ΓΔ: 1222.23 -1.13% Τζίρος: 40.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:23:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Revma
Φώτο: Shutterstock

Λύνεται η πολιορκία από το ρεύμα, τελειώνουν οι επιδοτήσεις σε όλους

Στα 55 ευρώ το φυσικό αέριο, μεγάλη «βουτιά» των τιμών χονδρικής του ρεύματος στην Ελλάδα, προσδοκίες για σοβαρή μείωση και στη λιανική. Σε μείωση των επιδοτήσεων από το δεύτερο τρίμηνο προσανατολίζεται το Eurogroup.

Σε θεαματική αποκλιμάκωση οδηγούνται οι τιμές του ρεύματος στη χονδρική και λιανική αγορά της Ελλάδας, την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης βλέπουν ότι λύνεται η πολιορκία από τις υψηλές τιμές και από το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα δοθεί η ευκαιρία να μειωθούν σημαντικά οι επιδοτήσεις στους καταναλωτές, που έχουν προκαλέσει μεγάλη δημοσιονομική πίεση. Το «ραντεβού» ωστόσο, για σχετικές αποφάσεις δίνεται το καλοκαίρι.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου σημείωσε χθες πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων η πτώση των τιμών της ενέργειας συνέβαλε δραστικά στο θετικό για την οικονομία κλίμα. Σε ό,τι αφορά στον τομέα της ενέργειας τόνισε πως μέσα στο επόμενο τρίμηνο του έτους οι υπουργοί Οικονομικών και οι κυβερνήσεις θα λάβουν αποφάσεις σχετικά με την παράταση των μέτρων ή/και τον σχεδιασμό νέων για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων των κρατών – μελών της Ε.Ε. «Θα συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά και ελπίζουμε ότι καθώς πλησιάζουμε στη συνάντησή μας τον Μάρτιο, θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε τη δημοσιονομική καθοδήγηση για το 2024 και να δούμε επίσης ποιες ευκαιρίες υπάρχουν για καλύτερο συντονισμό των αποφάσεων» είπε, τονίζοντας πως οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν το καλοκαίρι.  

Στην ανάγκη να υπάρξουν πιο στοχευμένα μέτρα, έως να καταργηθούν εντελώς, αναφέρθηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, χαρακτηρίζοντας ως ρηχή την κρίση. Εντούτοις, υπογράμμισε πως δεν βρισκόμαστε ακόμα στο τέλος της. Ωστόσο, έκανε ειδική αναφορά στη σημαντική πτώση των τιμών του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2022. «Η οικονομική κατάσταση είναι ακόμα αβέβαιη. Είχαμε κάποια ενθαρρυντικά νέα, καταφέραμε να μειώσουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση, οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν σημαντικά και ο πληθωρισμός κορυφώθηκε πέρυσι στην Ευρώπη», σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Τζεντιλόνι, εκτιμώντας πως η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει την ύφεση μέσα στο 2023.

Σε αντίστοιχη κατεύθυνση ήταν και οι εκτιμήσεις της Moody’s σε πρόσφατη ανάλυση, όπου σημείωνε πως αν δεν υπάρξει κάποιο ακραίο σενάριο πολύ χαμηλών θερμοκρασιών για μεγάλο διάστημα που θα «στράγγιζαν» τις αποθήκες της, η Ευρώπη φαίνεται πως έχει σε μεγάλο βαθμό ξεπεράσει για τη φετινή χρονιά τον κίνδυνο νέων ακραίων φαινομένων στην τιμή του φυσικού αερίου. Υπογραμμίζει, δε, τον σημαντικό ρόλο, πέραν της αποθήκευσης, της δημιουργίας νέων τερματικών σταθμών για την εισαγωγή LNG που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2023.Αξίζει να σημειωθεί πως το φυσικό αέριο έκλεισε χθες στα 54,9 ευρώ με πτώση 15% φθάνοντας στα επίπεδα των αρχών του Δεκεμβρίου 2021.

Η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου κάτω από τα 55 ευρώ/μεγαβατώρα

φυσικό αέριο

 

Πτώση τιμών στην Ελλάδα

Παράλληλα, εντυπωσιακή είναι η πτώση της τιμής της χονδρικής του ρεύματος στην Ελλάδα κατά 35,19% κλείνοντας στα 132,48 ευρώ/MWh. Στο σημερινό μείγμα την πρωτιά κατέχουν οι ΑΠΕ που καλύπτουν το 51,97% και ακολουθούν οι εισαγωγές με 24,46% ενώ το φυσικό αέριο έπεσε κάτω από το 10% στο 9,39% και ο λιγνίτης 7,25%.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα δεν βρέθηκε ανάμεσα στις ακριβότερες χώρες σπάζοντας το κακό σερί του τελευταίου διαστήματος. Ακριβότερο για σήμερα είναι το Βέλγιο στα 185 ευρώ/MWh ενώ ακολουθεί η Γαλλία με 179 ευρώ/MWh. Οι διασυνδεδεμένες με τη δική μας αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας έκλεισαν στα 154 και 120 ευρώ/MWh αντίστοιχα. Η Ιβηρική εξαίρεση επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό της κλείνοντας «χιλιόμετρα» από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης με μόλις 5,10 ευρώ/MWh.

Οι τιμές χονδρικής του ρεύματος στην Ευρώπη

ρεύμα

Θα πέσουν και οι τιμές στη λιανική

Στο περιβάλλον αυτό, ανακουφιστικές για τον προϋπολογισμό φαίνεται πως θα είναι οι επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου καθώς οι εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου να είναι σημαντικά μειωμένες. Ειδικότερα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως θα δούμε τις ανταγωνιστικές χρεώσεις να διαμορφώνονται κάτω από τα 0,25 ευρώ/kWh με πτώση άνω του 45%. Σημειώνεται ότι οι επιδοτήσεις κρατούν σταθερές τις τιμές τους τελευταίους μήνες στα 0,15 με 0,17 ευρώ/kWh και η μείωση της λιανικής τιμής θα ελαφρύνει την πίεση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην ενέργεια παίζει σημαντικό ρόλο στην συγκράτηση της αύξησης του πληθωρισμού. Η επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού στη χώρα εξηγείται, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Eurobank από τη μεγάλη μείωση του πληθωρισμού της ενέργειας από το 53,8% τον Σεπτέμβριο 2022 στο 4,7% τον Δεκέμβριο 2022 (από το 40,7% στο 25,7% για την Ευρωζώνη).

Η μείωση του ρυθμού αύξησης του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτής της ενέργειας συνδέεται:

  • με αποτελέσματα βάσης, καθώς πλέον η σύγκριση γίνεται με μήνες στους οποίες οι τιμές ενέργειας ήταν σε υψηλά επίπεδα,
  • με τις σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες που οδηγούν στη μείωση της ζήτησης για θέρμανση και
  • με τις επιδοτήσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Τέλος στις επιδοτήσεις για όλους το 2023, αποφάσισε το Eurogroup

Σε μοντέλο δύο επιπέδων προσανατολίζεται η Ευρώπη για να σταματήσουν να επιδοτούνται όλοι οι καταναλωτές. Διπλασιάστηκαν οι τιμές χονδρικής στην Ελλάδα από τα τέλη Νοεμβρίου, έρχεται μεγάλη επιβάρυνση του προϋπολογισμού.
viomixania-ebiken-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κομισιόν το σχέδιο για την επιδότηση ρεύματος στη βαριά βιομηχανία

Το σχέδιο υποβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τα κριτήρια που προβλέπει προκαλούν αντιδράσεις στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Βασικός όρος, να σημειωθεί φέτος μεγάλη μείωση λειτουργικής κερδοφορίας.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πανόραμα τιμολογίων στο ρεύμα: Ποια είναι τα φθηνότερα της αγοράς

Πολύ μεγάλες αποκλίσεις στις χρεώσεις των παρόχων, με μέσα τιμολόγια από 35 έως 85 ευρώ, αποκαλύπτουν τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στο Καλάθι της Ενέργειας. Τι πρέπει να προσέχουμε στους λογαριασμούς.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Οι τέσσερις «καυτές πατάτες» για την επόμενη κυβέρνηση

Το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς και οι επιδοτήσεις θα αποτελέσουν τον κύριο «πονοκέφαλο» για την επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Ποια είναι τα άλλα τρία «καυτά» σημεία.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρές επιδοτήσεις στο ρεύμα για Μάιο και Ιούνιο θα ανακοινώσει το ΥΠΕΝ

Το υπουργείο προσανατολίζεται να ανακοινώσει επιδοτήσεις για ένα δίμηνο, οι οποίες θα είναι ακόμη πιο μικρές από αυτές του Απριλίου, καθώς οι τιμές του ρεύματος έχουν υποχωρήσει χαμηλότερα από τα 0,16 ευρώ/κιλοβατώρα.