ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αλλάζει η ΕΕΤΤ την έκθεση για τις ταχύτητες στο ίντερνετ

Αφαιρείται από την έκθεση ΥΠΕΡΙΩΝ ο υπολογισμός μέσης ταχύτητας για όλους τους παρόχους που έδειχνε ξεκάθαρη υπεροχή του ΟΤΕ. Παρουσιάζονται ξεχωριστά οι ταχύτητες για συνδέσεις 24 και 50 Mbps.

Σε διόρθωση των αποτελεσμάτων της έκθεσης ΥΠΕΡΙΩΝ που περιλαμβάνει συγκρίσεις των ταχυτήτων σύνδεσης των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έσπευσε να προχωρήσει η ΕΕΤΤ αλλάζοντας τον τρόπο παρουσίασης των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με την έκθεση ΥΠΕΡΙΩΝ που παρουσίασε σήμερα το Business Daily, στη μέση ταχύτητα σύνδεσης εμφανίζεται να υπερέχει ο ΟΤΕ και φαίνεται να ακολουθούν η Wind, η Forthnet και η Vodafone. 

Στο νέο τρόπο παρουσίασης όμως των αποτελεσμάτων από τις μετρήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕΤΤ με διορθωτική ανακοίνωση, απαλείφονται τα στοιχεία που αφορούν την μέση ταχύτητα σύνδεσης των παρόχων. Όπως εξηγεί η ΕΕΤΤ αυτό γίνεται καθώς «η ποσόστωση των μετρήσεων ανά κατηγορία ονομαστικών ταχυτήτων διαφέρει από πάροχο σε πάροχο, και μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνεία των αποτελεσμάτων αναφορικά με την ποιότητα και τη μέση ταχύτητα του δικτύου του κάθε παρόχου.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι ταχύτητες παρόχων που υπολογίζονται στην αναφορά δεν αποτελούν εγγύηση πραγματικής ταχύτητας ούτε προεξοφλούν την πραγματική ταχύτητα που έχει κάθε συνδρομητής στη γραμμή του, καθώς αποτελούν αποτέλεσμα της στατιστικής επεξεργασίας των μετρήσεων των συνδρομητών που εθελοντικά συμμετέχουν καταγράφοντας τις μετρήσεις τους στο σύστημα του Υπερίωνα. Κάθε συνδρομητής, για να πληροφορηθεί την πραγματική ταχύτητα της σύνδεσής του (ελάχιστη, συνήθως διαθέσιμη και μέγιστη), η οποία αποτελεί και όρο της σύμβασής του (σύμφωνα με τον Εθνικό Κανονισμό Ανοικτού Διαδικτύου) πρέπει να απευθυνθεί στον πάροχό του».

Με τον νέο τρόπο παρουσίασης των αποτελεσμάτων που προκαλεί αρκετά ερωτηματικά γιατί εξαιρεί από τους υπολογισμούς τις γρήγορες γραμμές των 100Mbps παρουσιάζονται ενδείξεις για τις μέσες ταχύτητες ξεχωριστά για τις γραμμές των 24 και 50 Mbps χωρίς να εξάγεται συνολικός μέσος όρος ταχύτητας κάθε παρόχου για όλες τις κατηγορίες συνδέσεων.

Σύγκρουση ΟΤΕ-Vodafone

Στις πρώτες θέσεις παραμένει ο ΟΤΕ ακόμα και μετά τον νέο τρόπο παρουσίασης των ταχυτήτων, με την Vodafone ωστόσο να ανατρέπει την εικόνα, χάρις και στις επιδόσεις που καταγράφει στις 50αρες συνδέσεις ενώ η Wind υποχωρεί κατά μια θέση, αν και στην περίπτωση τα αποτελέσματα δεν μπορούν να είναι αξιόπιστα καθώς όπως είχε αναφέρει η ΕΕΤΤ  λόγω του μικρότερου αριθμού μετρήσεων, τα αποτελέσματα της εταιρείας παρουσιάζουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

eett-tilepikoinonies

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση ΥΠΕΡΙΩΝ, ο ΟΤΕ παραμένει ο ταχύτερος στο πιο δημοφιλές (μέχρι σήμερα) πακέτου συνδέσεων των 24Mbps όπου η μέση ταχύτητα του φτάνει περίπου τα 8 Mbps, με την Forthnet να ακολουθεί στα 7 Mbps και έπεται η Vodafone και η Wind είναι στη τελευταία θέση με 6 Mbps.

Ωστόσο, στο πακέτο των 50Mbps που σημείωσε και την μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2020 μαζί με τα πακέτα των 100 Mbps τα οποία παραλείπονται στη νέα έκθεση, η Vodafone ανατρέπει την εικόνα, και βρίσκεται στην πρώτη θέση με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 30Mbps, διατηρώντας «βραχεία κεφαλή» από τον ΟΤΕ, ενώ η Wind βρίσκεται στην τρίτη θέση, ενώ η Forthnet βρίσκεται στην τελευταία θέση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο πόλεμος στην κινητή και το παρασκήνιο των μειώσεων

Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης για χαμηλότερες χρεώσεις στα δεδομένα βρήκε στήριξη από την Cosmote και ακολούθησαν Vodafone - Wind. Αναπάντητες έμειναν από την κυβέρνηση οι «αιχμές» των εταιρειών για τους υψηλούς φόρους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεστ ταχύτητας στις συνδέσεις ίντερνετ: Πώς κατατάσσονται οι εταιρείες

Ο ΟΤΕ παίρνει την πρώτη θέση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, αλλά καταγράφονται απογοητευτικές αποκλίσεις ονομαστικών και πραγματικών ταχυτήτων, ακόμη και σε 100άρες γραμμές.