ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Delphi Economic Forum

Intrum: Απελευθερώνοντας τη δυναμική της ελληνικής επιχείρησης

Στη συζήτηση που διοργάνωσε η Intrum στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αναδείχθηκε ότι η σύγχρονη και βιώσιμη επιχειρηματική προοπτική απαιτεί εξυγίανση, αυξημένη ανταγωνιστικότητα και ένα ολοκληρωμένο χρηματοοικονομικό οικοσύστημα.

Ισχυρές προοπτικές έχει η ελληνική οικονομία με ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ συγκεντρώνει επενδυτικό ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές για παραγωγικά assets, ωστόσο, όπως επισημάνθηκε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Απελευθερώνοντας τη δυναμική της ελληνικής επιχείρησης» που διοργάνωσε η Intrum στο Delphi Economic Forum, υπάρχουν ακόμα αρκετές προκλήσεις ενόψει.

Η Intrum, με σκοπό τη συμβολή στην ανάπτυξη της υγιούς οικονομίας στην Ελλάδα, συμμετείχε ενεργά στο Delphi Economic Forum VIII με τη διοργάνωση της θεματικής ενότητας. Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Απριλίου, συμμετείχαν διακεκριμένοι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας και συγκεκριμένα οι κ.κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, Managing Director, Global Head of Servicing, Intrum, Γιώργος Παπαδημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΥ Ελλάδος, Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος, Quest Holdings και Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Alumil Α.Ε. Τη συζήτηση συντόνισε η οικονομική συντάκτρια, Αναστασία Παπαϊωάννου. 

Ως κύριο συμπέρασμα της συζήτησης αναδείχθηκε ότι η σύγχρονη και βιώσιμη επιχειρηματική προοπτική απαιτεί εξυγίανση, αυξημένη ανταγωνιστικότητα και ένα ολοκληρωμένο χρηματοοικονομικό οικοσύστημα ενώ η χώρα βρίσκεται ήδη σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Κρίσιμη παράμετρος είναι η ύπαρξη υγιούς επιχειρηματικότητας για την οποία είναι αναγκαία η συνεργασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των servicers, που έχουν καίριο ρόλο έχοντας επιτύχει την επαναφορά δανείων ύψους άνω των 35 δισ. ευρώ στην οικονομική κανονικότητα, και των ίδιων των επιχειρήσεων που καλούνται να προσαρμόσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον.

Συζητήθηκαν επίσης οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά, οι δυνατότητες αξιοποίησης ευρωπαϊκών και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων (Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, ΕΣΠΑ κ.ά.), αλλά και η ανάγκη για την αναδιάρθρωση και το μετασχηματισμό της μικρομεσαίας επιχείρησης. 

Ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, Managing Director, Global Head of Servicing, Intrum επεσήμανε ότι «η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έχει ξεκλειδώσει τη δυναμική της, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις και βελτιώνοντας σημαντικά το μακροοικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, οι αποπληρωμές, ένδειξη μίας υγιούς οικονομίας, συνεχίζονται απρόσκοπτα και η ζήτηση από επενδυτές παραμένει σημαντική. Σε αυτή τη νέα και δυναμική πορεία, συμβάλλουμε, με βιώσιμες λύσεις, στη δημιουργία ενός υγιούς χρηματοοικονομικού συστήματος και δημιουργούμε αξία για τις επιχειρήσεις, τους πολίτες, την κοινωνία». 

Ο Γιώργος Παπαδημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΥ Ελλάδος, μίλησε για την ανάγκη προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, για την απελευθέρωση της δυναμικής και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και του επιχειρείν. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην κρισιμότητα της σωστής ενημέρωσης των επιχειρήσεων, για τις δυνατότητες χρηματοδότησης της ανάπτυξής τους από κοινοτικά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το TAA και το ΕΣΠΑ, αλλά και από λιγότερο γνωστά προγράμματα άμεσης χρηματοδότησης. Τέλος, ο κ. Παπαδημητρίου, στάθηκε και στο ζήτημα του μετασχηματισμού των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημειώνοντας ως βασικές προτεραιότητες για την ανάπτυξή τους, τη μεγέθυνση και εξωστρέφεια, την επένδυση στο ταλέντο, την καινοτομία και την τεχνολογία, καθώς και την ενσωμάτωση πρακτικών ESG

Ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος, Quest Holdings, υπογράμμισε ότι «το ιδιωτικό χρέος διογκώθηκε στην Ελλάδα μεταξύ 1998 και 2008, σαν αποτέλεσμα μιας ξέφρενης πιστωτικής επέκτασης και βρέθηκε κυριολεκτικά εκτός ελέγχου στη διάρκεια της κρίσης 2008-2018, όταν πτώχευσε το Δημόσιο και οι τράπεζες. Η –έστω– μερική αποπληρωμή του ιδιωτικού χρέους, που επιχειρείται μέσω των servicers, με όρους οικονομικής λογικής και κοινωνικής ευαισθησίας, είναι μονόδρομος, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία μιας ελεύθερης, ανταγωνιστικής οικονομίας, που χρειάζεται η χώρα μας». 

Ο κ. Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Alumil Α.Ε., σχολίασε ότι «ο δυναμισμός των ελληνικών επιχειρήσεων αναδεικνύεται σε περιβάλλον εσωτερικής σταθερότητας, υγιούς ανταγωνισμού, αποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού, ύπαρξης αυξημένων χρηματοδοτικών πόρων, υποστήριξης της εξωστρέφειας. Η ύπαρξη ξένων επενδύσεων, είτε νέων είτε για εξαγορές επιχειρήσεων και αξιοποίηση υπαρχόντων παγίων, ενισχύει τo αναπτυξιακό περιβάλλον και ωφελεί όλο το Ελληνικό επιχειρείν, και πρέπει να είναι βασική και διαχρονική επιδίωξη της Ελλάδας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταιγίδα επενδύσεων στην Ελλάδα, ανοίγουν χιλιάδες θέσεις εργασίας

Από τους πλέον παραγωγικότερους μήνες έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμή Οκτώβριος και Νοέμβριος με πολλές μεγάλες επενδύσεις να πραγματοποιούνται, έχοντας στο επίκεντρο όχι μόνο την αγορά ακινήτων αλλά και τις τράπεζες.
Euros, Money, xrhmata,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας: Tι θα σημαίνει για τις τράπεζες

Οι επερχόμενες αναβαθμίσεις και από τους υπόλοιπους και πιο ισχυρούς οίκους (S&P, Fitch, Moody΄s) θα άρουν ένα εμπόδιο που εμποδίζει τους διαχειριστές κεφαλαίων να διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα ελληνικών τραπεζών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τ. Μυστακίδης: Μεγάλες ευκαιρίες επενδύσεων στην Ελλάδα, τι λέει για τις τράπεζες

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή υπογραμμίζει την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας θέτοντας ως προϋπόθεση την σταθερότητα. Κλειδί η προσέλκυση πολυεθνικών επιχειρήσεων, μεγάλες προοπτικές για το real estate.
Trapeza, trapeza peiraios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυνατότητες ανάπτυξης της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ελλάδα

O Ηρακλής Μπαμπλέκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να είναι τα αμοιβαία κεφάλαια απλά και διαφανή ως προς τα χαρακτηριστικά τους και τις χρεώσεις τους.