ΓΔ: 1035.72 1.43% Τζίρος: 47.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος Γιώργος Παπαδημητρίου

Γιώργος Παπαδημητρίου: Καλές οι επιδόσεις και οι προοπτικές της οικονομίας μας

«Την ώρα που μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται στο κατώφλι της ύφεσης, οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία διαφαίνονται σαφώς πιο αισιόδοξες» τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος.

Αισιοδοξία για τις προοπτικές της χώρας και της ελληνικής οικονομίας, εν μέσω σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων και με την παγκόσμια οικονομία να επιβραδύνεται υπό την πίεση της εκτίναξης του κόστους της ενέργειας και της αύξησης των επιτοκίων, εκφράζει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Παπαδημητρίου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος.

«Την ώρα που μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται στο κατώφλι της ύφεσης, οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία διαφαίνονται σαφώς πιο αισιόδοξες» τονίζει ο κ. Παπαδημητρίου και προσθέτει: «Η οικονομία μας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε μια σταθερή πορεία ανάκαμψης, παρά το αντίξοο διεθνές περιβάλλον και αναπτύσσεται, σήμερα, με ταχύτερους ρυθμούς από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Είναι ενδεικτικό ότι, για το 2023, όλοι οι οργανισμοί που παρακολουθούν στενά τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας, προβλέπουν ήπια ανάπτυξη, με την αίρεση ότι η διεθνής οικονομική συγκυρία δεν θα επιδεινωθεί περαιτέρω». Ωστόσο, επισημαίνει ότι η μεγάλη πρόκληση σήμερα είναι να συνεχίσει η πολιτεία να στηρίζει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού, διατηρώντας παράλληλα την απαραίτητη δημοσιονομική πειθαρχία.

«Την ίδια ώρα, πρέπει να συνεχίσουμε τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που βλέπουμε ήδη να αποδίδουν, όπως η ψηφιοποίηση του κράτους, η περιστολή της γραφειοκρατίας, η επιτάχυνση της δικαιοσύνης, οι αλλαγές στην παιδεία και το ασφαλιστικό σύστημα, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και τα μεγάλα έργα υποδομών. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στον καθημερινότητά μας, ενώ, όπως διαπιστώνουμε όλοι, οδηγούν και στην προσέλκυση επενδύσεων, που αποτελεί προϋπόθεση μιας ισχυρής ανάπτυξης» αναφέρει ο κ. Παπαδημητρίου.

Τόσο τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, όσο και οι σχετικές έρευνες της ΕΥ, Attractiveness Survey Ελλάδα, των τελευταίων ετών, επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι υπάρχει μια σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυόμαστε. «Σήμερα, όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι μας δίνουν την ίδια μάχη για την προσέλκυση επενδύσεων και, συνεπώς, για να βελτιώσουμε την ελκυστικότητα της χώρας, οφείλουμε να ξεπεράσουμε όχι μόνο τις δικές μας, αλλά και τις δικές τους επιδόσεις, καθώς και να διασφαλίσουμε ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας» υπογραμμίζει.

Το 2023 θα είναι, χωρίς αμφιβολία, μια ακόμη δύσκολη χρονιά για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με την προοπτική μιας παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, με αυξημένο ενεργειακό κόστος, αλλά και τα αυξανόμενα επιτόκια.

Ωστόσο, παράλληλα με την αντιμετώπιση αυτών των εξωγενών προκλήσεων, θα πρέπει να παραμείνουν εστιασμένες στο εγχείρημα του μετασχηματισμού τους που, για πολλές επιχειρήσεις, ξεκίνησε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας, όταν συνειδητοποιήσαμε όλοι ότι χρειαζόμαστε ένα καινούριο παραγωγικό μοντέλο.

Ο μετασχηματισμός αυτός περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, την αύξηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, την ενσωμάτωση στις διεθνείς αλυσίδες αξίας, την έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία, την ενίσχυση της λειτουργικής τους αποτελεσματικότητας και, τελικά, τη μεγέθυνσή τους, ώστε να καταστούν διεθνώς ανταγωνιστικές.

Την ίδια ώρα, όμως, οι επιχειρήσεις καλούνται να παρακολουθήσουν και να προσαρμοστούν στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται διεθνώς, με καταλύτες, κυρίως, τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, την κλιματική απειλή και τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των καταναλωτών, αλλά και των εργαζόμενων.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να επιταχύνουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, να υιοθετήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη ως κεντρικό άξονα της στρατηγικής τους, να ενσωματώσουν πρακτικές που εστιάζουν σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG), να θέσουν τη σχέση τους με τον πελάτη / καταναλωτή σε νέα βάση, με έμφαση στα ψηφιακά κανάλια, και να οικοδομήσουν μια νέα ανθρωποκεντρική εργασιακή κουλτούρα, ικανή να προσελκύσει το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό και να του εξασφαλίσει προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης και προσωπικής ανάπτυξης.

«Δίνω ιδιαίτερη σημασία στην τελευταία αυτή παράμετρο, καθώς πιστεύω ότι οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, ειδικά σε συγκεκριμένες ειδικότητες, και, συνεπώς, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στο να προσελκύσουν, να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν τους ανθρώπους τους» αναφέρει ο κ. Παπαδημητρίου και συμπληρώνει: «πρόκειται, όπως καταλαβαίνετε, για μια πολυδιάστατη ατζέντα, ωστόσο, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επιδείξει τα τελευταία χρόνια ότι διαθέτουν, εκτός από ανθεκτικότητα, και μεγάλη προσαρμοστικότητα.

Πιστεύω πραγματικά, ότι οι επιχειρήσεις που θα ξεχωρίσουν τα επόμενα χρόνια είναι αυτές που θα κατανοήσουν το μέγεθος της πρόκλησης και θα κινητοποιήσουν όλες τις δυνάμεις τους για να μετασχηματιστούν». Εστιάζοντας στην EY, επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο στοίχημα είναι «να συνεχίσει η εταιρεία και εφέτος να στηρίζει αποτελεσματικά τις ελληνικές επιχειρήσεις στο εγχείρημα του μετασχηματισμού τους που μόλις σας περιέγραψα.

Αυτό περιμένουν οι πελάτες από εμάς, και αυτό είναι που οδήγησε στην εντυπωσιακή ανάπτυξή μας τα τελευταία χρόνια». Προσθέτει επίσης ότι η «δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι να συνεχίσουμε να προσελκύουμε τους καλύτερους νέους επαγγελματίες, με σύγχρονες δεξιότητες, ενθουσιασμό και ακεραιότητα, σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον.

Οι νέοι εργαζόμενοι σήμερα ζητούν ένα ευέλικτο περιβάλλον εργασίας, προοπτικές ανέλιξης, ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και μια εταιρεία με αξίες και όραμα με το οποίο να μπορούν να ταυτιστούν. Ξέρουμε ότι η δύναμη της εταιρείας μας είναι οι άνθρωποί της και είμαστε αποφασισμένοι να γίνουμε ακόμη πιο ελκυστικοί ως εργοδότες».

Μάλιστα, η εφετινή χρονιά θα αποτελέσει μια χρονιά ορόσημο για την ΕΥ, καθώς έχει δρομολογηθεί ο μετασχηματισμός της εταιρείας παγκοσμίως σε δύο χωριστές νομικές οντότητες, με τη δημιουργία δύο νέων οργανισμών, ενός ελεγκτικού και ενός συμβουλευτικού. Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδημητρίου, η συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή, που αυτή τη στιγμή τελεί υπό την έγκριση των εταίρων της ΕΥ σε ολόκληρο τον κόσμο, θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης και για τις δυο εταιρείες που θα δημιουργηθούν, καθώς θα εκλείψει το θέμα σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ ελεγκτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

«Συγχρόνως, θα δώσει στους πελάτες μας νέες επιλογές και δυνατότητες, ενώ, για τους ανθρώπους μας, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μιας δυναμικής εξέλιξης στον χώρο όπου θα επικεντρωθούν. Πρόκειται για μια συναρπαστική εξέλιξη, με ξεκάθαρα οφέλη για όλους, και μια πρωτοβουλία της ΕΥ που αποδεικνύει ότι παραμένει πρωτοπόρος, αλλάζοντας τα δεδομένα στον κλάδο μας. Μην εκπλαγείτε αν μας ακολουθήσουν και άλλοι στο επόμενο διάστημα» υπογραμμίζει ο κ. Παπαδημητρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία των επιχειρηματιών για την πορεία της οικονομίας

Η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στο α' εξάμηνο του 2022 σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton, με την τάση να παραμένει ανοδική και στο τρίτο τρίμηνο του έτους.
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ανθεκτικές και τολμηρές επιχειρήσεις - Το υπόδειγμα των Growth Awards

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank Γεώργιος Ζανιάς οι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν ξεχώρισαν επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα, υπερβαίνοντας δυσκολίες και διαμορφώνοντας, τελικά, συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη.
Eisodhma-income-euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Olympia Forum III: Βιώσιμη ανάπτυξη με λογική, καινοτομία και ταχύτητα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, τόνισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αξιοποίησε τους χρηματικούς πόρους και τα χρηματοδοτικά εργαλεία εν μέσω υγειονομικής κρίσης και διέθεσε συνολικά 117 εκατομμύρια ευρώ για τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύσκολο καλοκαίρι για τα Χρηματιστήρια - Φόβοι για είσοδο σε «bear market»

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η πτώση των μετοχών και οι αγορές θα εισέλθουν σε «bear market». Οι φόβοι των επενδυτών για στασιμοπληθωρισμό είναι στο υψηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση του 2008.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορκίδης: Υπόσχεση να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας τα νέα μέτρα

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς δήλωσε: «η λελογισμένη και κοστολογημένη οικονομική πολιτική δεν θέτει σε κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, αλλά τουναντίον, υπόσχεται να δώσει μία ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας».