ΓΔ: 829.99 -0.58% Τζίρος: 17.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:07:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
Φώτο: Shutterstock

Ράλι επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες για το 5G σε τουριστικές περιοχές

Ανεβάζουν τους ρυθμούς ανάπτυξης των δικτύων 5G οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους και στην τουριστική περίοδο, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να επιτευχθεί μεγάλη αύξηση εσόδων από το roaming.

Καθώς η χρήση δεδομένων εκτοξεύεται, οι πάροχοι στοχεύουν να αναπτύξουν τα δίκτυα 5G σε τουριστικούς προορισμούς, διευκολύνοντας έτσι σε μεγαλύτερη και ταχύτερη κατανάλωση από τους χρήστες, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τα έσοδα τους από υπηρεσίες και ακολουθώντας την ανοδική τάση που έχει διαμορφωθεί από το 2021.

Στελέχη του τηλεπικοινωνιακού κλάδου επισημαίνουν στο BD πως τα έσοδα από roaming αποτελούν σημαντική ένεση για τους παρόχους. Όπως αναφέρουν, οι ελπίδες για τη φετινή χρονιά είναι μεγάλες, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στις αφίξεις από ΗΠΑ από όπου προ πανδημίας είχαν έλθει στην Ελλάδα 1,1 εκατ. τουρίστες.

«Είμαστε χώρα με πλεόνασμα στο roaming καθώς ο εισερχόμενος τουρισμός  είναι τέσσερις φορές παραπάνω από τον εξερχόμενο», σημειώνουν. Υπογραμμίζουν ότι η ανακοίνωση της Vodafone πως εξαπλώνει το δίκτυο 5G σε Σαντορίνη, Μύκονο και άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, είναι ενδεικτικό ότι οι πάροχοι στοιχηματίζουν πολλά στην άνοδο της τουριστικής κίνησης που αναμένεται, καθώς πρόκειται να αυξήσει σημαντικά την χρήση δεδομένων που αποτελεί πλέον ατμομηχανή των εσόδων.

Στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν, τα έσοδα των εταιρειών από τα δεδομένα ήταν ο... φτωχός συγγενής στους ισολογισμούς, καθώς ο συνδυασμός αργών ταχυτήτων σύνδεσης, υψηλών χρεώσεων και χαμηλού ενδιαφέροντος των χρηστών κρατούσαν τα έσοδα από data σε πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών εσόδων των εταιρειών. Η εικόνα έχει πλέον αλλάξει με εντυπωσιακό τρόπο, με τα στοιχεία της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ) να δείχνουν ότι μεταξύ 2015 και 2020 η χρήση δεδομένων έχει εκτοξευθεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 1.000%, ενώ όπως δείχνουν και τα πρώτα στοιχεία η τάση αυτή συνεχίστηκε ανοδικά το 2021.

Η ανάπτυξη δικτύου

Η Vodafone που έχει ήδη ενεργοποιήσει το δίκτυο της 5G σε 26 περιοχές της χώρας, που περιλαμβάνουν τα σημαντικότερα αστικά κέντρα της Ελλάδας, καθώς και τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, έχει ανακοινώσει πως εξαπλώνει το δίκτυο της και σε ΣαντορίνηΜύκονοΠάρο και ΑντίπαροΝάξοΡόδο, Χάλκη και Χαλκιδική.

Με τους χρήστες να περνούν όλο και περισσότερες ώρες διασυνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, η Vodafone κατέγραψε «έκρηξη» στη χρήση data στο εννεάμηνο του οικονομικού έτους του ομίλου (Απρίλιος – Δεκέμβριος), καθώς υπήρξε σαφώς μεγαλύτερη τουριστική κίνηση όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας. Ειδικότερα η Vodafone είδε την χρήση να αυξάνεται κατά 41% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ξεπερνώντας τα 120.000 ΤΒ, πραγματοποιώντας άλμα και σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο που είχε φτάσει τα 96.758 ΤΒ. Μια επίδοση που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για την εταιρεία. Μεγάλο μέρος της αύξησης αυτής οφείλεται στην έκρηξη της χρήσης δεδομένων το καλοκαίρι καθώς το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, η χρήση δεδομένων διαμορφώθηκε στα 59.412 TB ξεπερνώντας τη συνολική επίδοση του περυσινού εξαμήνου.

Το Vodafone Giga Network 5G ήδη καλύπτει με σημαντική πυκνότητα το κέντρο της Αθήνας, και τις περισσότερες περιοχές του Δήμου Αθηναίων όσο και της ευρύτερης ζώνης του Πειραιά, ενώ συνεχίζει την επέκταση του σε όλα τα προάστια της πρωτεύουσας και επιταχύνει την κατασκευή του στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη το κέντρο της πόλης διαθέτει σημαντική κάλυψη.

Παράλληλα η ανάπτυξη του 5G συνεχίζεται σε Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Σέρρες, Τρίκαλα, Λαμία, Χαλκίδα, Καβάλα, Ξάνθη, Καλαμάτα, Ορχομενό και Γρεβενά, ενώ θα ακολουθήσουν την ερχόμενη περίοδο και άλλα αστικά κέντρα της χώρας.

Η κατασκευή του 5G δικτύου της Vodafone υλοποιείται στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας ύψους 600 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα το 2025, που βρίσκεται σε εξέλιξη και έρχεται σε συνέχεια της επένδυσης 130 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 5G φάσματος που έγινε τον Δεκέμβριο του 2020.

Υπενθυμίζουμε πως ο ΟΤΕ έχει συνάψει συμφωνία με δίκτυα 44 χωρών για να απολαμβάνουν οι συνδρομητές της υπηρεσίες 5G στο εξωτερικό, ενώ ενισχύει την ανταγωνιστικότητά του με την ταχεία ανάπτυξη των υπηρεσιών 5G, χτίζοντας  στην αυξανόμενη χρήση δεδομένων. Ειδικότερα στην κινητή, τα έσοδα από υπηρεσίες σημείωσαν αύξηση 2,1%, παρά τις εκτεταμένες προσφορές της εταιρείας κατά την περίοδο των εορτών.

Τόσο τα έσοδα από υπηρεσίες συμβολαίου όσο και καρτοκινητής αυξήθηκαν στο τρίμηνο, χάρη στις ενέργειες για την προώθηση της χρήσης δεδομένων και των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας. Τα έσοδα από υπηρεσίες περιαγωγής αυξήθηκαν κατά 60% το 2021, αγγίζοντας το 82% των προ πανδημίας εσόδων του 2019, χάρη στην ανάκαμψη του τουρισμού κατά τη θερινή περίοδο.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, με αφορμή την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του για το 2021 όπου ο όμιλος παρουσίασε αύξηση των εσόδων με οδηγό την κινητή τηλεφωνία, ανέφερε πως ο όμιλος στοχεύει σε καλύτερες υπηρεσίες προς τους πελάτες, μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης του δικτύου 5G.

Όπως αναφέρει η εταιρεία στα οικονομικά της αποτελέσματα, η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 5G συνέχισε να αυξάνεται καθ’ όλη τη χρονιά με τον στόχο του 60% που είχε τεθεί για τα τέλη του 2021 να επιτυγχάνεται. Ο όμιλος αν και είχε θέσει τον πήχη της πληθυσμιακής κάλυψης στο 80% μέχρι το τέλος του 2022, ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ ανέφερε πως ο νέος στόχος είναι στο 90% μιας και ήδη η πληθυσμιακή κάλυψη υπηρεσιών 5G στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει ήδη ξεπεράσει το 97% και 90%,αντίστοιχα.

Στη Wind που βρίσκεται στη διαδικασία συγχώνευσης με την United Group, είναι σε πλήρη εξέλιξη η ανάπτυξη του δικτύου 5G, με στόχο η πληθυσμιακή κάλυψη μέχρι τέλος του έτους να ξεπεράσει το 65%. Η εταιρεία δίνει έμφαση στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου για παράδειγμα στην Αθήνα η πληθυσμιακή κάλυψη ήδη ξεπερνά το 85%. Όπως αναφέρει σε δήλωσή της η εταιρεία «στο τέλος του 2021 πάνω από 120 χιλ. συνδρομητές μας χρησιμοποιούσαν συσκευές 5G, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό».

Βασικό κομμάτι της στρατηγικής της United Group είναι και η ανάπτυξη δικού της δικτύου τηλεπικοινωνιών στις χώρες που δραστηριοποιείται, με την ανάπτυξη των οπτικών ινών και του δικτύου 5G να αποτελούν βασικοί πυλώνες του σχεδιασμού του επενδυτικού σχεδίου.

Όπως είχε αναφέρει και η διευθύνουσα σύμβουλος της United Group, Victoriya Boklag μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της Wind, «ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ανάπτυξη των οπτικών ινών είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Μέσα από τις επενδύσεις που θα υλοποιήσουμε και την εκτεταμένη εμπειρία μας από οχτώ διεθνείς αγορές, είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο και στους δύο αυτούς τομείς, φέρνοντας εξαιρετικά προϊόντα και κορυφαία εξυπηρέτηση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Ελλάδας».

Υπενθυμίζουμε πως μήνας ρεκόρ ήταν και για την Wind Hellas ο Αύγουστος καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου της Wind η χρήση δεδομένων ξεπέρασε τα 10.000 TB ενώ την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου σημειώθηκε αύξηση 122% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019, όπου ο ελληνικός τουρισμός είχε σημειώσει ρεκόρ επισκεπτών.

Ατμομηχανή εσόδων για τους παρόχους το 5G

Όπως αναφέρει έκθεση της Juniper Research μέχρι το 2026, τα έσοδα των παρόχων από τις υπηρεσίες 5G θα φτάσουν τα 600 δισ. δολάρια και θα αποτελούν το 77% των συνολικών τους εσόδων καθώς θα υπάρξει εκθετική ανάπτυξη των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο όγκος των δεδομένων στην κινητή θα εκτιναχθεί τα επόμενα χρόνια φτάνοντας παγκοσμίως τα 2.900 exabyte έως το 2026 έναντι 720 exabyte το 2021 καταγράφοντας άνοδο 300% σε πέντε μόλις χρόνια.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η εντατική υιοθέτηση συσκευών που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G, σε συνδυασμό με τα πιο ελκυστικά μοντέλα τιμολόγησης, θα τονώσουν τη χρήση του 5G από τους καταναλωτές. Αναφέρουν επίσης πως η ευρύτερη υιοθέτηση των υπηρεσιών 5G από τους καταναλωτές σε συνδυασμό την περαιτέρω διείσδυση του Internet of Things (IoT) θα τροφοδοτήσει τα έσοδα από υπηρεσίες 5ης γενιάς κινητών επικοινωνιών, προτρέποντας τους παρόχους να αξιοποιήσουν τα δίκτυα 5G, και να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες.

Αυτή η ολοένα αυξανομένη ανάγκη για μεγαλύτερη και ταχύτερη κατανάλωση δεδομένων πρόκειται να προκαλέσει μια ολομέτωπη επίθεση των παρόχων με επενδύσεις σε υποδομές και δίκτυα που πρόκειται να ξεπεράσουν παγκοσμίως τα 620 δισ. δολάρια την τριετία 2022-2025, με το 85% των επερχόμενων επενδύσεων να αφορά δίκτυα 5G σύμφωνα με την έκθεση «Global Mobile Economy Report 2022» του GSMA.

Η έκθεση αναφέρει επίσης πως οι υπηρεσίες κινητής παρήγαγαν το 2021 4,5 τρισ. δολάρια οικονομικής προστιθέμενης αξίας που αντιπροσωπεύει το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται μέχρι το 2025 να έχει αυξηθεί στα 5 τρισ. δολάρια. Όπως τονίζουν οι αναλυτές της έκθεσης «οι πολίτες οι επιχειρήσεις, τα ίδια τα κράτη επωφελούνται όλο και περισσότερο από τις βελτιώσεις στην παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα, που επιφέρει η αυξημένη υιοθέτηση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα κρυφά κόστη για την αποσύνδεση από παρόχους τηλεπικοινωνιών

Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις που έχουν συμβεί στον τρόπο υπολογισμού του κόστους για πρόωρη διακοπή σύμβασης με έναν πάροχο, τα τέλη σύνδεσης μπορεί να αποδειχθούν ο παράγοντας που αλλάζει το κόστος για τον καταναλωτή.
digital skills-ekpaideusi
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κυνήγι ψηφιακών ταλέντων άρχισαν οι ισχυροί των τηλεπικοινωνιών

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι επενδύουν στην ανάπτυξη των τεχνικών δεξιοτήτων και την προσέλκυση ταλαντούχου προσωπικού με στόχο να ενισχυθούν ενόψει των έργων του ψηφιακού μετασχηματισμού.
internet-diadiktyo-fiber
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διπλάσιες ταχύτητες στο ίντερνετ: Ανάβει «πράσινο» η ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ

Προς την απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της Vodafone κινείται η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και αναμένεται να εγκρίνει τα νέα τιμολογιακά πακέτα του ΟΤΕ. Επιταχύνεται η αναβάθμιση των συνδέσεων.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σχέδιο ΟΤΕ για διπλασιασμό ταχυτήτων: Η ΕΕΤΤ αποφασίζει αν θα «παγώσει»

Ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Vodafone. Οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ βλέπουν επιβαρύνσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους τους.
OTE, Cosmote
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Απεριόριστη ομιλία δίνει η Cosmote, μαίνεται ο πόλεμος στην καρτοκινητή

«Σήκωσε το γάντι» η Cosmote στην πρόκληση της Wind για unlimited προγράμματα στην καρτοκινητή, και προσφέρει με την σειρά της απεριόριστη ομιλία αλλά και διπλάσια data σε κάθε χρήστη σε μια προσπάθεια προσέλκυσης συνδρομητών και αύξηση της χρήσης.