ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
Φώτο: Shutterstock

Ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας, οι αποφάσεις του υπ. Ενέργειας

Η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά χερσαία και υπεράκτια, υδροηλεκτρικά) αυξάνεται σε 28 γιγαβάτ έναντι 19 γιγαβάτ που προβλέπει ο υφιστάμενος σχεδιασμός.

Ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση και εξοικονόμηση ενέργειας είναι τρεις πυλώνες στους οποίους στηρίζεται ο αναθεωρημένος ενεργειακός σχεδιασμός με ορίζοντα το 2030 που συζητήθηκε χθες στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή και πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα τις επόμενες ημέρες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει σημαντική αναβάθμιση των στόχων τόσο για την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών όσο και για την αποθήκευση και εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με τον υφιστάμενο σχεδιασμό ενώ θα προσαρμοστεί ανάλογα ο σχεδιασμός των διαχειριστών των ενεργειακών δικτύων προκειμένου να διασφαλιστούν τα απαιτούμενα περιθώρια υποδοχής των νέων σταθμών ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αλλά και τις επίσημες τοποθετήσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΝ ως τώρα:

  • Η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά χερσαία και υπεράκτια, υδροηλεκτρικά) αυξάνεται σε 28 γιγαβάτ έναντι 19 γιγαβάτ που προβλέπει ο υφιστάμενος σχεδιασμός.
  • Οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας που είναι κρίσιμες για την ασφάλεια εφοδιασμού και τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ προβλέπεται να φτάσουν στα 8 γιγαβάτ.
  • Το 80% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2030 θα καλύπτεται από ΑΠΕ.
  • Αναβαθμίζονται οι στόχοι για την ενεργειακή απόδοση με έμφαση στα κτίρια και τις μεταφορές.
  • Διατηρείται το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης μέχρι την επίτευξη της πλήρους απανθρακοποίησης.

Οι στόχοι του νέου ΕΣΕΚ προσδιορίζονται ως ένα βαθμό και από την Κοινοτική νομοθεσία που προβλέπει ότι η ΕΕ θα γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος ως το 2050 ενώ ως το 2030 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν κατά τουλάχιστον 55% σε σχέση με το 1990. Η ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε την ΕΕ σε επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα θα υποβληθούν στην ΕΕ ως τις 30 Ιουνίου και θα οριστικοποιηθούν έως τα μέσα του 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ypourgeio Perivallontos kai Energeias, Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι με τον Κλιματικό Νόμο, που αποτελεί προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού, η Ελλάδα πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
kostas-skrekas-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δραστική επιτάχυνση αδειών ΑΠΕ από τα πέντε χρόνια σε 14 μήνες

Μέτρα για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, θέσπιση πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας, κίνητρα για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων και τον νέο κλιματικό νόμο παρουσίασε ο υπ. Περιβάλλοντος στο υπουργικό συμβούλιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άμεσα μέτρα διαχείρισης της υψηλής παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές

Σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε νωρίτερα η Ρυθμιστική Αρχή, στην οποία συμμετείχαν τα αρμόδια στελέχη των δύο Διαχειριστών αποφασίστηκε η περικοπή παραγωγής από ΑΠΕ για να αποφευχθεί κίνδυνος μπλακ άουτ σε περιόδους χαμηλής κατανάλωσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβάζει τον πήχη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 η ΕΕ

Στο 42,5% θα πρέπει να φτάσει η κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030, ενώ μέχρι 12 μήνες θα είναι η μέγιστη περίοδος για την έγκριση νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο τραπέζι η ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκές επενδύσεις στην ενέργεια

Στόχος η βελτίωση του δικτύου μεταξύ Βορρά και Νότου, ενώ η αναβάθμιση του δικτύου στα Δυτικά Βαλκάνια θα διευκολύνει την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Βασικός πυλώνας και η επιτάχυνση χορήγησης αδειών για έργα ΑΠΕ.