ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
businessdaily-iliakos-thermosyfonas
Φωτο: Shutterstock

Υπ. Ενέργειας: Πρόγραμμα επιδότησης 100 εκατ. για ηλιακούς θερμοσίφωνες

Kατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία, με την οποία παρέχεται στον υπουργό Ενέργειας η εξουσιοδότηση για την προκήρυξη προγράμματος αντικατάστασης οικιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με ηλιοθερμικά συστήματα.

Ενισχύσεις συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση ηλεκτρικών από ηλιακούς θερμοσίφωνες θα παράσχει το νέο πρόγραμμα «Αλλάζω θερμοσίφωνα» που αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο Μάρτιο.

Την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία, με την οποία παρέχεται στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εξουσιοδότηση για την προκήρυξη προγράμματος αντικατάστασης οικιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με ηλιοθερμικά συστήματα και για ανακύκλωση των αποσυρόμενων συσκευών μέσω συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης.

Η δομή του προγράμματος (αντικατάσταση - απόσυρση παλαιών συσκευών και επιδότηση αγοράς νέων) προσομοιάζει με το πρόγραμμα «ανακυκλώνω - αλλάζω συσκευή» μέσω του οποίου επιδοτήθηκε η αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών. Κατά τις πληροφορίες και στο νέο πρόγραμμα θα ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια για την προτεραιοποίηση των αιτήσεων και το ύψος της επιδότησης.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα - Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς -- Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών» που πρόκειται να εισαχθεί σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Αυξημένο επίδομα θέρμανσης και στοχευμένα μέτρα στήριξης

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Στ. Παπασταύρου, δήλωσε πως αναμένεται αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και παρεμβάσεις για μείωση της τιμής του πετρελαίου κάτω από 1,75€, καλύπτοντας περίπου 1,2 εκατ. δικαιούχους.
Κυριάκος Μητσοτάκης σύσκεψη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρεία σύσκεψη το απόγευμα στο Μαξίμου - Στο επίκεντρο καύσιμα, ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης

Σύσκεψη στο Μαξίμου σήμερα το απόγευμα με επίκεντρο τις τιμές των καυσίμων και του ρεύματος. Ανησυχία και για το πετρέλαιο θέρμανσης ενόψει της έναρξης διάθεσής του στις 15 Οκτωβρίου.
Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος «κουμπαράς» 2,7 δισ. ευρώ για προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας

Νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας 2,7 δισ. ευρώ για φθηνότερο ρεύμα και χαμηλότερους λογαριασμούς. Από την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών έως τις αντλίες θερμότητας πώς θα πέσει το κόστος του ρεύματος.
Σταθμός αποθήκευσης ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το στοίχημα μείωσης της τιμής ρεύματος έως το 2030 και ο ρόλος μπαταριών και ΑΠΕ

Οι μπαταρίες και οι ΑΠΕ στο επίκεντρο της προσπάθειας του ΥΠΕΝ για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια έως το 2030. Στόχος έως 7 GW αποθήκευσης και νέες επενδύσεις στην αυτοκατανάλωση.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπασταύρου: Τι έρχεται μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, οι προτεραιότητες του ΥΠΕΝ

Τα τρία ταμεία που έρχονται μετά το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι προτεραιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το επόμενο διάστημα και η μεγάλη μεταρρύθμιση στις πολεοδομίες.