ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
optiki-tilepikoinonies
Φώτο: Cosmote

Εντείνονται οι προσπάθειες για ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών

Ο ΓΓ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Αθανάσιος Στάβερης υπογράμμισε πως θα ενταθούν οι προσπάθειες ενίσχυσης των υποδομών οπτικών ινών προαναγγέλλοντας ανακοινώσεις στο επόμενο διάστημα.

Αναγκαία είναι η επιτάχυνση των ταχυτήτων του ελληνικών διαδικτύου καθώς η οικονομική κρίση που οδήγησε στην επενδυτική άπνοια ετών οδήγησε την Ελλάδα να διαθέτει παρηκμασμένες υποδομές τηλεπικοινωνιών. Οι πάροχοι έχουν ξεκινήσει μια κούρσα επενδύσεων για την ανάπτυξη των δικτύων, με το 5G να βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς η χώρα τρέχει προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της. 

Στο 2ο Digital Beach Summit, στη Πρέβεζα, παρευρέθηκε ο Αθανάσιος Στάβερης, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος συμμετείχε σε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Συνδεσιμότητα 5G, SpaceNet & Δορυφορικά Δίκτυα». Στη συζήτηση έλαβε μέρος και ο κ. Ράπτης, εκπρόσωπος της εταιρίας Cosmote.

Ο κ. Στάβερης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα είχε παρηκμασμένες υποδομές εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, όμως, επεσήμανε πως σήμερα είναι αναγκαία η επιτάχυνση των ταχυτήτων του διαδικτύου με την αρωγή φυσικά και των παρόχων. 
Ακόμη, υπογράμμισε πως έχει ήδη πραγματοποιηθεί η απλοποίηση της διαδικασίας εγκατάστασης κεραιών, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο το έργο των παρόχων προς την ανάπτυξη των δικτύων τους.

Ο κ. Σταβέρης τόνισε πως η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ανάγκη και πως δια μέσου της αγαστής συνεργασίας κυβέρνησης και παρόχων θα έχουμε σύντομα απτά και σημαντικά αποτελέσματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειες ενίσχυσης των υποδομών οπτικών ινών και δήλωσε πως θα υπάρξουν σύντομα περισσότερες ανακοινώσεις επί του θέματος. Στη συνέχεια, ο κ. Στάβερης αναφέρθηκε και στη δυσκολία της νησιωτικής Ελλάδας να αναπτύξει μεγάλες ταχύτητες, στη συντονισμένη προσπάθεια που λαμβάνει χώρα, ώστε να πλησιάσουν οι ταχύτητες ίντερνετ στην Ελλάδα αυτές της υπόλοιπης Ευρώπης.

Από τη μεριά του ο. κ. Ράπτης αναφέρθηκε στη ραγδαία ανάπτυξη του δικτύου 5G, υπογραμμίζοντας πως η κάλυψη αγγίζει πλέον το 97% στην Αττική και το 90% στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει μια σχετικά ευρεία κάλυψη σε περίπου 60 πόλεις και νησιά. 

Στόχος, επεσήμανε ο κ. Ράπτης, πως είναι το 2023 να υπάρχει 90% πληθυσμιακή κάλυψη στη χώρα. Κλείνοντας, υπογράμμισε πως οι εταιρίες τηλεπικοινωνίων σκοπεύουν να αναβαθμίσουν άμεσα την ταχύτητα και την ποιότητα του ίντερνετ. Τα επόμενα χρόνια το 5G και οπτικές ίνες αναμένεται πως θα φέρουν μια τεχνολογική επανάσταση στη χώρα μας στον δρόμο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας OQ Technology επενδύει το «Φαιστός»

Η OQ Technology, είναι ο πάροχος 5G IoT που αναπτύσσει ένα παγκόσμιο υβριδικό σύστημα συνδυάζοντας δορυφορικά και επίγεια ασύρματα δίκτυα. Εκτός του Ταμείου, συμμετείχαν στη χρηματοδότηση η Wa'ed Ventures, το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων της Saudi Aramco.
optiki-tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απλούστευση της διαδικασίας εγκατάστασης - επέκτασης οπτικών ινών

Όπως σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωση τα υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «πρόκειται για μία απόφαση που συμβάλλει στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Πόροι 10 εκατ. για τη Θεσ/νίκη από το πρόγραμμα Smart Cities

Όπως εξήγησε o υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την εφαρμογή του προγράμματος, επιλέχθηκε ένα υβριδικό μοντέλο, το οποίο αποφεύγει την «κεντρικοποίηση», αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί σαν πυξίδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργία ψηφιακών υποδομών που θα δώσουν ώθηση σε νέες υπηρεσίες

Ο γγ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Αθ. Σταβέρης τόνισε πως το ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ θα δημιουργήσει περαίτερω αξία στις υπηρεσίες 5G ενώ προχωρούν ταχύτατα τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.