ΓΔ: 802.6 1.29% Τζίρος: 72.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
money
Shutterstock

Οι φοροελαφρύνσεις κρίνονται από το Eurogroup τον Μάρτιο

Θετική έκβαση είχε, σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα τρία μέτρα που θα ανοίξουν χώρο για ελαφρύνσεις, όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Την ετυμηγορία των ευρωπαϊκών Θεσμών, στα τέλη Φεβρουαρίου και την απόφαση του Eurogroup, τον Μάρτιο, περιμένει τώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για να επιβεβαιωθεί ότι εγκρίνονται τρία σημαντικά μέτρα που θα απελευθερώσουν δημοσιονομικό χώρο, ώστε να υλοποιηθούν νέες ελαφρύνσεις, με κυριότερη τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σήμερα ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις στην Αθήνα με τους επικεφαλής των Θεσμών, που εξελίχθηκαν ικανοποιητικά, όπως αναφέρουν στελέχη του ικανοποιητικού επιτελείου. Αργότερα, εντός της ημέρας, θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από τους Θεσμούς.

Η ελληνική πλευρά περιμένει την αξιολόγηση των τριών, αναλυτικών προτάσεων που υπέβαλε εγγράφως στους δανειστές και αφορούν μέτρα, τα οποία έχουν κοινό παρονομαστή την απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου, ώστε να προχωρήσει, με την έγκριση των δανειστών, η υλοποίηση ελαφρύνσεων που δεν έχουν εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό, αλλά αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Τα τρία μέτρα υψηλού ενδιαφέροντος σε αυτή τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, την πέμπτη κατά σειρά, είναι:

  1. Η χρήση των κονδυλίων από τις επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα που είχαν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος για χρηματοδότηση επενδύσεων και όχι για την ελάφρυνση του χρέους. Για να επιτραπεί από το Eurogroup αυτή η αλλαγή χρήσης των κονδυλίων, που θα ελαφρύνει τον προϋπολογισμό, απαιτείται να αποδειχθεί ότι υπάρχει πρόοδος στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπου παγίως υπάρχει υποεκτέλεση των προγραμματισμένων δαπανών, αλλά και να παρουσιασθούν στο Eurogroup επενδυτικά προγράμματα που θα εγκριθούν για χρηματοδότηση.
  2. Η καθιέρωση μηχανισμού εξομάλυνσης (smoothing mechanism), μέσω του οποίου θα μεταφέρονται σε επόμενα οικονομικά έτη τυχόν πλεονάσματα που θα ξεπερνούν το στόχο. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση επιδιώκει το φετινό υπερπλεόνασμα, αντί να μοιρασθεί στο τέλος του χρόνου ως κοινωνικό μέρισμα, να αξιοποιηθεί για να χρηματοδήσει ελαφρύνσεις μέσα στο 2021.
  3. Η εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού αποτελέσματος σύμφωνα με τον ορισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης του κονδυλίου που αφορά τη διαχείριση προσφυγικών ροών, το οποίο υπολογίζεται ότι ανήλθε σε 200 εκατ. ευρώ το 2019 και θα είναι ακόμη μεγαλύτερο το 2020. Με αυτό τον τρόπο, θα απελευθερωθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για ελαφρύνσεις.

Εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση των Θεσμών στο Eurogroup για αυτά τα τρία βασικά θέματα, ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να επιδιώξει, στη συνεδρίαση του Μαρτίου, να υπάρξει μια συμφωνία για τις πρόσθετες ελαφρύνσεις που σχεδιάζονται. Το θέμα της μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα θα συζητηθεί αργότερα, πιθανότατα στο Eurogroup του Ιουνίου, ενώ η τελική έγκριση θα πρέπει να έλθει πριν αρχίσει, το φθινόπωρο, η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου διαβεβαιώνουν, εξάλλου, ότι το νέο ασφαλιστικό που θα κατατεθεί στη Βουλή δεν δημιουργεί δημοσιονομικά ζητήματα, ούτε και υπάρχει θέμα αύξησης του πλαφόν δαπανών του υπουργείου Εργασίας.

Στις συζητήσεις των προηγούμενων ημερών στην Αθήνα, εκτός από τα δημοσιονομικά θέματα άνοιξαν αρκετοί ακόμη σημαντικοί φάκελοι της πέμπτης αξιολόγησης.

Για το θέμα της δημιουργίας νέου θεσμικού πλαισίου για την αφερεγγυότητα, που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τη λήξη του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δηλαδή από τον Μάιο, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις, ενώ για τις οφειλόμενες από το Δημόσιο πληρωμές στις τράπεζες για καταπτώσεις εγγυήσεων σε δάνεια συμφωνήθηκε να σταλεί τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες ένα νέο σχέδιο για συντόμευση του χρόνου εξόφλησης, καθώς κρίθηκε απαράδεκτο το αρχικό σχέδιο για εξόφληση σε 7 χρόνια. Όπως έχει γράψει το Business Daily το οφειλόμενο ποσό φθάνει τα 2,1 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλάσιο το ελληνικό πακέτο για την κρίση από τα ευρωπαϊκά

Κόστος της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ θα έχουν τα ελληνικά μέτρα στήριξης για τον προϋπολογισμό, έναντι μέσου όρου 2% στην ευρωζώνη. Η ελάφρυνση επιχειρήσεων - νοικοκυριών και η αισιοδοξία για δυναμική ανάκαμψη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστολή Σταϊκούρα στην Κομισιόν για ΛΑΡΚΟ: Δεσμεύσεις για τις παράνομες ενισχύσεις

Για την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων που έλαβε η ΛΑΡΚΟ πριν πληρωθεί οποιοσδήποτε πιστωτής, μεταξύ των οποίων η ΔΕΗ, δεσμεύονται Σταϊκούρας και Χατζηδάκης, με επιστολή στις Βρυξέλλες.
Staikouras_eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εμπόδια για το πλεόνασμα εν μέσω πολιτικού χάους στο Βερολίνο

Επίσκεψη στην Γερμανία προαναγγέλλει ο Χρήστος Σταϊκούρας το αργότερο τον Μάρτιο, ενώ στο Βερολίνο μαίνεται η «μάχη» για τη διαδοχή της Μέρκελ που δημιουργεί αμφιβολίες για την έγκριση των ελληνικών αιτημάτων από τη Βουλή.
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο χείλος της ύφεσης η ευρωζώνη, συμφωνία στο Eurogroup για αντίδραση

Υπό την απειλή ύφεσης στην Γερμανία, το Eurogroup αλλάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες και αποφασίζει μέτρα για τόνωση της οικονομίας. Ευνοϊκότερο περιβάλλον για το ελληνικό αίτημα για το πλεόνασμα.
Staikouras_eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με... άγριες διαθέσεις στην Αθήνα η Κομισιόν για την 5η αξιολόγηση

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ζητήσει έγκριση νέων ελαφρύνσεων και αυξήσεων στις συντάξεις, την ώρα που οι Βρυξέλλες «σφίγγουν τα λουριά» και δεν δίστασαν να επικρίνουν την Πορτογαλία του Μάριο Σεντένο.