ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πώς τα δίκτυα 5G θα προσθέσουν 4 δισ. ετησίως στην εθνική οικονομία

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία «φρέναρε» τη δυναμική του 5G, ο ρυθμός υιοθέτησης των δικτύων νέας γενιάς ξεπερνά όλες τις προηγούμενες γενιές κινητών επικοινωνιών έως σήμερα. Σημαντικές εφαρμογές στη βιομηχανία.

Νέες εφαρμογές, από την αυτόνομη οδήγηση και τις έξυπνες πόλεις μέχρι τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας, και κίνητρα που θα προσελκύσουν επενδύσεις, ενισχύοντας την οικονομία και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, πρόκειται να «ξεκλειδώσει» η ανάπτυξη του δικτύου 5G στη χώρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η εφαρμογή του 5G πρόκειται να ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 4,18 δισ. ευρώ ετησίως, με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να βρίσκουν μια «χρυσή» ευκαιρία να διευρύνουν τα έσοδα τους προφέροντας λύσεις υψηλής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις.

Πρόσφατα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτυχθούν οι βασικές υποδομές, όπως τα δίκτυα 5ης γενιάς, οι οποίες «συνιστούν αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη και διευρυμένη χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και αντιπρόεδρος του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) Κωνσταντίνος Μασσέλος, στις αρχές Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του φόρουμ στη Ρίγα, είχε αναδείξει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η χρήση της τεχνολογίας 5G στην καθημερινότητα της κοινωνίας σημειώνοντας πως «δεν είναι μόνο η επόμενη γενιά τεχνολογίας κινητών επικοινωνιών. Το 5G δεν δίνει μόνο τη δυνατότητα να κατεβάζουμε γρηγορότερα οπτικό υλικό ή να παρακολουθούμε βίντεο μεγαλύτερης ανάλυσης στο κινητό μας».

Για την ευκρινέστερη κατανόηση της σημασίας του 5G, αντιπαρέβαλε τη διαφορά του με το 4G. «Το 5G είναι διαφορετικό από το 4G γιατί μπορεί να φέρει αλλαγές σε τομείς της οικονομίας, όπως η χρήση του σε μια βιομηχανία, για να μπορεί αυτή να λειτουργεί αυτόνομα ρομπότ και να έχει πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις εργασίες της και να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Το 5G δεν απευθύνεται μόνο στον καταναλωτή».

Τρέχοντας με ρυθμούς υψηλότερους από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε μια από τις πρωτοπόρες χώρες της ΕΕ στην ανάπτυξη των δικτύων 5G, και όσον αφορά στη διάθεση του φάσματος (5G readiness), η χώρα μας βρίσκεται στο 99%, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι μόλις στο 56%.

Η Ελλάδα πραγματοποίησε σημαντική βελτίωση πέντε θέσεων, καθώς βρέθηκε από την 27η θέση στην 22η, βασιζόμενη  κυρίως στην εξαιρετική επίδοση των υποδεικτών  του 5G και την περαιτέρω βελτίωση των υποδεικτών της σταθερής ευρυζωνικότητας, ενώ παράλληλα διαθέτει και ένα από τα πιο γρήγορα δίκτυα 5G πανευρωπαϊκά.

Επιπλέον η έκρηξη της χρήσης δεδομένων και η πλήρης ανάκαμψη του τουρισμού μετά από δυο χρόνια πανδημίας, έχει οδηγήσει τους παρόχους να επενδύσουν δυναμικά στην ανάπτυξη των δικτύων 5G στην επαρχία αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Επιταχύνεται η ανάπτυξη του δικτύου 5G

Η  χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που προχώρησαν πρώτες σε δημοπράτηση των σχετικών αδειών. Η δημοπρασία για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2020, με το δημόσιο να εισπράττει περί τα 372 εκατ. ευρώ.

Μέσα στην χρονιά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπέγραψε την απόφαση για τους όρους εγκατάστασης και λειτουργίας των κεραιών χαμηλής ηλεκτρομαγνητικής ισχύος, που θα επιταχύνουν την περαιτέρω διεύρυνση των δικτύων 5G, καθώς δεν θα απαιτείται προηγουμένως περιβαλλοντική και πολεοδομική έγκριση, απλώς ορίζεται πως στην περίπτωση εγκατάστασης κεραιών σε προστατευόμενες περιοχές, θα απαιτείται η έγκριση του κατά περίπτωση αρμόδιου φορέα

Η διαδικασία θα είναι πλέον fast track, θα περιλαμβάνει την απλή αίτηση εγκατάστασης των κεραιών στην ΕΕΤΤ, η οποία εντός 10 ημερών πρέπει να δώσει την άδεια καθώς και το πλαίσιο για τα όρια ακτινοβολίας, βάρους και ύψους όσον αφορά τους σταθμούς βάσης.

Παράλληλα η Ελλάδα βρίσκεται στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και στην κάλυψη του δικτύου 5G που φτάνει το 66%, με τους παρόχους να έχουν φέρει μπροστά μια τριετία τα σχέδια τους για την ανάπτυξη του σε σχέση με όσα είχαν προαναγγείλει πριν δυο χρόνια.

Από την πλευρά τους, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν εντείνει τους ρυθμούς ανάπτυξης των δικτύων. Ήδη η Cosmote έχει ανακοινώσει πως μέχρι το τέλος του 2023 το Cosmote 5G θα έχει πληθυσμιακή κάλυψη 90%, ενώ από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει κι η λειτουργία του 5G Stand Alone (SA), του επόμενου σταδίου ανάπτυξης του δικτύου 5ης γενιάς.

Το 5G δίκτυο της Vodafone έχει ενεργοποιηθεί σε περισσότερες από 140 πόλεις και οικισμούς, καθώς και σε 27 νησιά της χώρας, με την πληθυσμιακή κάλυψη να ξεπερνά το 50% και όπως έχει αναφέρει ο κ. Μπρουμίδης, «με αυξημένες επενδύσεις από την επόμενη χρονιά που θα είναι ακόμα περισσότερες από τις ήδη αυξημένες φέτος καθώς το 5G αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρεία, αναμένεται στα επόμενα δυο χρόνια να έχουμε καλύψει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας πληθυσμιακά».

Το 2023 θα είναι η χρονιά του 5G

Μελέτη της ΕΥ το 2022 διαπιστώνει, ότι οι επιχειρήσεις γίνονται όλο και πιο δεκτικές στις λύσεις 5G που παρέχονται μέσω επαναστατικών επιχειρηματικών μοντέλων. Το 77% των ερωτηθέντων ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικά δίκτυα για την υποστήριξη της εφαρμογής τεχνολογιών 5G και IoT, ενώ το 71% ενδιαφέρονται να αγοράσουν προϊόντα 5G μέσω μεσάζοντα και όχι απευθείας από τηλεπικοινωνιακή εταιρεία.

Όσον αφορά τις προθέσεις για μελλοντικές δαπάνες, το 5G πρωτοστατεί των άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών που ερευνά η μελέτη, με το 56% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν, να σχεδιάζουν επενδύσεις εντός της επόμενης τριετίας. Η πρόθεση για τρέχουσες και μελλοντικές δαπάνες για 5G, αυτήν την περίοδο, είναι υψηλότερες στην Ευρώπη, σε αντίθεση με πέρυσι (76%, αυξημένες κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες), όταν και υστερούσε σε σχέση με άλλες γεωγραφικές περιοχές. Ωστόσο, τα ευρήματα προειδοποιούν ότι οι επενδύσεις δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, με τις προθέσεις να μειώνονται κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση – στο 70% – στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και στη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ericsson Mobility Report του Νοεμβρίου οι 5G συνδέσεις παγκοσμίως συνεχίζουν να αυξάνονται και αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. μέχρι το τέλος του έτους και τα πέντε δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2028, με τα στατιστικά στοιχεία καθιστούν το 5G ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας.

Οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την ανάπτυξη, περιλαμβάνουν την έγκαιρη διαθεσιμότητα συσκευών από πολλούς προμηθευτές, με τις τιμές τους να πέφτουν ταχύτερα σε σύγκριση με το 4G, καθώς και την σημαντική ανάπτυξη του 5G στην Κίνα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 230 πάροχοι προσφέρουν υπηρεσίες 5G σήμερα, με περισσότερα από 700 μοντέλα smartphone 5G να ανακοινώνονται ή να λανσάρονται εμπορικά. Μέχρι το τέλος του 2028, προβλέπεται ότι θα υπάρχουν πέντε δισεκατομμύρια συνδρομές 5G παγκοσμίως, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 55% του συνόλου των συνδρομών.

 Η αγορά αναμένει πως η εντατική υιοθέτηση συσκευών που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G, σε συνδυασμό με τα πιο ελκυστικά μοντέλα τιμολόγησης, θα τονώσουν τη χρήση του 5G από τους καταναλωτές ενώ η ευρύτερη υιοθέτηση των υπηρεσιών 5G από τους καταναλωτές σε συνδυασμό την περαιτέρω διείσδυση του Internet of Things (IoT) θα τροφοδοτήσει τα έσοδα από υπηρεσίες 5ης γενιάς κινητών επικοινωνιών, προτρέποντας τους παρόχους να αξιοποιήσουν τα δίκτυα 5G, και να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες.

Σημαντικά οφέλη από την ανάπτυξη του 5G

Υπολογίζεται ότι η πέμπτη γενιά κινητών επικοινωνιών θα παραγάγει αξία 7 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία έως το 2030. Σύμφωνα με έκθεση της Analysis Mason που πραγματοποίησε για λογαριασμό της Ericsson, αναδυόμενες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Βραζιλία, η Χιλή, η Κολομβία, η Αίγυπτος, η Ινδία, η Ινδονησία, η Μαλαισία, το Μεξικό, το Μαρόκο, η Νιγηρία, το Πακιστάν, η Νότια Αφρική, η Ταϊλάνδη και η Τουρκία θα μπορούσαν να δουν αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 0,3% και 0,46% έως το 2035 από τα δίκτυα 5G.

Όπως σημειώνει η έκθεση, η αναβάθμιση της βιομηχανίας και των αγροτικών περιοχών με χρήση έξυπνης τεχνολογίας μπορεί να αντιπροσωπεύει το 85-90% των συνολικών οικονομικών οφελών σε κάθε αναδυόμενη αγορά. Ειδικότερα για τη γεωργία, η Analysis Mason σημειώνει ότι η ενισχυμένη αγροτική κάλυψη του 5G θα μπορούσε να προσφέρει έως και 1,8% αύξηση του μακροπρόθεσμου ΑΕΠ από τη γεωργία, ενώ θα μπορούσε να προωθήσει βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας, να αυξήσει την αποδοτικότητα και να μειώσει τα γεωργικά απόβλητα.

Το βασικό κόστος για τις υποδομές 5G υπολογίζεται πως θα κυμανθεί μεταξύ 3 έως 8 δισ. δολαρίων ανά χώρα , ενώ απαιτείται μια επιπλέον επένδυση 20-35% για την επέκταση της κάλυψης που μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον οφέλη για το ΑΕΠ. Οι περισσότερες χώρες αναμένεται πως θα παρουσιάσουν συνολικά οικονομικά οφέλη για το ΑΕΠ τρεις έως επτά φορές υψηλότερα από το πρόσθετο κόστος σε σχέση με την επέκταση της κάλυψης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνότερη 12% από την Ευρώπη η κινητή με βάση τα εισοδήματα στην Ελλάδα

Λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές χρεώσεις των παρόχων και σταθμίζοντας τις τιμές με την αγοραστική δύναμη, έρευνα της Tefficient για λογαριασμό της ΕΕΤΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κινητή τηλεφωνία δεν είναι ακριβή.
data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη η κατανάλωση mobile data, πίεση στους παρόχους για επενδύσεις

Αύξηση 45% καταγράφεται στην κατανάλωση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, ενώ τα δίκτυα υστερούν και οι πάροχοι βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες απαιτήσεις υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χιλιάδες τα παράπονα για τη σταθερή, δυσαρέσκεια και για τα δίκτυα κινητής

Αν και οι ταχύτητες του διαδικτύου έχουν ανεβεί σημαντικά, οι απαιτήσεις των καταναλωτών έχουν αυξηθεί, μαζί και τα παράπονά τους καθώς τα δίκτυα των παρόχων δεν δείχνουν να μπορούν να ανταποκριθούν.
digital transformation-texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων ο ΟΤΕ και η Vodafone

Ποια είναι τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού που προσφέρουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι δύο ισχυρότερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Στις 31 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» στα νέα τιμολόγια του ΟΤΕ, απορρίφθηκε προσφυγή της Vodafone

Έπειτα από 3 μήνες που το αίτημα της Vodafone είχε παραμείνει στο συρτάρι, η ΕΕΤΤ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η εταιρεία και πλέον ετοιμάζεται να προχωρήσει στην έγκριση των υπόλοιπων προγραμμάτων του ΟΤΕ. Η αντίδραση της Vodafone.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πόλεμος» για τις ταχύτητες στο ίντερνετ, γιατί καθυστερεί το σχέδιο ΟΤΕ

Κρίσιμη ακρόαση σήμερα στην ΕΕΤΤ, καθώς οι πάροχοι ζητούν «πάγωμα» στον διπλασιασμό ταχυτήτων από τον ΟΤΕ για να μην υπάρξει συμπίεση των περιθωρίων κέρδους τους από τον κυρίαρχο παίκτη της αγοράς.