Φώτο: Shutterstock

Εθνικό Παρατηρητήριο για την βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού

Με απόφαση του υπουργού Χ. Θεοχάρη το υπουργείο Τουρισμού προχωρά στη δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου για την επίτευξη βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Με τον τουρισμό να αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, το υπουργείο Τουρισμού μετά από απόφαση του υπουργού Χ. Θεοχάρη, προχωρά στη συγκρότηση ομάδας εργασίας με στόχο τον σχεδιασμό ενός οδικού χάρτη για την δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου για την επίτευξη βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Έργο της Ομάδας Εργασίας, η οποία θα αποτελείται από επτά υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού, από ειδικούς και καθηγητές Πανεπιστημίου είναι:

1. η αποτύπωση της διεθνούς εμπειρίας αναφορικά με το πλαίσιο ανάπτυξης του Συστήματος Δεικτών Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης,

2. η κατάθεση πρότασης για τη δημιουργία συστήματος καταγραφής και πληροφόρησης με βάση δευτερογενή δεδομένα και δείκτες που θα αποτυπώνουν τα βασικά τουριστικά μεγέθη και τη διαχρονική εξέλιξή τους,

3. η καταγραφή και η διερεύνηση τουριστικών και άλλων δεδομένων, που θα επιτρέπουν την ανάλυση τάσεων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, ώστε να είναι εφικτή η έγκαιρη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων διαχείρισης και προβολής του προορισμού «Ελλάδα» σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο,

4. η εκπόνηση σχεδίου για τον εντοπισμό των περιοχών που πληρούν τα κριτήρια για τη δημιουργία χωρικών Παρατηρητηρίων σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τα Παρατηρητήρια του Βιώσιμου Τουρισμού,

5. η διατύπωση ενδεικτικών προτάσεων και κατευθύνσεων για την υλοποίηση του οδικού χάρτη δημιουργίας συστημάτων πληροφόρησης. με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και το μετασχηματισμό των τουριστικών προορισμών της χώρας.

Με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει η Ομάδα Εργασίας θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της έως τις 28 Φεβρουαρίου για τις 4 από τις 5 δράσεις και έως τις 13 Απριλίου για την τελευταία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε διψήφια αύξηση των εσόδων το 2020 στοχεύει ο υπ. Τουρισμού

Σε δηλώσεις του στο Reuters, ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης έθεσε ως στόχο για το 2020 τη διψήφια αύξηση των εσόδων και την μονοψήφια άνοδο των αφίξεων, εκτιμώντας ότι το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτάχυνση της αξιοποίησης των τουριστικών ακινήτων

Ο υφυπουργός Τουρισμού Μ. Κόνσολας ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες από την πλευρά της ΕΤΑΔ και έθεσε το ζήτημα αξιοποίησης των ακινήτων στην κυριότητά της καθώς υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουριστική... έκρηξη με αύξηση εισπράξεων κατά 2 δισ. ευρώ

Ξεπέρασε το 14% ο ρυθμός αύξησης των τουριστικών εισπράξεων το '9μηνο του 2019, χάρη στη μεγάλη αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι. Από Γαλλία και Βρετανία η σημαντικότερη άνοδος εισπράξεων, υστέρησε η Γερμανία.