ΓΔ: 1475.48 -0.39% Τζίρος: 19.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:42:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

SSM: Κανένας κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Προστατευμένες οι καταθέσεις για το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης τονίζει ο SSM, υπογραμμίζοντας ότι οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με τα κεφάλαιά τους.

Θωρακισμένος και χωρίς κίνδυνο να δεχθούν κάποια διάχυση της κρίσης είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως εκτιμά ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM), με αφορμή και τη νέα ένεση ρευστότητας 30 δισ. δολαρίων στην αμερικανική First Republic Bank. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται δηλώσεις στελέχους του SSM, μετά την έκτακτη συνάντηση που υπήρξε σήμερα οι υπεύθυνοι τόνισαν ότι οι καταθέσεις δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, ενώ η έκθεση στην Credit Suisse είναι μηδαμινή. 

«Αν και οι αγορές ανακουφίστηκαν από τη στήριξη που παρείχε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας στην Credit Suisse, οι αγορές παραμένουν εύθραυστες και οι επενδυτές είναι φυσικό να ανησυχούν και για τη διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ», όπως επισημαίνει ο Φρεντερίκ Καριέ, επικεφαλής επενδύσεων στη RBC Wealth Management.

Οι αρχές τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ εμφανίζονται σίγουρες ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και προσπαθούν να τονίσουν με κάθε τρόπο ότι τα προβλήματα που καταγράφονται σε κάποιες τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάλογης έντασης με αυτά που οδήγησαν στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την αναγκαστική παρέμβαση των κυβερνήσεων προκειμένου να σώσουν τις συστημικές τράπεζες. 

Ακόμη και η απόφαση της ΕΚΤ να μην κάνει πίσω και να προχωρήσει στην προαναγγελθείσα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θεωρείται ως ένδειξη της εμπιστοσύνης που έχει στο τραπεζικό σύστημα, ενώ τονίζεται με κάθε τρόπο ότι αυτή η πολιτική θα στηρίξει και τις τράπεζες αυξάνοντας τα κέρδη τους από τη διαφορά μεταξύ επιτοκίων δανείων και καταθέσεων. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Claudia Buch, SSM, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SSM: Οι τράπεζες να αξιοποιήσουν τα κέρδη για να «χτίσουν» αποθεματικά

Αβεβαιότητα και κινδύνους διαπιστώνει η επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού, Κλαούντια Μπουχ και προτρέπει τις τράπεζες να αξιοποιήσουν τα κέρδη από τα υψηλά επιτόκια για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.