Φωτο: Shutterstock

Πώς θα γίνει πιο δίκαιος ο ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2020

Η κυβέρνηση επιδιώκει να μοιράσει τον φόρο σε περισσότερους ιδιοκτήτες. Θα προχωρήσει σε μέση μείωση κατά 8%, αλλά θα φέρει και πρόσθετα έσοδα μέσω της ένταξης νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών.

Νέες σημαντικές μειώσεις στον φόρο ακινήτων, τον περίφημο ΕΝΦΙΑ, σχεδιάζει για τη νέα χρονιά το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης για την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης η οποία επιβαρύνθηκε με δυσανάλογα υψηλούς φόρους κατά την κρίση.

Παράλληλα με τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, που κατά μέσο όρο θα κυμανθούν στο 8%, η κυβέρνηση προχωρά στην ένταξη 3.500 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, κίνηση που θα διευρύνει σημαντικά τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ.  Έτσι τα έσοδα του προϋπολογισμού από τον ΕΝΦΙΑ, συνολικά θα αυξηθούν.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε δραστική αναμόρφωση του τρόπου υπολογισμού των αντικειμενικών περιοχών ώστε να είναι σύμφωνος με τις τάσεις της αγοράς και την πραγματικότητα στην αγορά ακινήτων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το ύψος του ΕΝΦΙΑ στο μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων που επιβαρύνονται σήμερα με το φόρο, παράλληλα όμως να φέρει στο «ταμείο» νέα έσοδα με την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Έτσι, θα πληρώνουν περισσότεροι φόρο ακινήτων, αλλά σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα φόρου, καθιστώντας έτσι τον  ΕΝΦΙΑ περισσότερο δίκαιο για την κοινωνία.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 ο ΕΝΦΙΑ ήταν, κατά μέσο όρο, χαμηλότερος κατά 22% σε σχέση με το 2018. Για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ ανήλθε στο 30%, τα ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ είχαν μείωση κατά 10%, ενώ η μείωση στις ενδιάμεσες κατηγορίες κυμάνθηκε μεταξύ 20% και 26%.

Τι θα γίνει το 2020

Για την εφετινή χρονιά η κυβέρνηση στοχεύει να προχωρήσει σε σειρά αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με στόχο να επιτευχθεί μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 8%. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις σε ορισμένες περιοχές. Εκτός της ένταξης νέων περιοχών στο σύστημα η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αυξήσεις αξιών σε ορισμένες περιοχές, ειδικά τις τουριστικές.

Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός και η ευθυγράμμιση των τιμών ζώνης με τις εμπορικές αξίες, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι μετά τις αλλαγές αυτές η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους επιβαρύνθηκαν με το φόρο το 2019 θα διαμορφωθεί στο 8%. Ανάλογα με τις αυξομειώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις αντικειμενικές αξίες εκτιμάται ότι θα υπάρξουν μειώσεις που σε κάποιες περιοχές μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 20%, σε άλλες το 10%, σε άλλες στο 5% αλλά θα υπάρξουν και περιπτώσεις με αυξήσεις που θα ξεπεράσουν το 10%.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι για τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας να ληφθούν υπόψη ποιοτικά στοιχεία (αν είναι πολυτελή κλπ), έργο το οποίο παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν εξαιρετικά φιλόδοξο. Αυξήσεις αναμένονται σε περιοχές όπως το Μαρούσι και τα Χαλάνδρι στα Βόρεια και την Γλυφάδα στα νότια προάστια της Αθήνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στις απαλλοτριώσεις ακινήτων που μπλοκάρουν επενδύσεις βάζει η κυβέρνηση

Πρόκειται για μια χρόνια παθογένεια της αγοράς ακινήτων, όπου σε περίπτωση που η εκάστοτε δημοτική αρχή εμφανίζεται αρνητική απέναντι σε μια προωθούμενη επένδυση, επιχειρεί να τη “φρενάρει” μέσω του εργαλείου της απαλλοτρίωσης.