απότομα), καθώς και κατοικιών σε βραχυπρόθεσμες μισθώσεις. Γενικά, οι αναβαθμίσεις μουσείων είναι θετική εξέλιξη για την τοπική οικονομία. Το στοίχημα είναι η αξία που δημιουργείται να διαχυθεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας», προσθέτει ο ίδιος.

Ο Stephen Sheppard, καθηγητής οικονομικών στο Williams College στη Μασαχουσέτη, υποστηρίζει ότι οι αξίες σπιτιών κοντά σε νέα μουσεία μπορεί να αυξηθούν μεταξύ 20% και 50% σε διάστημα πέντε ετών.

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Στην περίπτωση του νέου αρχαιολογικού μουσείου, δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο αλλά για σημαντικές αλλαγές σε ένα κτήριο που έχει σχεδόν 150χρονη ιστορία.

Γνωστοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες ότι η Διεθνής Επιτροπή Αξιολόγησης, που συγκροτήθηκε από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, περάτωσε τη διαδικασία επιλογής της μελέτης του αρχιτεκτονικού προσχεδίου, δηλαδή της αρχιτεκτονικής πρότασης, με το οποίο θα δημιουργηθεί το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η Διεθνής Επιτροπή Αξιολόγησης επέλεξε ομόφωνα την πρόταση των αρχιτεκτονικών γραφείων David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη ΑΕ.

Όπως υποστηρίζει το ΥΠΠΟΑ, η επιλεγείσα πρόταση συγκεντρώνει τα στοιχεία της ευρηματικής σχέσης μεταξύ του παλαιού και του νέου κτιρίου, της ποιότητας της χωρικής εμπειρίας, της ευαισθησίας προς τις προγραμματικές και μουσειολογικές-μουσειογραφικές προκλήσεις, της πολεοδομικής ένταξης στον ιστό της πόλης και της πρωτοπόρας επίλυσης θεμάτων βιωσιμότητας και περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

«Θέλουμε ένα μουσείο εξωστρεφές, σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία, με δυναμική ματιά προς το μέλλον», τονίζει η κ. Μενδώνη.

Τα σχέδια για το νέο μουσείο όμως δεν σταματάνε εκεί. Στα σχέδια ανάπλασης προβλέπεται, επίσης, και η υπόγεια προέκταση του μουσείου με το Acropole Across, ένα νέο Κέντρο Πολιτισμού, που ιδρύθηκε το 2020, και βρίσκεται απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το Acropole Across θα φιλοξενεί δράσεις, εκδηλώσεις και εκθέσεις τόσο μέσα στο κτίριο, όσο και στην ευρύτερη γειτονιά.

Οι ιλιγγιώδεις αυξήσεις τιμών

Στοιχεία από το indomio.gr για την περιόδο 2017 - 2022 δείχνουν ότι οι τιμές ακινήτων στην περιοχή του αρχαιολογικού μουσείου τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, αν και σημειώνεται μια γενικότερη διόρθωση τιμών τους τελευταίους μήνες.

Στην πλατεία Βάθης, η τιμή αγοράς των κατοικιών έχει εκτοξευθεί κατά 99% (με μέση τιμή το Δεκέμβρη του 2022 στα 1.401 ευρώ ανα τ.μ), ενώ στα Εξάρχεια η άνοδος για το ίδιο χρονικά διάστημα αγγίζει το 78% (μέση τιμή 1.994 ευρώ ανα τ.μ.). Ωστόσο, στην Κυψέλη η άνοδος δείχνει να είναι ηπιότερη στο 30% (μέση τιμή στα 1.491 ευρώ).

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει η εικόνα στις περιοχές που φιλοξενούν το Μουσείο της Ακρόπολης και το ΚΠΙΣΝ καθώς υπεραποδίδουν έναντι της ευρύτερης αγοράς για τη συγκεκριμένη περίοδο. Σημειώνεται ότι, για όλη την Αττική, οι αυξήσεις τιμών ανήλθαν στο 22%.

Ωστόσο, από το 2017 - 2022, ο ρυθμός αύξησης τιμών στην Ακρόπολη φτάνει το 48%, και δίπλα στο Κουκάκι αγγίζει το 77%. Στα νότια της πόλης, στις Τζιτζιφιές, οι αυξήσεις τιμών ανέρχονται στο 51%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Yposkafa-Xenodoxia-Hotel-Sheltered Villas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βίλες και ξενοδοχεία κάτω από τη γη: Γιατί κερδίζουν έδαφος τα υπόσκαφα

Πώς οι δυνατότητες που προσφέρει πλέον η νομοθεσία για υπόσκαφες κατασκευές μπορούν να φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα, ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον από τις καταχρήσεις δόμησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριγμοί στο πρόγραμμα για Χρυσή Βίζα από το νέο όριο των 800.000 ευρώ

Φρένο στις ξένες επενδύσεις φέρνουν οι αλλαγές στο ελάχιστο όριο επένδυσης που προωθεί η κυβέρνηση, αναφέρουν στελέχη της αγοράς. Σημειώνουν ότι η Χρυσή Βίζα έχει ελάχιστη συμβολή στην αύξηση τιμών κατοικιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνει» η αγορά των εμπορικών ακινήτων, βαρύ πλήγμα από τα επιτόκια

Δεν βλέπουν νέα deals στον ορίζοντα τα στελέχη της αγοράς, καθώς η άνοδος των τιμών ξεπερνά το 30% από το 2017 και έχει μειώσει τις αποδόσεις, ενώ ισχυρή πίεση ασκούν οι δέκα συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Mykonos, Cyclades
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μύκονος και Κέρκυρα στους top προορισμούς για αγορά εξοχικής κατοικίας

Η Μύκονος κατατάσσεται 19η σε διεθνή έρευνα και η Κέρκυρα 35η. Η δυσκολία πρόσβασης μειώνει την ελκυστικότητα της Μυκόνου, ενώ αποτρεπτικά λειτουργεί και η μεγάλη αύξηση στις τιμές των κατοικιών.