ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Διαφημίσεις και SMS για να... σωθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων

Μικρό το ποσό των χρεών στην εφορία που έχουν ρυθμιστεί ως τώρα, επιθετικό μάρκετινγκ αρχίζει το υπουργείο Οικονομικών για προσέλκυση οφειλετών. Εισηγήσεις για παράταση της προθεσμίας.

Επιθετικές τακτικές μάρκετινγκ επιστρατεύει το υπ. Οικονομικών για την προσέλκυση οφειλετών στην ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες για τη λήξη της ρύθμισης και το ποσό των χρεών που έχουν διακανονιστεί είναι πολύ χαμηλό (λιγότερα από 3 δισ. ευρώ), δημιουργώντας ορατό κίνδυνο αποτυχίας της ρύθμισης.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» διαφημιστικά σποτ, ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα προχωρήσει στην μαζική αποστολή μηνυμάτων στα κινητά των οφειλετών, δηλαδή σε περίπου 4 εκατ. άτομα, με τα οποία θα τους καλεί να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση των 120 δόσεων για την αποπληρωμή των οφειλών τους.

Με τις διαφημiσεις και τα SMS η κυβέρνηση επιδιώκει τόσο να ενημερώσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο τμήμα πολιτών όσο και να πείσει – προειδοποιήσει ότι πρόκειται για μια τελευταία ευκαιρία και οι οφειλέτες δεν θα πρέπει να αφήσουν ανεκμετάλλευτη την εξαιρετικά ευνοϊκή αυτή ρύθμιση.

Παράλληλα με τις δράσεις αυτές, το υπουργείο Οικονομικών δέχεται εισηγήσεις και εξετάζει την παράταση της σχετικής προθεσμίας για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Με τη ρύθμιση, όλοι οι φορολογούμενοι έχουν την ευκαιρία να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε ορίζοντα έως 10 ετών. Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί είχαν αντιδράσει στη ρύθμιση, απαιτώντας συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να μην είναι οριζόντια, θεωρώντας ότι είναι εξαιρετικά ευνοϊκή.

Μικρή συμμετοχή

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση έχουν ενταχθεί 36.381 οφειλέτες και όπως εκτιμά το οικονομικό επιτελείο ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά όσο πλησιάζουμε στη λήξη της προθεσμίας. Το συνολικό ύψος των οφειλών (δηλαδή τόσο αρχική οφειλή όσο και προσαυξήσεις) που έχουν ρυθμίσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά φτάνει τα 440,27 εκατ. ευρώ

Συνολικά στη ρύθμιση (από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα) έχουν ενταχθεί 337.500 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ρυθμίζοντας χρέη 2,9 δισ. ευρώ (βασική οφειλή και προσαυξήσεις), ενώ το Δημόσιο από τη ρύθμιση έχει βάλει στα ταμεία του το ποσό των 286,8 εκατ. ευρώ.

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν βεβαιωμένες οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και τις 31/12/2018 με καταρχήν απαλλαγή από το 10% των τόκων και των προσαυξήσεων σε:

  •  Έως και 120 μηνιαίες δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα, τα νομικά πρόσωπα ή οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ποσά βασικής οφειλής έως 1.000.000 ευρώ,
  • Έως και 36 μηνιαίες δόσεις, για τα νομικά πρόσωπα ή οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ποσά βασικής οφειλής μεγαλύτερα από 1.000.000 ευρώ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

120 δόσεις: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για όσους είχαν ενταχθεί στη παλιά ρύθμιση

Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή για την ένταξη στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων και για όσους είχαν ενταχθεί στην αρχική μορφή της. Διαβάστε αναλυτικά ποιες είναι οι νέες δυνατότητες που προσφέρονται στη διάθεση των οφειλετών.
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι οφειλέτες βγαίνουν κερδισμένοι από το... λίφτινγκ στον Εξωδικαστικό

Αυτόματη ένταξη ευάλωτων στον Εξωδικαστικό, αυξημένο «κούρεμα» για όσους έχουν ακίνητα χαμηλής αξίας, δυνατότητα ρύθμισης σε όσους έχουν χρέη από εταιρείες που έκλεισαν. Γενναία μείωση του επιτοκίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λίφτινγκ» εξετάζεται στις ρυθμίσεις χρεών, έχουν ενταχθεί μόνο 30.000

Ένα μήνα πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων για τις δύο νέες ρυθμίσεις οφειλών, το ενδιαφέρον παραμένει υποτονικό και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει χαλάρωση των κριτηρίων ένταξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο 10.500 αιτήσεις για τις νέες ρυθμίσεις «κόκκινων» χρεών στην εφορία

Ενώ οι δυνητικά δικαιούχοι υπολογίζονται σε περίπου 200.000, ο αριθμός των αιτήσεων παραμένει πολύ χαμηλός. Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι θα αυξηθεί ως την εκπνοή προθεσμίας στις 31 Ιουλίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσκληση σε... ρύθμιση από την εφορία με mail σε 200.000 οφειλέτες

Με τα μηνύματα, η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει τους φορολογούμενους για τις προϋποθέσεις και το χρονοδιάγραμμα αναβίωσης των ρυθμίσεων και για τα ευεργετήματα που θα έχουν σε περίπτωση διακανονισμού των «κόκκινων» χρεών τους.