ΓΔ: 1202.06 -1.44% Τζίρος: 40.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:09:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αυξήσεις μισθών σχεδιάζουν το 2023 τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με έρευνα της Randstad ποσοστό άνω του 50% των επιχειρήσεων ετοιμάζεται να προχωρήσει σε προσλήψεις κατά το τρέχον έτος. Ποιες είναι οι βασικές δυσκολίες και οι κλάδοι που ξεχωρίζουν.

Θετικές εμφανίζονται οι προοπτικές για την αγορά εργασίας το 2023, καθώς όπως καταγράφεται σε έρευνα της εταιρείας Randstad το 75% των επιχειρήσεων προβλέπει ότι θα υπάρξει αύξηση μισθών εντός του 2023, ενώ ποσοστό άνω του 50% αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις. 

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε η εταιρεία το 54% των επιχειρήσεων σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων του το 2023. Το ποσοστό αυτό ωστόσο παρουσιάζει σημαντική μείωση κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2022 (78%). Στον αντίποδα, μόνο το 3% των επιχειρήσεων σκέφτεται να προχωρήσει σε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού του, με το 76% των ελληνικών επιχειρήσεων, που έχουν ανοιχτές θέσεις εργασίας, να συνδέουν άμεσα την επιχειρηματική τους ανάπτυξη με την εύρεση και πρόσληψη νέων εργαζομένων. Παράλληλα, το 45% των επιχειρήσεων έχει ήδη δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, για να καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες του, ποσοστό που καταγράφει σημαντική αύξηση κατά 38 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος (7% το 2022).

 

Σε επίπεδο κλάδων ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προοπτικές προσλήψεων για τους τομείς της τεχνολογίας και των πωλήσεων, οι οποίοι βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης, με ποσοστό 54% και 48% αντίστοιχα, ενώ για τους ίδιους κλάδους, καθώς και του τομέα της μηχανικής, η στελέχωση και επιλογή των κατάλληλων, για τη θέση και τον οργανισμό, υποψηφίων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση. 

Παράλληλα οι υψηλότερες οικονομικές αποδοχές, για μια ακόμη χρονιά, προσφέρονται στον κλάδο της τεχνολογίας και των πωλήσεων, ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση κατατάσσεται ο τομέας των χρηματοοικονομικών και της ναυτιλίας.

Εξετάζοντας εν γένει τη μισθολογική εξέλιξη, χαρακτηριστικό είναι το εύρημα της έρευνας που καταγράφει ότι το 70% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι μισθοί στην εταιρεία τους είναι ίδιοι με τους αντίστοιχους που προσφέρουν οι ανταγωνιστές τους. Αισιοδοξία επίσης δημιουργεί το γεγονός ότι το 75% των εταιρειών σχεδιάζουν να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους το 2023, ενώ, μόλις για το 15%, οι μισθοί θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, σε σύγκριση με το 27% που ήταν το προηγούμενο έτος.

Οι προκλήσεις για το 2023

Στην έρευνα τονίζεται ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τρία βασικά πεδία προκλήσεων για την τρέχουσα χρονιά, με το 45% των στελεχών ανθρώπινου δυναμικού που συμμετείχαν στην έρευνα της Randstad να εκτιμά ότι τα αυξημένα κόστη, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν οι εταιρείες το 2023. Επιπρόσθετα, για το 42% των επιχειρήσεων, η διασφάλιση των διαδικασιών και η εγγύηση της παραγωγικότητας αποτελεί σημαντική πρόκληση την τρέχουσα περίοδο, ποσοστό που το 2022 ανερχόταν σε 24%, ενώ το 37% υποστηρίζει ότι η διαχείριση του υψηλού ενεργειακού κόστους αποτελεί τον επόμενο αστάθμητο παράγοντα που θα επηρεάσει την αγορά εργασίας.

 

Βασική δυσκολία για την κάλυψη των θέσεων εργασίας σήμερα αποτελούν οι μη ρεαλιστικές μισθολογικές προσδοκίες των εργαζομένων, σύμφωνα με το 66% των επιχειρήσεων, ποσοστό που μάλιστα αυξήθηκε κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2022. Το υψηλό κόστος διαβίωσης και η συνολική ανάγκη των εργαζομένων, κάθε γενιάς, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής έχει οδηγήσει τους υποψήφιους στην αναζήτηση θέσεων εργασίας με αυξημένες μισθολογικές απαιτήσεις, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είναι μη ρεαλιστικές και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην εξέλιξη της επαγγελματικής τους διαδρομής.

Πρόσθετες δυσκολίες για την κάλυψη θέσεων εργασίας αποτελεί η έλλειψη της απαραίτητης εργασιακής εμπειρίας στον κλάδο εξειδίκευσης (51%), καθώς και η έλλειψη του κατάλληλου συνδυασμού δεξιοτήτων (42%).

Επιπρόσθετα οι επιχειρήσεις αδυνατούν να εντοπίσουν τα κατάλληλα άτομα, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και για τον λόγο αυτό, η πρόσληψη του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού είναι μία από τις πιο κομβικές ενέργειες, στις οποίες εστιάζουν οι εταιρείες στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Για το 72% των ερωτηθέντων, η προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων αποτελεί την πιο σημαντική πρόκληση κατά τη διαδικασία στελέχωσης ενώ η δυσκολία διατήρησης τόσο της δέσμευσης των εργαζομένων (59%) όσο και της ανάπτυξης ταλαντούχων ηγετικών στελεχών με κορυφαίες επιδόσεις (55%), φέρνει τις επιχειρήσεις αντιμέτωπες με σημαντικά εμπόδια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάσμα με την Ε.Ε. στη συμμετοχή γυναικών και νέων στο εργατικό δυναμικό

Το ποσοστό συμμετοχής γυναικών στην Ελλάδα είναι 51,5% έναντι 59% στην Ε.Ε. Για τους νέους, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 24% έναντι 40,3%. Ποιες μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται για την αγορά εργασίας. Ανάλυση της Alpha Bank.
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταφορές και Logistics έχουν τις καλύτερες προοπτικές απασχόλησης

Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων καταγράφεται στον κλάδο των Μεταφορών & της Εφοδιαστικής Αλυσίδας με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο 53%, σημειώνοντας αύξηση κατά 45% συγκριτικά με το 2ο τρίμηνο.
Apasxolisi, Ergasia, Job, Employment
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή η αύξηση της απασχόλησης, νέο στοίχημα η παραγωγικότητα

Eυεργετικές επιδράσεις στην απασχόληση, στους πραγματικούς μισθούς και στο παραγόμενο προϊόν της οικονομίας μπορεί να έχει η αύξηση της παραγωγικότητας μέσω μεταρρυθμίσεων των επενδύσεων, τονίζει η Eurobank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Τον Ιανουάριο η διαδικασία για αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξήγγειλε και την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής που δεν υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια και θα επικεντρώνεται κυρίως στα νέα ζευγάρια.