ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ξεκίνησαν οι συναντήσεις για την κατασκευή του ελληνικού drone «Γρύπας»

Το καινούργιο εγχείρημα αξιοποιεί τη συνεπή πορεία εργασιών και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα «Αρχύτας», καθώς η Ελλάδα επιταχύνει στην κούρσα των drones. Το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του νέου προγράμματος.

Η εναρκτήρια σύσκεψη του προγράμματος «Γρύπας» που αφορά στον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή ενός δεύτερου, πιο σύνθετου μη επανδρωμένου αεροχήματος (drone) πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, στην Τανάγρα.

Στη σύσκεψη για το νέο πρόγραμμα, που αξιοποιεί τη συνεπή πορεία εργασιών και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα «Αρχύτας», συμμετείχαν οι επιστημονικά υπεύθυνοι και οι συνεργάτες τους από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθώς και οι αρμόδιοι επιτελείς της ΕΑΒ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η σύσκεψη στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και δημιούργησε θετικές προσδοκίες για την έγκαιρη και επιτυχή περάτωση του έργου.

Η συνέργεια του προγράμματος «Γρύπας» μεταξύ τόσων φορέων καταδεικνύει το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας αλλά και της Πολιτείας και προβλέπεται ότι θα είναι πολλαπλασιαστική του θετικού αποτελέσματος, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Η πρώτη φάση του προγράμματος «Γρύπας» πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο ετών, έως το 2025.

Το Υπουργείο Οικονομικών, ως κύριος μέτοχος της ΕΑΒ, θα συνδράμει ποικιλοτρόπως και χρηματοδοτεί και αυτό το πρόγραμμα, όπως έπραξε και για το πρόγραμμα «Αρχύτας», στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη εγχώριας τεχνογνωσίας σε καινοτομικούς τομείς, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας και της χώρας συνολικά. Το πρόγραμμα «Γρύπας» αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για τους εμπλεκόμενους φορείς και, ευρύτερα, για την επιστημονική κοινότητα, την ελληνική οικονομία και, συνολικά, την πατρίδα μας.

Στο νέο εγχείρημα του «Γρύπα» σημαντικό ρόλο θα παίξει και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο και θα συμβάλει στα εξής σημεία: 

  • Θα παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις επιχειρησιακές αποστολές και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων
  • Θα προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά του προσχεδίου UCAV, έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των αποστολών 
  • Θα διαθέσει εξειδικευμένο προσωπικό ώστε με την ειδική του γνώση να συνεισφέρει, όπως άλλωστε το ζήτησε η ΕΑΒ
  • Θα συνεισφέρει στην πιστοποίηση των εξωτερικών φορτίων, στη συγγραφή των επιχειρησιακών προδιαγραφών ασφαλώς και των απαιτήσεων των διαφόρων χρηστών
  • Θα παρέχει διά του εξειδικευμένου προσωπικού, ειδικές συμβουλευτικές υπηρεσίες και θα συμμετάσχει στην εκτέλεση των τυπικών και υπηρεσιακών δοκιμών
  • Θα συμμετάσχει στη συγγραφή των εγχειριδίων πτήσεως, τόσο για εκπαίδευση, όσο και χρήση από τους μελλοντικούς χειριστές 
  • Θα εκτελέσει τους επιχειρησιακούς ελέγχους και ειδικές δοκιμές, μια σειρά από εργασίες που είναι απαραίτητες στην ανάπτυξη αυτού του προϊόντος και είναι δεδομένη η συνεισφορά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, φυσικά υπό την προτροπή, τη σύμφωνη γνώμη, την αρωγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Σταϊκούρας: Τον Απρίλιο θα είναι έτοιμο το πρωτότυπο ελληνικό drone

Ο υπ. Οικονομικών σημείωσε πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα «Αρχύτας» με τις εργασίες να προχωρούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Στα 3,4 δισ. ευρώ οι πληρωμές για αγορές οπλικών συστημάτων το 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδια για την παραγωγή ελληνικών drones από την ΕΑΒ

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως θα συνδράμει ώστε το έργο να ολοκληρωθεί στον συντομότερο χρόνο με το χαμηλότερο δυνατόν δημόσιο κόστος, αλλά και την υψηλότερη ποιότητα ώστε να είναι διεθνώς ανταγωνιστικό.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε την περασμένη Παρασκευή 31 Μαρτίου και σύμφωνα με την νομοθεσία, καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα 9 εκατ. φορολογουμένους είναι η 30η Ιουνίου.
Xristos Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Σταϊκούρας: Οι τράπεζες να στηρίξουν όσους έχουν ρυθμισμένα δάνεια

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το καταθέσεις των πολιτών την τελευταία τριετία έχουν αυξηθεί κατά 50 δισ. ευρώ, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών να είναι πάνω από το 17%.