ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

«Αδειάζει» το υπουργείο Υγείας η Κομισιόν για τις εξαγωγές φαρμάκων

Να αρθεί η απαγόρευση των νόμιμων εξαγωγών ζητά η επίτροπος Υγείας από τον Έλληνα υπουργό. Ολιγωρία στην εξέταση καταγγελιών για τις πρακτικές που ακολουθούν εννέα πολυεθνικές εταιρείες.

Στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέφυγαν οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν νόμιμες παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων σε βάρος της χώρας μας, διότι το υπουργείο Υγείας έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σημαντικού αριθμού φαρμάκων από τις αρχές του 2022. Όπως έλεγαν πηγές της αγοράς, αυτή η διαδικασία αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής προστίμου στη χώρα μας.

Εξάλλου σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας κ. Θ. Πλεύρη η αρμόδια επίτροπος κ. Στέλλα Κυριακίδου επισημαίνει μεταξύ των άλλων ότι «τα Κράτη - Μέλη πρέπει να απέχουν από τη λήψη εθνικών μέτρων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ και να εμποδίσουν την πρόσβαση σε φάρμακα όσων έχουν ανάγκη σε άλλα Κράτη Μέλη».

Και σημειώνει πως «από την άποψη αυτή, όποτε μας κοινοποιούνται μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν τέτοιο αντίκτυπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από το εν λόγω Κράτος Μέλος να τα ανακαλέσει».

Παράλληλα, οι φαρμακευτικές εταιρείες συνεχίζουν να υποεφοδιάζουν την εσωτερική αγορά, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα επάρκειας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με επιστολή φαρμακευτικής εταιρείας προς φαρμακαποθήκη που έχει στη διάθεση του το BD, η προμήθεια της πρώτης προς την δεύτερη σε συγκεκριμένα φάρμακα για τον μήνα Φεβρουάριο είναι... 1 ή 0 τεμάχια!

Από την άλλη πλευρά προκαλούνται εύλογες απορίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για την καθυστέρηση της διερεύνησης των καταγγελιών που έχουν γίνει στο υπουργείο Υγείας και αφορούν τον υποεφοδιασμό της εσωτερικής αγοράς.

Όπως είναι γνωστό, προ εβδομάδων έγιναν δύο καταγγελίες προς το υπουργείο υγείας που αφορούσαν συνολικά 9 πολυεθνικές εταιρείες, για τις οποίες καταγγέλθηκε ότι, πρώτον, προμηθεύουν την ελληνική αγορά με λιγότερες ποσότητες από τον προηγούμενο χρόνο, ενώ έπρεπε να αυξάνουν τις ποσότητες κατά 10% και, δεύτερον, δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο αποθέματα των 30 ημερών.

Παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει αρκετές ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας δεν έχουν να επιδείξουν κανένα αποτέλεσμα. Επίσης είναι γνωστό ότι πολλά φάρμακα στην ελληνική αγορά είναι φθηνότερα από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι αυτές της Βόρειας Ευρώπης και οι φαρμακευτικές εταιρείες -πολυεθνικές κατά κύριο λόγο- προτιμούν να περιορίζουν τις ποσότητες που προορίζονται για την Ελλάδα και να τις αυξάνουν στις βόρειες χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, σκανδιναυικές χώρες κλπ).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Farmaka, Medicines, Drugs, Pills, Ygeia, Health
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πόλεμος» για τις ελλείψεις φαρμάκων και την απαγόρευση εξαγωγών

Περιορισμό της λίστας φαρμάκων που απαγορεύεται να εξαχθούν ζητούν οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών και στρέφονται εναντίον των φαρμακοποιών. Χρυσοχοϊδης: Σε έλλειψη παραμένουν 150 από τα 280 φάρμακα της λίστας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καταιγίδα» ανατιμήσεων σε φάρμακα έως 100% από ελληνικές βιομηχανίες

Έως και διπλάσιες χονδρικές τιμές σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν δώσει ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες το τελευταίο διάστημα. Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε εννέα πολυεθνικές, αμφίβολα τα αποτελέσματα.
xrisoxoidis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός για το ανεξέλεγκτο ράλι των επιστροφών για τα φάρμακα

Έλεγχο της δαπάνης για καινοτόμα φάρμακα και εξορθολογισμό της συνταγογράφησης υπόσχεται ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Για πρώτη φορά το 2022 οι επιστροφές των βιομηχανιών ξεπέρασαν τη δαπάνη του κράτους για φάρμακα.