bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Τα στοιχήματα του 2020 σε τηλεπικοινωνίες - πληροφορική

Forthnet και Wind στην τελική ευθεία αναζήτησης νέων επενδυτών, ενώ αρχίζει ο χορός των μεγάλων επενδύσεων για την ανάπτυξη των νέων δικτύων και στήνεται διαγωνισμός - μαμούθ για τις νέες ταυτότητες.

Η είσοδος νέων επενδυτών στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, μέσω Forthnet και Wind Hellas καθώς και οι οργανωτικές αλλαγές στον ΟΤΕ, σε συνδυασμό με την έναρξη της κούρσας για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή αναμένεται να σημαδέψουν το 2020.

Μέσα στη νέα χρονιά αναμένεται να προχωρήσουν και σημαντικοί διαγωνισμοί τεχνολογίας με κυριότερο αυτόν για τις νέες ταυτότητες που ξεκίνησε παραμονές των Χριστουγέννων με πρόσκληση σε 26 διεθνείς ομίλους. Φέτος αναμένεται να ξετυλιχθεί και ο σχεδιασμός για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που συνοδεύεται από σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του δημοσίου και εξίσου σημαντικά έργα τεχνολογίας στο Δημόσιο.

Σε Wind Hellas και Forthnet βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση εξεύρεση νέου μετόχου. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ τραπεζών και ομίλου Μαρινάκη για την απόκτηση ποσοστού κοντά στο 33,3% της Forthnet. Τυχόν ολοκλήρωση της συμφωνίας θα οδηγήσει στο τέλος μιας πολυετούς διαδικασίας την οποία πλήρωσε πολύ ακριβά η ελληνική εταιρεία, αλλά και η εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών, καθώς ο τέταρτος «παίκτης» ήταν στην ουσία σε αδράνεια.

Σε μια άλλη διαδικασία, οι δύο βασικοί μέτοχοι της Wind Hellas, η Golden Tree Asset Management (GTAM) και η Cyrus Capital Partners, που ελέγχουν συνολικά το 94,6%, επιχειρούν να αποχωρήσουν αφού έλαβαν πριν από λίγες εβδομάδες ως μερίσματα περίπου 250 εκατ. ευρώ. Οι γνώστες της διαδικασίας πώλησης εκτιμούν πως το υψηλό τίμημα που ζητούν οι βασικοί μέτοχοι της Wind Hellas δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην οποία συμμετέχουν επενδυτικές εταιρείες όπως η BC Partners και η Providence.

Η Wind Hellas θα χρειαστεί νέα κεφάλαια αφού προς το τέλος του έτους θα προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός για την παραχώρηση φάσματος ώστε να αναπτυχθούν τα δίκτυα 5G στην κινητή τηλεφωνία.

Η Ελλάδα βρίσκεται σχετικά πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη στην προώθηση των νέων δικτύων. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης έχει ανακοινώσει πως το φάσμα θα παραχωρηθεί με σχετικά χαμηλό κόστος ώστε να έχουν κίνητρα επενδύσεων οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Το έτερο στοίχημα του κ. Πιερρακάκη συνδέεται με την ανάπτυξη των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπου η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και την προώθηση των μεγάλων έργων στον τομέα της τεχνολογίας. Ο μεγαλύτερος από τους διαγωνισμούς που θα προχωρήσουν το 2020 αφορά στην ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων σε περιοχές που βρίσκονται εκτός του «ραντάρ» των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Πρόκειται για έργου που φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ενώ στον ανταγωνιστικό διάλογο που είναι σε εξέλιξη συμμετέχουν εννέα όμιλοι.

Το δεύτερο μεγαλύτερο έργο, που ξεκίνησε πριν τις γιορτές, είναι η ανάπτυξη του συστήματος για τις νέες ταυτότητες και τα άλλα έγγραφα ασφαλείας όπως τα διαβατήρια και οι άδειες οδήγησης. Πρόκειται για έργο που προσελκύει τους μεγαλύτερους διεθνείς ομίλους του χώρου αφού θα ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Στο Δημόσιο έχουν, βέβαια, ανάγκη και από μικρότερα έργα που επιτρέπουν τη διασύνδεση συστημάτων διαφόρων υπηρεσιών ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία ή καλύπτουν κενά στη διαχείριση προσωπικού και αλλούς τομείς. Πρόκειται για έργα που εξαγγέλλονται επί χρόνια χωρίς να υλοποιούνται, με την κυβέρνηση να υπόσχεται πως αυτή τη φορά θα προχωρήσουν.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη η κατανάλωση mobile data, πίεση στους παρόχους για επενδύσεις

Αύξηση 45% καταγράφεται στην κατανάλωση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, ενώ τα δίκτυα υστερούν και οι πάροχοι βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες απαιτήσεις υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναζητείται νέο µοντέλο επιχειρηματικής ανάπτυξης στο οικοσύστηµα του 5G

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ελληνική InCites Consulting συμμετείχε στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός νέο πλαισίου για τον καθορισμό επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων που θα βασίζονται στο 5G.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς τα δίκτυα 5G θα προσθέσουν 4 δισ. ετησίως στην εθνική οικονομία

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία «φρέναρε» τη δυναμική του 5G, ο ρυθμός υιοθέτησης των δικτύων νέας γενιάς ξεπερνά όλες τις προηγούμενες γενιές κινητών επικοινωνιών έως σήμερα. Σημαντικές εφαρμογές στη βιομηχανία.