ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΥΘeΙΑ kentro ikanotiton

Χ. Δήμας: Σύμμαχος στην αντιμετώπιση Αλτσχάιμερ και άνοιας το ΠΥΘeΙΑ

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο είναι ένα από τα 12 Κέντρα Ικανοτήτων που συγχρηματοδοτούνται από την γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Το Κέντρο Ικανοτήτων ΠΥΘeΙΑ και οι φορείς που συμμετέχουν σε αυτή τη δράση (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες ανάπτυξης software στην υγεία) στοχεύει σε ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό οικοσύστημα υγειονομικής περίθαλψης».

Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας αναφερόμενος στο ΠΥΘeΙΑ, το μοναδικό Κέντρο Ικανοτήτων που δραστηριοποιείται στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα με στόχευση να ενδυναμώσει τις επιχειρήσεις αλλά και το στελεχιακό δυναμικό στον χώρο της υγείας με γνώσεις και ψηφιακά εργαλεία, τα οποία είναι απαραίτητα για την παροχή υπηρεσιών υψηλότερης ποιότητας.

Όπως σημειώνει ο υφυπουργός, για το Κέντρο Ικανοτήτων που ήδη έχει ξεκινήσει τη δραστηριοποίηση του: «Με επίκεντρο τον ασθενή, αξιοποιείται η τεχνολογία αιχμής και ειδικότερα η τεχνητή νοημοσύνη από μια μεγάλη ομάδα ερευνητών και ειδικών επιχειρηματιών, αφοσιωμένων στον μετασχηματισμό του συστήματος υγείας και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών».

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα από τα 12 Κέντρα Ικανοτήτων, συγχρηματοδοτούμενα από την γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και για πρώτη φορά στον Ελλαδικό χώρο, Πανεπιστήμια και ιδιωτικές εταιρείες, ενώνουν την ακαδημαϊκή γνώση με τον ρεαλισμό της πραγματικής αγοράς και συμπορεύονται κάτω από τη στέγη ενός Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας προκειμένου, αφενός, να μεταφέρουν εφαρμοσμένη τεχνογνωσία και αφετέρου, να χαρτογραφήσουν τις ψηφιακές ανάγκες της αλυσίδας αξίας του κλάδου της Υγείας, με στόχο τον αναγκαίο (πλέον) μετασχηματισμό οργανισμών και επιχειρήσεων καθώς και της εκπαίδευσης όλων των συμμετεχόντων.

Αποτελεί μία Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου (ΣΔΙΤ) που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εγχώριους πόρους και ειδικεύεται στην παροχή εξειδικευμένων καινοτόμων υπηρεσιών, προϊόντων, εκπαιδευτικών κύκλων και μεταφοράς τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, σε φορείς και οργανισμούς του κλάδους υγείας.

Η μεγάλη συμβολή του Κέντρου στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων και οργανισμών υγείας, προκύπτει από την καινοτομία, την έρευνα και τεχνολογία και την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων όλων των εμπλεκομένων μερών. «Ούτε το όνομα του Κέντρου Ικανοτήτων αλλά ούτε και το μείγμα των Πανεπιστημίων και των επιχειρήσεων που το αποτελούν επιλέχθηκαν τυχαία» , όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Ικανοτήτων, μοριακός βιολόγος, Δρ. Βασίλης Κοτσικόρης.

Οι μέτοχοι είναι:

 1. Το Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΑ.Κ.Ε.Κ) του Ιονίου Πανεπιστημίου
 2. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου / Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πανεπιστημίου Αιγαίου / Κέντρο Επιμόρφωσης Και Δια Βίου Μάθησης - Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης
 3. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας
 4. Η εταιρεία Αltoida, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής η οποία εξειδικεύεται στην χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την σύσταση πληροφοριών, γνωστικής αξιολόγησης και πρόγνωσης ασθενειών του εγκεφάλου ('Ανοια, Αλτσχάιμερ)
 5. Tο IED: Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης
 6. H εταιρεία διεθνών πιστοποιήσεων Unicert Α.Ε. καθώς και άλλες 4 εταιρίες στο χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών και μάρκετινγκ.

To Κέντρο Ικανοτήτων ΠΥΘeΙΑ παρέχει τις υπηρεσίες του, ως λύση για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής ασθενών, ιατρών, σπουδαστών και φροντιστών. Ενδεικτικά η δραστηριοποίησή του αφορά στα εξής:

 • Υλοποίηση της πλατφόρμας ψηφιακών βιοδεικτών «powered by ALTOIDA», για γνωστική αξιολόγηση, έγκαιρη ανίχνευση και παρακολούθηση νευροεγκεφαλικών νοσημάτων, (FDA και CE). Η πλατφόρμα, με τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει την αξιόπιστη, εύκολη και οικονομικά προσιτή εξέταση και παρακολούθηση ηλικιωμένων, χρησιμοποιώντας ένα τυπικό smartphone ή tablet iOS ή Android. Οι δραστηριότητες επαυξημένης πραγματικότητας και κινητικότητας, προσομοιώνουν πολύπλοκες εργασίες στον πραγματικό κόσμο για τη συλλογή των πιο έγκυρων δεδομένων απευθείας από την προσωπική συσκευή των χρηστών-θεραπόντων ιατρών ή δημόσιων δομών υγείας.
 • Χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης για την αυξημένη εξειδίκευση και παραγωγικότητα στον κλάδο και με δυνατότητα συλλογής και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων.
 • Εκπαίδευση φροντιστών Αλτσχάιμερ στην εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων και ειδικότερα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
 • Εκπαιδευτικά προγράμματα ιατρικών σχολών με χρήση επαυξημένης και μεικτής πραγματικότητας.
 • Software τηλε-ιατρικής με χρήση επαυξημένης πραγματικότητας.
 • Έρευνα και ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης για τον κλάδο της υγείας.

Μεταξύ των αναμενόμενων αποτελεσμάτων είναι τα εξής:

 • Έγκαιρη εξέταση και παρακολούθηση νευροεγκεφαλικών νοσημάτων, που οδηγεί σε βελτιωμένα αποτελέσματα για τους ασθενείς και μείωση της επιβάρυνσης των φροντιστών και του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
 • Αποτελεσματική, φθηνότερη και έγκαιρη φροντίδα ασθενών με νευρολογικές παθήσεις μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού του συστήματος υγείας.
 • Εξειδίκευση και αύξηση της παραγωγικότητας στον τομέα της υγείας μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης, με μείωση της κούρασης ασθενών και ιατρών - προσωπικού.
 • Σημειώνεται ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια είναι από τις πιο κοινές νευροεκφυλιστικές ασθένειες και ο επιπολασμός τους αυξάνεται όσο ο πληθυσμός γερνάει. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο αριθμός των ατόμων με άνοια αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων που ζουν με άνοια υπολογίζεται σε περίπου 200.000, με εκτιμώμενο ετήσιο κόστος 3 δισ. ευρώ για το εθνικό σύστημα υγείας. Εκτός από το οικονομικό κόστος, η άνοια και το Αλτσχάιμερ έχουν επίσης σημαντικό αντίκτυπο στα μέλη της οικογένειας όσων έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

VIPE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργείται ενιαίο καθεστώς για τη δημιουργία Βιομηχανικών Πάρκων

Οι Οργανωμένοι Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων έχουν προθεσμία πέντε ετών να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και να μπει τέλος στα διάφορα καθεστώτα που διέπουν τις βιομηχανικές περιοχές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακαινίζεται με σύμβαση ΣΔΙΤ η φοιτητική εστία Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου

Πρόκειται να αναβαθμιστεί το κεντρικό 10όροφο κτίριο της Παλαιάς Φοιτητικής Εστίας που έχει δυναμικότητα 552 κλινών, ενώ στα τέσσερα ΣΔΙΤ ύψους 527 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν περιλαμβάνονται και τα έργα για το Σιδηροδρομικό Άξονα Βορείου Ελλάδος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακίρης: Θετική η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2022

Το 2022 ήταν μία απόλυτα θετική χρονιά για την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Στο εθνικό σκέλος εκταμιεύτηκε το σύνολο του διαθέσιμου προϋπολογισμού 1,696 δισ., τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν στις 9/1 οι αιτήσεις για το καθεστώς «Επιχειρηματικότητα 360°»

Στο εν λόγω καθεστώς μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια που αφορούν στην αφαλάτωση θαλασσινού νερού σε νησιωτικές περιοχές, την ανακύκλωση, τη δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο, τη δημιουργία γηπέδων και κολυμβητηρίων.
adonis ependytes new york
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Γεωργιάδης στο Capital Link: Ελάτε και επενδύστε στην Ελλάδα

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «όλες οι επενδύσεις που ήρθαν στην Ελλάδα τα πρώτα 21 Annual Capital Link Invest in Greece Forums είναι λιγότερες απ’ αυτές που ήρθαν τα τρία τελευταία, επί των ημερών της Κυβερνήσεώς μας».