ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

«Αδειάζει» το υπουργείο Υγείας η Κομισιόν για τις εξαγωγές φαρμάκων

Να αρθεί η απαγόρευση των νόμιμων εξαγωγών ζητά η επίτροπος Υγείας από τον Έλληνα υπουργό. Ολιγωρία στην εξέταση καταγγελιών για τις πρακτικές που ακολουθούν εννέα πολυεθνικές εταιρείες.

Στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέφυγαν οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν νόμιμες παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων σε βάρος της χώρας μας, διότι το υπουργείο Υγείας έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σημαντικού αριθμού φαρμάκων από τις αρχές του 2022. Όπως έλεγαν πηγές της αγοράς, αυτή η διαδικασία αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής προστίμου στη χώρα μας.

Εξάλλου σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας κ. Θ. Πλεύρη η αρμόδια επίτροπος κ. Στέλλα Κυριακίδου επισημαίνει μεταξύ των άλλων ότι «τα Κράτη - Μέλη πρέπει να απέχουν από τη λήψη εθνικών μέτρων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ και να εμποδίσουν την πρόσβαση σε φάρμακα όσων έχουν ανάγκη σε άλλα Κράτη Μέλη».

Και σημειώνει πως «από την άποψη αυτή, όποτε μας κοινοποιούνται μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν τέτοιο αντίκτυπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από το εν λόγω Κράτος Μέλος να τα ανακαλέσει».

Παράλληλα, οι φαρμακευτικές εταιρείες συνεχίζουν να υποεφοδιάζουν την εσωτερική αγορά, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα επάρκειας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με επιστολή φαρμακευτικής εταιρείας προς φαρμακαποθήκη που έχει στη διάθεση του το BD, η προμήθεια της πρώτης προς την δεύτερη σε συγκεκριμένα φάρμακα για τον μήνα Φεβρουάριο είναι... 1 ή 0 τεμάχια!

Από την άλλη πλευρά προκαλούνται εύλογες απορίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για την καθυστέρηση της διερεύνησης των καταγγελιών που έχουν γίνει στο υπουργείο Υγείας και αφορούν τον υποεφοδιασμό της εσωτερικής αγοράς.

Όπως είναι γνωστό, προ εβδομάδων έγιναν δύο καταγγελίες προς το υπουργείο υγείας που αφορούσαν συνολικά 9 πολυεθνικές εταιρείες, για τις οποίες καταγγέλθηκε ότι, πρώτον, προμηθεύουν την ελληνική αγορά με λιγότερες ποσότητες από τον προηγούμενο χρόνο, ενώ έπρεπε να αυξάνουν τις ποσότητες κατά 10% και, δεύτερον, δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο αποθέματα των 30 ημερών.

Παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει αρκετές ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας δεν έχουν να επιδείξουν κανένα αποτέλεσμα. Επίσης είναι γνωστό ότι πολλά φάρμακα στην ελληνική αγορά είναι φθηνότερα από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι αυτές της Βόρειας Ευρώπης και οι φαρμακευτικές εταιρείες -πολυεθνικές κατά κύριο λόγο- προτιμούν να περιορίζουν τις ποσότητες που προορίζονται για την Ελλάδα και να τις αυξάνουν στις βόρειες χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, σκανδιναυικές χώρες κλπ).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην αντεπίθεση οι χονδρέμποροι φαρμάκων κατά πολυεθνικών και επιτήδειων

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών που λειτουργούν φαρμακαποθήκες καταγγέλλουν ελλιπή εφοδιασμό της αγοράς από πολυεθνικές, οι οποίες ήδη ελέγχονται από τις αρχές και επισημαίνουν την ύπαρξη εταιρειών - σφραγίδων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι σε εννέα πολυεθνικές εταιρείες για μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων

Σοβαρές καταγγελίες για εφοδιασμό της αγοράς με πολύ μικρότερες ποσότητες από τις αναγκαίες, ενώ φέρονται να μην τηρούν την υποχρέωση για αποθέματα τριών μηνών. «Γκρίζες» εξαγωγές φαρμάκων αξίας 200 εκατ. ευρώ.
Plevris-Thanos-Ypourgos-Ygeias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Πλεύρης: Eλέγχονται οι φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν σε φάρμακα και σημείωσε ότι μπήκαν απαγορεύσεις εξαγωγών φαρμάκων και οι φαρμακαποθήκες υποχρεώθηκαν να δηλώσουν τα αποθέματά τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαφάνεια και για τις πολυεθνικές ζητούν οι Έλληνες βιομήχανοι φαρμάκων

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας σημειώνει ότι το θέμα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό και ζητά να υπάρξουν ριζικές μεταρρυθμίσεις και όχι αυξήσεις των τιμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση της βιομηχανίας φαρμάκων για την απαγόρευση εξαγωγών

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σημειώνει ότι ελήφθησαν υπόψη οι αναφορές ελλείψεων τις οποίες είχε αποστείλει στον ΕΟΦ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί το μέτρο εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα των ελλείψεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδράσεις από τη βιομηχανία φαρμάκου για τη νέα έκπτωση που επιβλήθηκε

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος επισημαίνει ότι η επιβολή αυτών των εκπτώσεων «μεταμφιέζει» το clawback και θεωρεί πως στόχος είναι να μειωθεί το απόλυτο νούμερο του clawback σε σχέση με το επίπεδο του 2020.