ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

SSM: Κανένας κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Προστατευμένες οι καταθέσεις για το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης τονίζει ο SSM, υπογραμμίζοντας ότι οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με τα κεφάλαιά τους.

Θωρακισμένος και χωρίς κίνδυνο να δεχθούν κάποια διάχυση της κρίσης είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως εκτιμά ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM), με αφορμή και τη νέα ένεση ρευστότητας 30 δισ. δολαρίων στην αμερικανική First Republic Bank. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται δηλώσεις στελέχους του SSM, μετά την έκτακτη συνάντηση που υπήρξε σήμερα οι υπεύθυνοι τόνισαν ότι οι καταθέσεις δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, ενώ η έκθεση στην Credit Suisse είναι μηδαμινή. 

«Αν και οι αγορές ανακουφίστηκαν από τη στήριξη που παρείχε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας στην Credit Suisse, οι αγορές παραμένουν εύθραυστες και οι επενδυτές είναι φυσικό να ανησυχούν και για τη διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ», όπως επισημαίνει ο Φρεντερίκ Καριέ, επικεφαλής επενδύσεων στη RBC Wealth Management.

Οι αρχές τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ εμφανίζονται σίγουρες ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και προσπαθούν να τονίσουν με κάθε τρόπο ότι τα προβλήματα που καταγράφονται σε κάποιες τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάλογης έντασης με αυτά που οδήγησαν στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την αναγκαστική παρέμβαση των κυβερνήσεων προκειμένου να σώσουν τις συστημικές τράπεζες. 

Ακόμη και η απόφαση της ΕΚΤ να μην κάνει πίσω και να προχωρήσει στην προαναγγελθείσα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θεωρείται ως ένδειξη της εμπιστοσύνης που έχει στο τραπεζικό σύστημα, ενώ τονίζεται με κάθε τρόπο ότι αυτή η πολιτική θα στηρίξει και τις τράπεζες αυξάνοντας τα κέρδη τους από τη διαφορά μεταξύ επιτοκίων δανείων και καταθέσεων. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Enria
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Ενρία: Παραμένουν ισχυρές οι ευρωπαϊκές τράπεζες, τι πρέπει να προσέξουν

Ο επικεφαλής του SSM τόνισε πως οι τράπεζες δεν μπορούν πλέον να στηρίζονται στην άντληση φθηνής ρευστότητας για να καλύπτουν τις ανάγκες τους και θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις πηγές χρηματοδότησης τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τον επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η σημερινή κατάσταση και οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, ιδιαιτέρως δε το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και η επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη του στόχου της μείωσής τους.  
Enria
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Ενρία: Πώς θα ελέγξουμε τις τράπεζες για να επιτρέψουμε μερίσματα

Ο επικεφαλής του SSM σημείωσε πως κάθε τράπεζα που θέλει να διανέμει μέρισμα θα πρέπει να αποδείξει στον SSM ότι θα μπορέσει να διατηρήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια ακόμα και σε ένα δυσμενές σενάριο.