ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Διαφημίσεις και SMS για να... σωθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων

Μικρό το ποσό των χρεών στην εφορία που έχουν ρυθμιστεί ως τώρα, επιθετικό μάρκετινγκ αρχίζει το υπουργείο Οικονομικών για προσέλκυση οφειλετών. Εισηγήσεις για παράταση της προθεσμίας.

Επιθετικές τακτικές μάρκετινγκ επιστρατεύει το υπ. Οικονομικών για την προσέλκυση οφειλετών στην ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες για τη λήξη της ρύθμισης και το ποσό των χρεών που έχουν διακανονιστεί είναι πολύ χαμηλό (λιγότερα από 3 δισ. ευρώ), δημιουργώντας ορατό κίνδυνο αποτυχίας της ρύθμισης.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» διαφημιστικά σποτ, ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα προχωρήσει στην μαζική αποστολή μηνυμάτων στα κινητά των οφειλετών, δηλαδή σε περίπου 4 εκατ. άτομα, με τα οποία θα τους καλεί να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση των 120 δόσεων για την αποπληρωμή των οφειλών τους.

Με τις διαφημiσεις και τα SMS η κυβέρνηση επιδιώκει τόσο να ενημερώσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο τμήμα πολιτών όσο και να πείσει – προειδοποιήσει ότι πρόκειται για μια τελευταία ευκαιρία και οι οφειλέτες δεν θα πρέπει να αφήσουν ανεκμετάλλευτη την εξαιρετικά ευνοϊκή αυτή ρύθμιση.

Παράλληλα με τις δράσεις αυτές, το υπουργείο Οικονομικών δέχεται εισηγήσεις και εξετάζει την παράταση της σχετικής προθεσμίας για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Με τη ρύθμιση, όλοι οι φορολογούμενοι έχουν την ευκαιρία να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε ορίζοντα έως 10 ετών. Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί είχαν αντιδράσει στη ρύθμιση, απαιτώντας συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να μην είναι οριζόντια, θεωρώντας ότι είναι εξαιρετικά ευνοϊκή.

Μικρή συμμετοχή

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση έχουν ενταχθεί 36.381 οφειλέτες και όπως εκτιμά το οικονομικό επιτελείο ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά όσο πλησιάζουμε στη λήξη της προθεσμίας. Το συνολικό ύψος των οφειλών (δηλαδή τόσο αρχική οφειλή όσο και προσαυξήσεις) που έχουν ρυθμίσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά φτάνει τα 440,27 εκατ. ευρώ

Συνολικά στη ρύθμιση (από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα) έχουν ενταχθεί 337.500 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ρυθμίζοντας χρέη 2,9 δισ. ευρώ (βασική οφειλή και προσαυξήσεις), ενώ το Δημόσιο από τη ρύθμιση έχει βάλει στα ταμεία του το ποσό των 286,8 εκατ. ευρώ.

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν βεβαιωμένες οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και τις 31/12/2018 με καταρχήν απαλλαγή από το 10% των τόκων και των προσαυξήσεων σε:

  •  Έως και 120 μηνιαίες δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα, τα νομικά πρόσωπα ή οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ποσά βασικής οφειλής έως 1.000.000 ευρώ,
  • Έως και 36 μηνιαίες δόσεις, για τα νομικά πρόσωπα ή οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ποσά βασικής οφειλής μεγαλύτερα από 1.000.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

120 δόσεις: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για όσους είχαν ενταχθεί στη παλιά ρύθμιση

Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή για την ένταξη στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων και για όσους είχαν ενταχθεί στην αρχική μορφή της. Διαβάστε αναλυτικά ποιες είναι οι νέες δυνατότητες που προσφέρονται στη διάθεση των οφειλετών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Τσακλόγλου: Μέτρα για την ελάφρυνση των πληγέντων της πανδημίας

Ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου τόνισε πως με την τροπολογία του υπουργείου θα επιλυθεί και το πρόβλημα της ασφαλιστικής τακτοποίησης των εργαζομένων των ναυπηγειών Σκαραμάγκα που είναι σε εκκρεμότητα από το 2013.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γρίφος οι επιταγές της πανδημίας: Πόσο απειλούν την οικονομία;

Έπεσαν στο μισό το 2020 οι επιταγές που έφθασαν στις τράπεζες για να πληρωθούν. Η ώρα της αλήθειας στο τέλος Οκτωβρίου, ύστερα από διαδοχικές παρατάσεις. Το αίτημα για κρατικές εγγυήσεις και η πραγματική κατάσταση των μικρομεσαίων.