ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Diktyo 5G
Shutterstock

Βαρύ φορτίο επενδύσεων για το 5G: Θα απαιτηθούν 1,5 δισ. ως το 2024

Μεγάλο στοίχημα για τις τηλεπικοινωνίες η αποδοτική αξιοποίηση των δικτύων πέμπτης γενιάς. Τι απαντούν τα κορυφαία στελέχη των τριών παρόχων στην κριτική για υψηλές τιμές.

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα επενδύσουν 1,2 – 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2024 για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία, αλλά για να μην πάνε στο βρόντο οι επενδύσεις το Δημόσιο και ο ιδιωτικός τομέας καλούνται να επιταχύνουν την ταχύτητα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Σε αυτό το σημείο συμφώνησαν χθες οι τρεις επικεφαλής των τηλεπικοινωνιακών ομίλων, του ΟΤΕ, της Vodafone Ελλάδας και της Wind Hellas. Στη διάρκεια συζήτησης στο συνέδριο Infocom, οι κ.κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Χάρης Μπρουμίδης και Νάσος Ζαρκαλής μετέφεραν τον προβληματισμό τους στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, που συμμετείχε στο πάνελ. 

Ο κ. Πιερρακάκης συμφώνησε και είπε πως εκτός από τις πρωτοβουλίες που αφορούν τους παρόχους, όπως ο διαγωνισμός για την παραχώρηση φάσματος για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς με ελκυστικούς όρους, το υπουργείο θα προσπαθήσει «να δώσει ώθηση στην αγορά του 5G  ώστε να αξιοποιηθούν οι υποδομές από την υπόλοιπη οικονομία».

Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, τόσο για την προώθηση του τεχνολογικού μετασχηματισμού του Δημοσίου, όσο και την ψηφιακή ωρίμανση των επιχειρήσεων. Ο υπουργός τόνισε με έμφαση πως «πρέπει οι πάντες να εκπονήσουν ένα σχέδιο, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, για το πως θα πάμε στο 5G» και πως το σημείο – κλειδί για την ουσιαστική εκμετάλλευση των νέων δικτύων «είναι πόσο γρήγορα θα γεννηθούν ιδέες και από αυτούς», δηλαδή από κρατικούς φορείς και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

«Η αγορά των τηλεπικοινωνιών είναι για πολύ μεγάλα πορτοφόλια γιατί η ανάγκη για ταμειακές ροές που θα στηρίξουν επενδύσεις δεν σταματάει ποτέ» είπε ο Μιχ. Τσαμάζ. «Τα τελευταία πέντε χρόνια ο όμιλος ΟΤΕ επένδυσε πάνω από πέντε δισ. και θα επενδύσει άλλα δύο δισ. την επόμενη τετραετία. Την Παρασκευή καταθέσαμε τον φάκελό μας στο διαγωνισμό για το φάσμα των δικτύων πέμπτης γενιάς και υπολογίζουμε πως μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουμε τη δυνατότητα να καλύπτουμε με δίκτυα 5G το 50% του πληθυσμού».

«Σε καθεστώς πανδημίας κανείς κλάδος δεν έχει ανοσία», εξήγησε ο Χάρης Μπρουμίδης. Όμως, «στη σταθερή τηλεφωνία και τηλεόραση ο κλάδος αποδεικνύεται πως έχει ανοσία. Στην κινητή, σοβαρό θέμα υπήρχε στο roaming (περιαγωγή) και στην καρτοκινητή λόγω περιορισμού των μετακινήσεων. Η χρονιά σε ό,τι αφορά την κινητή θα είναι σαφώς επηρεασμένη». Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας θεωρεί πως «υπήρξε ο μεγάλος επιταχυντής που ακούει στο όνομα Covid 19 για τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθώς και η μεγάλη ευκαιρία των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι η μοναδική ευκαιρία που έχουμε, αν πάμε γρήγορα, για να ανακάμψει δυναμικά η οικονομία. Η 4η βιομηχανική επανάσταση δίνει ίσες ευκαιρίες και στις μικρές χώρες».

Ο πλέον επιθετικός στην κριτική που ασκείται στις εταιρείες για τις τιμές ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas, Νάσος Ζαρκαλής. Ο κ. Ζαρκαλής παραδέχθηκε πως «ο κλάδος έδωσε λαβές για τις τιμές αλλά τους τελευταίους μήνες έγιναν πολύ τολμηρά βήματα, με μειώσεις τιμών, εξορθολογισμό του προϊοντικού μίγματος, κ.α.». Όπως είπε, «ακούστηκε π.χ. πως η Ελλάδα είχε τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη κάτι που αν ίσχυε θα έπρεπε να υπάρχει ουρά στο διαγωνισμό για το φάσμα. Πουλήσαμε 67% περισσότερα δεδομένα με 4% μικρότερο τζίρο στο πρώτο εξάμηνο».

Οι διεθνείς έρευνες εξακολουθούν να κατατάσσουν την Ελλάδα στις πλέον ακριβές της Ευρώπης στη μετάδοση δεδομένων (data). Ο επικεφαλής της Wind Hellas επέμεινε χθες πως η ψηφιακή υστέρηση δεν οφείλεται στις τιμές αλλά στην υποτονική ζήτηση. Ο κ. Μπρουμίδης ζήτησε μείωση της φορολογίας ώστε να μειωθούν περαιτέρω οι τιμές.

Ο Μιχ. Τσαμάζ υποστήριξε πως «σήμερα οι τιμές είναι εμφανέστατα κοντά στο μέσο όρο της Ευρώπης αν αφαιρέσουμε τη φορολογία. Στην Cosmote έχουμε φτάσει να δίνουμε το 1 Gb για ένα ευρώ, με μείωση πάνω από 30% το τελευταίο διάστημα, με μεγάλη αύξηση του όγκου δεδομένων».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κρύβει ο ξαφνικός «πόλεμος» για τα τιμολόγια της κινητής

Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και εταιρείες του κλάδου επιτίθενται με σφοδρότητα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και αμφισβητούν την έκθεση της φινλανδικής Rewheel για τον ανταγωνισμό στην κινητή τηλεφωνία.
digital nomad-tilergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διώχνει τους ψηφιακούς νομάδες το αργό και ακριβό ίντερνετ στην Ελλάδα

Αν και η Ελλάδα προσφέρει εξαιρετικό κλίμα και χαμηλά ενοίκια, ενώ η κυβέρνηση παρέχει κίνητρα για να προσελκύσει τους ψηφιακούς νομάδες, τα καθυστερημένα δίκτυα τηλεπικοινωνιών τους διώχνουν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σίριαλ ατελείωτων καθυστερήσεων για το δίκτυο Wi-Fi στα πανεπιστήμια

Στο διαγωνισμό ήταν πρώτη η κοινοπραξία Cosmos - Δυναμική με εξοπλισμό HUAWEI. Η προσφορά της ακυρώθηκε, αλλά στη συνέχεια ανακλήθηκε η ακύρωση χωρίς να έχει ανακηρυχθεί οριστικά ο μειοδότης.