ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies-smartphones
Φώτο: Shutterstock

Στο ευρωπαϊκό top-10 των ταχυτήτων τα ελληνικά δίκτυα κινητής 5G

Με ταχύτητες που δεν έχουν συναντήσει ποτέ οι χρήστες δικτύων κινητής στην Ελλάδα, η χώρα μας βρίσκεται στην 7η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης και στη 12η παγκοσμίως, σύμφωνα με την έρευνα της Ookla.

Ταχύτητες που φτάνουν κατά μέσο όρο τα 200 Mbps έχουν φέρει τα δίκτυα 5G στους Έλληνες χρήστες, με τη χώρα μας να βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως σε μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα για το τηλεπικοινωνιακό μας δίκτυο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla, η ταχύτητα του δικτύου 5G στην Ελλάδα στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 βρίσκεται στην 7η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης και 12η παγκοσμίως, με τη μέση ταχύτητα download να είναι στα 200 Mbps. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ταχύτητες που πιάνουν τα δίκτυα 5G στην Ελλάδα αν και βρίσκονται πίσω από Βουλγαρία, Σουηδία και Νορβηγία που φτάνουν ή ξεπερνούν τα 300 Mbps, κατατάσσουν τη χώρα μας πάνω από χώρες όπως η Ρουμανία, η Βρετανία ή ακόμα και οι ΗΠΑ. Την παγκόσμια πρωτιά κατέχουν ωστόσο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ακολουθεί η Νότια Κορέα με την Βουλγαρία στην τρίτη θέση και την Σαουδική Αραβία στην τέταρτη.

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2020 πραγματοποιήθηκε η υπογραφή των συμβάσεων χορήγησης χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και των τριών τηλεπικοινωνιακών παρόχων (Cosmote, Vodafone, Wind). Το πρώτο βήμα για την είσοδο στην εποχή των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου 2020 με την επιτυχημένη δημοπρασία από την κυβέρνηση των συχνοτήτων, όπου οι τρεις πάροχοι (ΟΤΕ, Vodafone, Wind) προσέφεραν συνολικά 372 εκατ. ευρώ.

Στις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως στις ταχύτητες 5G η Ελλάδα

Παράλληλα οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν εντείνει τους ρυθμούς ανάπτυξης των δικτύων, ενώ η Ελλάδα αποτελεί μόλις μια από τις 4 χώρες πανευρωπαϊκά που έχει προχωρήσει σε δημοπράτηση όλων των φασμάτων των δικτύων νέας γενιάς αντανακλώντας την στόχευση να μην μείνει η χώρα σε αυτή την κρίσιμη καμπή της ψηφιοποίησης και πάλι ουραγός σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Στην κορυφαία 10αδα παγκοσμίως η Ελλάδα στη διαθεσιμότητα δικτύου 5G

 

Κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να βρίσκεται στην πρώτη 10αδα παγκοσμίως η Ελλάδα και στη διαθεσιμότητα του δικτύου 5G που αντιπροσωπεύει το ποσοστό των χρηστών 5G συσκευών που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους συνδεδεμένοι σε 5G δίκτυο. Οι ΗΠΑ έχοντας 5G δίκτυο τα τελευταία τρία χρόνια και μια τεράστια δεξαμενή χρηστών συσκευών 5G βρίσκονται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με ποσοστό που πλησιάζει το 50% με την Ολλανδία, τη Νότια Κορέα, την Κύπρο και την Βουλγαρία να συμπληρώνουν την κορυφαία πεντάδα ενώ η χώρα μας με ποσοστό κοντά στο 25% βρίσκεται στην 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Ωστόσο οι πάροχοι στην Ελλάδα έχουν ακόμα αρκετό δρόμο να καλύψουν σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, καθώς καμία από τις εταιρείες που δραστηριοποιείται στη χώρα μας δεν έχει καταφέρει να πλησιάσει τις ταχύτητες που υπάρχουν στην Ευρώπη. Ειδικότερα, η Telemach στη Σλοβενία πιάνει ταχύτητες που ξεπερνούν τα 600 Mbps στο download με την Vivacom στη Βουλγαρία να ακολουθεί στα 500 Mbps ενώ στην 7η θέση βρίσκουμε την κυπριακή Cyta με ταχύτητες που κυμαίνονται πέριξ των 400 Mbps.

 

Μένει πίσω η Ευρώπη στην ανάπτυξη του 5G

Καμπανάκι για τα ευρωπαϊκά δίκτυα 5G χτυπάει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τηλεπικοινωνιακών Διαχειριστών Δικτύων (ETNO) που σημειώνει ότι η υιοθέτηση του 5G στην Ευρώπη έχει μείνει πιο πίσω σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ειδικότερα αναφέρεται πως μόλις το 2,8% των συνολικών συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη είναι 5G, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι 13,4% και στη Νότια Κορέα είναι 29,3%. Όπως σημειώνει η έκθεση «ενώ έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην Ευρώπη μέχρι στιγμής και ορισμένοι πάροχοι προσφέρουν ταχύτητες αστραπής, η εικόνα είναι ανάμεικτη σε όλη την ήπειρο και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάζεται να αναδιπλώσει τα φιλόδοξα σχέδιά της».

Το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει μείνει ανησυχητικά πίσω στην ανάπτυξη του δικτύου 5G εξαιτίας του επενδυτικού κενού και του κατακερματισμού του τομέα, είχε αναφέρει και ο Νικ Ριντ, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Vodafone, στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης, στις αρχές του μήνα επισημαίνοντας ότι με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειαστεί τουλάχιστον να φτάσουμε στο τέλος της δεκαετίας, για να ολοκληρώσει η Ευρώπη τη «πλήρη εμπειρία 5G», που θα έχει ήδη επιτύχει η Κίνα φέτος. Όπως σημείωσε, σήμερα η κάλυψη 5G υπερβαίνει το 90% στη Νότια Κορέα, το 60% στην Κίνα, το 45% στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη είναι χαμηλότερη από 10%

διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Vodafone υπογράμμισε ότι απαιτούνται ορισμένοι παράγοντες προς αυτήν την κατεύθυνση, αναφέροντας ότι «απαιτείται τοπική κλίμακα για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε το 5G με γρήγορο ρυθμό. Απαιτείται περιφερειακή κλίμακα για να γεφυρωθεί το χάσμα ψηφιοποίησης. Ο συνδυασμός τοπικής και περιφερειακής κλίμακας διασφαλίζει ότι οι οικονομίες και οι κοινωνίες μας μπορούν να απολαμβάνουν πλήρως τα οφέλη της ψηφιακής καινοτομίας και της εκβιομηχάνισης».

Κρίσιμος παράγοντας η ανάπτυξη του δικτύου 5G

Είναι χαρακτηριστικό πως στα τέλη του 2021 υπολογιζόταν πως οι συνδρομητές που έκαναν χρήση 5G έφταναν τα 660 εκατ. παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνάει τις 400.000 σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Ωστόσο εκφράζονται οι ελπίδες πως βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της μετάβασης στα δίκτυα 5G, και η έκθεση που πρόκειται να ακολουθήσει θα είναι σημαντική τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση Ericsson Mobility Report, στα τέλη του 2021, το 5G οδεύει να γίνει η κυρίαρχη τεχνολογία πρόσβασης κινητών επικοινωνιών παγκοσμίως, και μέχρι το 2027 το 5G αναμένεται να καλύπτει το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού, μεταφέροντας το 62% της παγκόσμιας κίνησης των smartphones, με τους συνδρομητές 5G να φτάνουν τους 4,4 δισ. παγκοσμίως.

Ήδη στα τέλη του 2021, σύμφωνα με την έκθεση της σουηδικής εταιρείας, υπολογίζεται ότι τα δίκτυα 5G κάλυπταν περισσότερους από δισ. ανθρώπους παγκοσμίως. Τα 5G smartphones αποτελούν πλέον το 23% των συσκευών που κυκλοφορούν παγκοσμίως, καταγράφοντας ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την περίοδο που είχε αρχίσει η μετάβαση στο 4G όπου και στο αντίστοιχο χρονικό σημείο αποτελούσαν μόλις το 8% των συσκευών.

Σε όλο τον πλανήτη το δίκτυο 5G αναγνωρίζεται ως κρίσιμης σημασίας υποδομή ενώ αποτελεί και βασικό πυλώνα των ψηφιακών στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030. Ήδη σε χώρες όπως στη Γερμανία, οι πάροχοι έχουν προχωρήσει στο 85% της πληθυσμιακής κάλυψης. Στην Ελλάδα οι πάροχοι αν και έχουν προαναγγείλει επενδύσεις στα δίκτυα 5G είναι σαφώς πιο πίσω, με την πληθυσμιακή κάλυψη της χώρας να μην ξεπερνά το 60%.

Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα δεν είναι μόνο πόσο γρήγορα οι πάροχοι θα έχουν πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη, αλλά και το πόσο άμεσα θα αρχίσουν να προσφέρουν νέες υπηρεσίες δήμοι, δημόσιες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες. Όπως και το πόσο γρήγορα οι καταναλωτές θα αποφασίσουν να αλλάξουν τις συσκευές με τηλέφωνα συμβατά με το 5G.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Diktyo 5G
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το «θαύμα» στην ανάπτυξη των δικτύων 5G: Πώς η Ελλάδα κλέβει την παράσταση

Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις τέσσερις πανευρωπαϊκά χώρες που έχουν προχωρήσει στην εκχώρηση φάσματος στα δίκτυα 5G που ξεπερνά το 90%. Με ευρωπαϊκές ταχύτητες τρέχει και η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου στην Ελλάδα.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σε φάση... απογείωσης το ταμείο Φαιστός, επενδύσεις 100 εκατ. για το 5G

Δεκάδες επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για τις χρηματοδοτήσεις του νέου ταμείου, που υποστηρίζεται και από επιφανείς ιδιώτες επενδυτές και έχει σκοπό τη δημιουργία οικοσυστήματος για το 5G.
texnologia-efarmoges-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έρχεται πτώση στις πωλήσεις smartphone, δεν συγκινούν οι συσκευές 5G

Με τους χρόνους αντικατάστασης των smartphones να έχουν επιμηκυνθεί έως και 75% παγκοσμίως οι κατασκευάστριες εταιρείες κινητών βρίσκονται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς η τεχνολογία 5G δεν δείχνει να συγκινεί τους καταναλωτές.
5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Με ρυθμό... χελώνας προχωρά η χρήση του δικτύου 5G στην Ελλάδα

Μόνο 440.000 υπολογίζεται ότι είναι οι χρήστες του δικτύου 5G, παρά το γεγονός ότι οι πάροχοι έχουν αναπτύξει αρκετά την κάλυψη. Η σημασία του ταμείου «Φαιστός» για την προσφορά νέων υπηρεσιών και την ανάπτυξη του 5G.