ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ελληνική πρωτιά στην ανάπτυξη, στάσιμη η οικονομία της ευρωζώνης

Η ελληνική οικονομία έτρεξε σε τριμηνιαία βάση με ρυθμό 1,4%, ενώ την ίδια ώρα η οικονομία της ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη και αυτή της ΕΕ υποχώρησε κατά 0,1%. Έβδομη η Ελλάδα στην αύξηση της απασχόλησης.

Πρωταθλήτρια της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν για το δ’ τρίμηνο του έτους η Ελλάδα, εμφανίζοντας τον ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και επιβεβαιώνοντας την πολύ καλή πορεία της χώρας μας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες της Ευρώπης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η ελληνική οικονομία έτρεξε σε τριμηνιαία βάση με ρυθμό 1,4%, ενώ την ίδια ώρα η οικονομία της ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη και αυτή της ΕΕ υποχώρησε κατά 0,1%. 

Σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους η ευρωζώνη εμφάνισε ανάπτυξη 1,8% και η ΕΕ κατά 1,7%, ενώ για το σύνολο του 2022 τόσο η ευρωζώνη όσο και η ΕΕ «έτρεξαν» με ρυθμό 3,5%, σημαντικά χαμηλότερα από το 5,9% που πέτυχε η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ. 

Η ανάπτυξη των κρατών - μελών της ΕΕ στο δ' τρίμηνο 2022

 

Για το δ’ τρίμηνου του 2022, μετά την Ελλάδα τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης εμφάνισαν Μάλτα (1,2%) και Κύπρος (1,1%), ενώ η μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφηκε σε Πολωνία (-2,4%), Εσθονία (-1,6%) και Φινλανδία (0,6%). 

Κατά το δ’ τρίμηνο του 2022, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,8% στην ΕΕ, οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,7% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ. Οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 3,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,8% στην ΕΕ. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και παρέμειναν σταθερές στην ΕΕ, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,9% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. 

Ενίσχυση της απασχόλησης 

Θετική, όμως, είναι η εικόνα για την Ελλάδα και στον τομέα της απασχόλησης, καθώς βρίσκεται στην έβδομη θέση μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ στην αύξηση των θέσεων εργασίας. 

Η εξέλιξη της απασχόλησης στην ΕΕ κατά το δ' τρίμηνο 2022

 

Βάσει των στοιχείων της Eurostat ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,3% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ενώ σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ετήσιας αύξησης για το 2022, βάσει τριμηνιαίων στοιχείων, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2% στην ΕΕ.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η Μάλτα (+1,6%), η Πολωνία (+0,9%), η Εσθονία, η Κύπρος και η Ολλανδία ( όλες +0,7%) κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση της απασχόλησης σε άτομα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης καταγράφηκε στην Πορτογαλία (-0,8%), τη Λιθουανία και τη Λετονία (και οι δύο -0,5%).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ