ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Foroi, Forologia, Diloseis
Φωτο: Shutterstock

«Βρέχει» πρόστιμα 100 ευρώ από την εφορία για συγκεντρωτικές καταστάσεις

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες δέχονται πρόστιμα για καθυστερημένη ή μη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων του 2017, ενώ ελέγχονται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις που παραγράφονται εντός του έτους.

«Βροχή» πέφτουν τα πρόστιμα από την ΑΑΔΕ για παλαιές παραβάσεις με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις, ενώ τρέχουν οι έλεγχοι για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους, προκειμένου να αποσταλούν έγκαιρα τα «ραβασάκια» με τους πρόσθετους φόρους   

Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις λαμβάνουν το τελευταίο καιρό ηλεκτρονικά μηνύματα στο λογαριασμό τους στο TAXISnet για πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων που αφορούν τη χρήση του 2017. Ο εντοπισμός τους έγινε μέσω της εφαρμογής του συστήματος TAXISnet όπου καταγράφονται οι εκπρόθεσμα υποβληθείσες συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων εσόδων και εξόδων, καθώς και οι μη υποβληθείσες καταστάσεις φορολογικών στοιχείων. Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 100 ευρώ για όλες τις εκπρόθεσμα υποβληθείσες συγκεντρωτικές καταστάσεις, αρχικές ή τροποποιητικές, ή και για όλες τις μη υποβληθείσες συγκεντρωτικές καταστάσεις, που αφορούν στο ίδιο ημερολογιακό έτος.

Επισημαίνεται ότι από το φορολογικό έτος 2021 καταργήθηκε η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων εσόδων και εξόδων καθώς τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της ηλεκτρονικής υποβολής των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων εσόδων στην πλατφόρμα mydata που αποτελεί ισχυρό όπλο στα χέρια της ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό περιπτώσεων μη έκδοσης τιμολογίων ή της έκδοσης πλαστών τιμολογίων ή της έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων ή της έκδοσης ανακριβών τιμολογίων.

Την ίδια ώρα από ελεγκτικό «κόσκινο» περνούν οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και φορολογίας ακινήτων που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Τα σημειώματα με τους φόρους και τα πρόστιμα θα πρέπει να έχουν φθάσει στους φορολογούμενους πριν την εκπνοή του 2023, καθώς σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στον φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη.

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών βρίσκονται οι ακόλουθες κατηγορίες:  

  • Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2017 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη. Στους φορολογούμενους που θα εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση τα αναδρομικά που έχουν εισπράξει, η ΑΑΔΕ θα στείλει «ραβασάκια» με το ποσό το φόρου που έχει προσδιοριστεί από τον φόρο-ελεγκτικό μηχανισμό.
  • Υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2017 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών τις γνωστές ΜΥΦ.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2012 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2007, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος και για τις οποίες η προθεσμία παραγραφής είναι η 15ετία.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα ιδρύεται με 11 «κλικ» ατομική επιχείρηση από 13 Ιανουαρίου

Βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας να διαθέτει το φυσικό πρόσωπο διαθέτει έγκυρο και ενεργό ελληνικό ΑΦΜ. Ο ΕΦΚΑ θα ενημερώνεται από την ΑΑΔΕ για την έναρξη της δραστηριότητας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσφυγές κατά της εφορίας με ένα κλικ μέσα από νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Δεκέμβριο και θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να υποβάλλουν ενδικοφανείς προσφυγές, αλλά και να παρακολουθούν την εξέλιξη των υποθέσεών τους.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα επιστρέψουν με τόκο τα ποσά από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Στα μέσα Ιουνίου βγαίνει ο λογαριασμός για τα επιστρεπτέα ποσά με «κούρεμα» έως και 75%, ενώ θα γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι για παράνομη είσπραξη και όσοι εντοπιστούν θα επιστρέψουν εντόκως τα φθηνά δάνεια.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αναιμικό» το ενδιαφέρον για ένταξη στις ρυθμίσεις χρεών στην εφορία

Οι δυνητικά δικαιούχοι ξεπερνούν τους 200.000, αλλά ως τώρα έχουν υποβάλει αιτήσεις μόνο 13.777. Στο τέλος Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία. Ποιοι είναι οι όροι που δυσκολεύουν τους οφειλέτες.