ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
revma
Φώτο: Shutterstock

Έμειναν χαμηλά και τον Μάρτιο οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος

Οριακά μειωμένη (-2%) η χρέωση της ΔΕΗ για τις καταναλώσεις μέχρι 500kWh. Χαμηλά θα μείνουν και οι κρατικές επιδοτήσεις, ενώ δεν θα επιδοτηθούν οι καταναλώσεις πάνω από 500kWh.

Χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις διαμορφώνονται οι ανταγωνιστικές χρεώσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Μάρτιο συγκριτικά με τον περασμένο μήνα. Οι μικρές μεταβολές στις τιμές αναμένεται να διατηρήσουν χαμηλά και το επίπεδο των κρατικών επιδοτήσεων για τον επόμενο μήνα, από τις οποίες θα εξαιρεθούν και πάλι οι καταναλώσεις πάνω από 500kWh.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των παρόχων έως τις πρώτες πρωινές ώρες, τα τιμολόγια του Μαρτίου διαμορφώνονται ως εξής:

  • Κατά 2% χαμηλότερα διαμορφώθηκε η τιμή του ρεύματος της ΔΕΗ, στα 19,5 λεπτά /KWh από 19,9 λεπτά τον Φεβρουάριο, για καταναλώσεις έως 500 kWh. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, στρέφεται στις μεγαλύτερες καταναλώσεις που ξεπερνούν το παραπάνω όριο και για τις οποίες δεν θα υπάρξει επιδότηση, εκτός από τις περιπτώσεις των καταναλωτών που θα καταφέρουν να μειώσουν κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωση σε σχέση με πέρσι. Οι νέες τιμές για τις καταναλώσεις άνω των 500 kWh διαμορφώνονται σε 20,7 λεπτά του ευρώ από 21 λεπτά τον Φεβρουάριο (μείωση 1,4%).
  • Ανοδικά κατά 21% κινήθηκε το τιμολόγιο Συνέπεια της Elpedison που διαμορφώθηκε σε 20,27 λεπτά /KWh (μετά την έκπτωση) για τον Μάρτιο, από 16,7 τον Φεβρουάριο. Αμετάβλητο στα 14,5 λεπτά / KWh και για τον Μάρτιο διατηρήθηκε το πρόγραμμα Elpedison Economy, χωρίς προϋπόθεση συνέπειας και χωρίς πάγιο. Με άνοδο 17,9% έκλεισε για τον Μάρτιο το τιμολόγιο του Electricity Home Day στα 23 λεπτά / KWh από 19,5 για τον Φεβρουάριο. 
  • Αμετάβλητη στα 24,8 λεπτά παραμένει η χρέωση ανά κιλοβατώρα για το πρόγραμμα Protergia Οικιακό Energy Save, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.
  • Στα ίδια επίπεδα ακριβώς με εκείνα του Φεβρουαρίου διατηρήθηκε η τιμή που έδωσε η Watt and Volt, στα 0,245 ευρώ/KWh.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται οι ανακοινώσεις των επιδοτήσεων από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δεν πρόκειται να έχουν μεγάλες διαφορές από εκείνες του Φεβρουαρίου, όταν είχαν φθάσει συνολικά σε ένα κονδύλι 95 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πώς οι επιδοτήσεις για τον Φεβρουάριο είχαν διαμορφωθεί στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το 90% των νοικοκυριών με κατανάλωση έως 500kWh που διατηρούσε τις τελικές χρεώσεις για τον καταναλωτή εντός του στόχου του ΥΠΕΝ στα 14-16 λεπτά. Εκείνοι που αναμένεται να δουν πιο φουσκωμένους λογαριασμούς είναι όσοι έχουν καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατώρων για τους οποίους κόπηκε η επιδότηση, εκτός εάν πετύχαιναν εξοικονόμηση 15%.

Το θέμα των επιδοτήσεων πρόκειται να απασχολήσει το επόμενο Eurogroup εντός του Μαρτίου, καθώς ήδη οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έχουν δώσει το σήμα για το τέλος των οριζόντιων επιδοτήσεων στο ρεύμα. Όπως είχε σημειώσει ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου μετά το πέρας της τελευταία συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών καθώς οι τιμές ενέργειας συνεχίζουν να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, υπάρχει πλέον «ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να επανεκτιμήσουμε τις δημοσιονομικές μας πολιτικές, ιδίως καθώς οι υπουργοί κάνουν απολογισμό και λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τα επιμέρους μέτρα στήριξης της ενέργειας σε εθνικό επίπεδο. Πρέπει να εξετάσουμε την ύπαρξη ενός επιπέδου δημοσιονομικής στήριξης που να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές που αναμένουμε να συμβούν όσον αφορά την τιμή της ενέργειας και το γενικό επίπεδο του πληθωρισμού. Αυτό είναι σημαντικό προκειμένου να μειωθεί το συνολικό δημοσιονομικό κόστος και να επιτευχθεί μια κατάλληλη δημοσιονομική στάση, προστατεύοντας παράλληλα τους πιο ευάλωτους και διατηρώντας τα κίνητρα για την πράσινη μετάβαση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

viomixania-ebiken-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κομισιόν το σχέδιο για την επιδότηση ρεύματος στη βαριά βιομηχανία

Το σχέδιο υποβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τα κριτήρια που προβλέπει προκαλούν αντιδράσεις στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Βασικός όρος, να σημειωθεί φέτος μεγάλη μείωση λειτουργικής κερδοφορίας.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πανόραμα τιμολογίων στο ρεύμα: Ποια είναι τα φθηνότερα της αγοράς

Πολύ μεγάλες αποκλίσεις στις χρεώσεις των παρόχων, με μέσα τιμολόγια από 35 έως 85 ευρώ, αποκαλύπτουν τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στο Καλάθι της Ενέργειας. Τι πρέπει να προσέχουμε στους λογαριασμούς.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Οι τέσσερις «καυτές πατάτες» για την επόμενη κυβέρνηση

Το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς και οι επιδοτήσεις θα αποτελέσουν τον κύριο «πονοκέφαλο» για την επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Ποια είναι τα άλλα τρία «καυτά» σημεία.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρές επιδοτήσεις στο ρεύμα για Μάιο και Ιούνιο θα ανακοινώσει το ΥΠΕΝ

Το υπουργείο προσανατολίζεται να ανακοινώσει επιδοτήσεις για ένα δίμηνο, οι οποίες θα είναι ακόμη πιο μικρές από αυτές του Απριλίου, καθώς οι τιμές του ρεύματος έχουν υποχωρήσει χαμηλότερα από τα 0,16 ευρώ/κιλοβατώρα.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» 80% στις τιμές του ρεύματος, έρχεται το τέλος των επιδοτήσεων

Εικόνα κανονικότητας στην αγορά τον Μάιο, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει κάτω από 16 λεπτά/κιλοβατώρα και σε μεγάλη απόσταση από το ρεκόρ του περασμένου Σεπτεμβρίου. Θέμα χρόνου η κατάργηση των επιδοτήσεων.