ΓΔ: 1220.89 1.54% Τζίρος: 148.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurogroup
Πηγή: Shutterstock

Ανοίγει η συζήτηση με τους Θεσμούς για επιστροφή σε μεγάλα πλεονάσματα

Στο τραπέζι των συζητήσεων ο πολυετής προϋπολογισμός που θα φέρει την επιστροφή σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και τα προαπαιτούμενα που είχαν καθυστερήσει από την περίοδο της ενισχυμένης εποπτείας.

Mε εξπρές διαδικασίες και εξ αποστάσεως ξεκινά η δεύτερη αξιολόγηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν μία σειρά εκκρεμοτήτων από την προηγούμενη αξιολόγηση, καθώς και τα δημοσιονομικά με τον πολυετή προϋπολογισμό που θα πρέπει να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση έως τα τέλη Απριλίου, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2024 και σηματοδοτούν το τέλος της ρήτρας διαφυγής και την επιστροφή σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Η πρώτη έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας κατέγραφε ορισμένες καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των 22 προαπαιτούμενων, που είχαν «μεταφερθεί» από την περίοδο της ενισχυμένης εποπτείας στη μεταπρογραμματική παρακολούθηση και αφορούν στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας, στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, καθώς και στην κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, που έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο. Οι βασικές εκκρεμότητες που υπάρχουν από την πρώτη αξιολόγηση αφορούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και στη μεταρρύθμιση  της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ειδικότερα, για τον νέο φορέα απόκτησης ακινήτων ευάλωτων οφειλετών στόχος είναι η επικύρωση της σχετικής σύμβασης με ιδιώτη από τη Βουλή έως τα τέλη Αυγούστου 2023 το νωρίτερο, με τη σύσταση και τη λειτουργία του νέου φορέα στο τέλος του 2023. Στο πεδίο των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων, οι στόχοι μετακινούνται κατά 3-6 μήνες με την ολοκλήρωση όλων των πληρωμών να υπολογίζεται στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2024 για τις απαιτήσεις των φυσικών προσώπων και έως το τέλος του 2024 για τις εταιρικές απαιτήσεις. Στο πεδίο της κτηματογράφησης, στόχος είναι έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, στόχος ήταν η πλήρης εκκαθάριση των οφειλών  των συντάξεων έως και τον Φεβρουάριο του 2023. Σε ένα σπριντ έχει αποδυθεί ο ΕΦΚΑ προκειμένου να περιορίσει τις εκκρεμότητες.

Μετά τις εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις, οι οποίες τείνουν πλέον προς τον μηδενισμό τους, η διοίκηση του ΕΦΚΑ αξιοποιεί όλα τα όπλα που διαθέτει στη φαρέτρα της, προκειμένου να κλείσει οριστικά μέχρι τον Απρίλιο του 2023 και τον φάκελο των εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων.

Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023 εκδόθηκαν οριστικά 43.000 επικουρικές συντάξεις, σε σύνολο 80.000 που εκκρεμούσαν μήνες ή και χρόνια, και για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη, πράγμα που σημαίνει ότι εκκαθαρίστηκε πάνω από το 50% του στοκ ληξιπρόθεσμων επικουρικών με προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης που είχαν συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι 26.000 ασφαλισμένοι από τους παραπάνω πρόκειται να πληρωθούν την οριστική τους σύνταξη μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά στα τέλη Μαρτίου, ενώ οι υπόλοιποι 17.000 έχουν ήδη πληρωθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στο μέτωπο της Δικαιοσύνης, θα εξεταστεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κατάθεση μήνυσης με ψηφιακή υπογραφή και ψηφιακή υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών εγγράφων και την ηλεκτρονική ενημέρωση πορείας μήνυσης από την κατάθεση μέχρι την αμετάκλητη έκδοση απόφασης ή θέση στο αρχείο. Στο θέμα της πρωτοβάθμιας υγείας, το μείζον πρόβλημα είναι η έλλειψη κυρίως στην Αττική  ενδιαφέροντος από γιατρούς για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού και της υποχρεωτικότητας για τους πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι.

Τέλος στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και οι ιδιωτικοποιήσεις που εν μέσω εκλογικού κύκλου αναμένεται να αλλάξουν τα χρονοδιαγράμματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή σε δημοσιονομική πειθαρχία, πλεονάσματα άνω του 2% από το 2024

Σταδιακή κλιμάκωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα φτάσουν ως το 2,5% το 2026, προβλέπει το πρόγραμμα που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι προβλέψεις για ανάπτυξη, πληθωρισμό και ανεργία.
GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν προς το καλύτερο οι προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Οι νέοι στόχοι στο μεσοπρόθεσμο που κατατίθεται στην Κομισιόν την Παρασκευή: στο 2,3% ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος, ενώ μειώνεται στο 4,5% η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό. Πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2024 και 2,2% από το 2025.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει ο στόχος για το ΑΕΠ του 2023, «μπόνους» κατά μισή μονάδα

Αναπροσαρμόζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το υπουργείο Οικονομικών, καθώς κοπάζει η ενεργειακή κρίση. Στο 2,3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,8%, τοποθετείται ο πήχης για τον ρυθμό ανάπτυξης.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοβαρή επιβράδυνση στην Ελλάδα το 2023: Τι εκτιμούν οργανισμοί και οίκοι

Η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να υποχωρήσει σοβαρά τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των διεθνών αναλυτών. Το πιθανότερο σενάριο, πάντως, λέει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την ύφεση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κούρσα για την επενδυτική βαθμίδα, κλειδί το πρωτογενές πλεόνασμα

Να διασφαλίσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το αργότερο τον Σεπτέμβριο επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στον καναδικό οίκο DBRS. Ποια είναι τα ραντεβού με τους οίκους το 2023.
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χρόνο... μηδέν η αξιολόγηση των Θεσμών για τη δόση των 750 εκατ. ευρώ

Οι τέσσερις επικεφαλής των Θεσμών έρχονται αύριο στην Αθήνα και αναμένεται σε μία ημέρα να ολοκληρώσουν τον έλεγχο για την πρόοδο στα 22 προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Νοέμβριο.