ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimata, money, metrita, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

Ολική επαναφορά των δόσεων στην εφορία: Σχέδια για εξόφληση σε 36 - 120

Την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων σε 100 - 120 δόσεις ή σε 36 - 72 δόσεις εξετάζει το υπ. Οικονομικών. Ποιο «πέναλτι» θα επιβάλλεται στους οφειλέτες. Αποφάσεις ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Τη βεντάλια των ρυθμίσεων για «κόκκινα» χρέη στην εφορία σχεδιάζει να ανοίξει η κυβέρνηση, με την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων αλλά και των 36 ή 72 δόσεων της πανδημίας για όσους φορολογούμενους έχασαν τον διακανονισμό λόγω μη καταβολής των δόσεων.

Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι η επανένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις θα γίνεται με «πέναλτι», δηλαδή με την καταβολή δύο ή περισσότερων δόσεων των παλαιών ρυθμίσεων που χάθηκαν μετά την υποβολή της νέας αίτησης για επανένταξη στη ρύθμιση, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις θα προστίθενται στο τέλος της ρύθμισης που θα αναβιώσει.

Στόχος είναι η διευκόλυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην εξόφληση των χρεών τους και η ανάσχεση ενός νέου κύματος ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών που θα στερούσε πολύτιμους πόρους από τα κρατικά ταμεία. Ήδη τα χρέη έχουν εκτιναχθεί στα 113 δισ. ευρώ, ενώ οι απλήρωτοι φόροι ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ τους τελευταίους μήνες.

Πάντως, οι τελικές αποφάσεις για το χρόνο, το πλέγμα και τους όρους της ενεργοποίησης των παλαιών ρυθμίσεων αναμένεται να ληφθούν στο τέλος Φεβρουαρίου μαζί με τα άλλα έκτακτα μέτρα στήριξης, με αρμόδιους παράγοντες να «βγάζουν από το κάδρο» το ενδεχόμενο μιας νέας ρύθμισης οφειλών.

Ειδικότερα η κυβερνητική ατζέντα περιλαμβάνει την αναβίωση των ακόλουθων ρυθμίσεων:

  • 100 ή 120 δόσεις. Η αναβίωση θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Οι δόσεις που χάθηκαν θα μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης. Για παράδειγμα εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες η ρύθμιση των 120 δόσεων για παράδειγμα θα επεκταθεί για επιπλέον 12  μήνες. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ωστόσο στην πορεία αρκετοί και για διάφορους λόγους την έχασαν. 
  • 36 ή 72 δόσεις. Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν την περίοδο της πανδημίας και συγκεκριμένα στο διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021, οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στη ρύθμιση μπορούσαν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.

Τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης δείχνουν ότι οφειλές ύψους 5,3 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε  κάποια ρύθμιση (100 δόσεις, 120 δόσεις, χρεών πανδημίας σε έως 72 δόσεις και πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για 24 - 48 δόσεις). Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα. Το 36,4% του ρυθμισμένου υπολοίπου η 1,932 δισ. ευρώ  προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 5.001 - 50.000 ευρώ ενώ το 26,2% προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 50.001 - 300.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία έχουν πάνω από 4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα από τους οποίους 3,8 εκατ. ή 9 στους 10 χρωστούν έως 10.000 ευρώ ενώ τον τελευταίο χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των μικρών οφειλετών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαγραφή απλήρωτων χρεών στο Δημόσιο με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις

Για τη διαγραφή χρέους πρέπει να έχει προηγηθεί φορολογικές έλεγχος, να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ο οφειλέτης να μην έχει περιουσιακά στοιχεία και να έχουν παρέλθει δέκα χρόνια από την αρχική καταχώρηση της οφειλής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Άφεση» χρεών στην εφορία μόνο μετά από.... βασανιστική διαδικασία

Πώς θα περνούν οφειλές στα ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη για να διαγράφονται ύστερα από δέκα χρόνια: πρώτα θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και να έχει ζητηθεί ποινική δίωξη.