bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Στην Κομισιόν το σχέδιο για την επιδότηση ρεύματος στη βαριά βιομηχανία

Το σχέδιο υποβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τα κριτήρια που προβλέπει προκαλούν αντιδράσεις στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Βασικός όρος, να σημειωθεί φέτος μεγάλη μείωση λειτουργικής κερδοφορίας.

Στην κοινοποίηση στην Κομισιόν του σχήματος για την ενίσχυση της ενεργοβόρου βιομηχανίας στο πλαίσιο των προσωρινών μέτρων για την ενεργειακή κρίση προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μία από τις τελευταίες κινήσεις που έγιναν πριν από την «αλλαγή φρουράς» στο ΥΠΕΝ.

Η ενίσχυση αυτή, στο πλαίσιο του Temporary Crisis Framework (ΤCF), αφορά στην παροχή επιδότησης των 50 ευρώ/MWh για όλο το 2023 σε επιλέξιμες ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Την πρόθεσή του να προχωρήσει στην παραπάνω κίνηση είχε ανακοινώσει ο απελθών υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στα τέλη του Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων των επιδοτήσεων του ρεύματος για τον Μάρτιο.

Η επιδότηση αυτή θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, τη βαριά ενεργοβόρα βιομηχανία χάλυβα, τσιμέντου, αλουμινίου και χαρτιού, με τον περιορισμό ότι οι επιλέξιμες επιχειρήσεις δεν θα έχουν συμβόλαιο με σταθερό τιμολόγιο άνω των 12 μηνών και συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας φυσικής παράδοσης (PPAs). Στο πλαίσιο της επιδότησης, οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να σημειώσουν για το 2023 μείωση EBITDA κατά τουλάχιστον 40% σε σύγκριση με το 2021.

Το ζήτημα του αυξημένου κόστους στους βιομηχανικούς καταναλωτές είχε υπογραμμισθεί από τους εκπροσώπους του κλάδου στο παρελθόν, εντούτοις, το συγκεκριμένο μέτρο δημιουργεί προβληματισμό, ειδικά σε σχέση με τα κριτήρια επιλογής των ωφελούμενων επιχειρήσεων.

Με την ανακοίνωση του μέτρου οι εκπρόσωποι του κλάδου είχαν ζητήσει τη διεύρυνση των κριτηρίων καθώς θεωρούν πως ο σχεδιασμός αυτός μπορεί να δημιουργήσει επιχειρήσεις «δύο ταχυτήτων» και μιλούν για ζητήματα ανταγωνισμού.

Επίσης, διαφωνούν με την επιλογή αποκλεισμού των επιχειρήσεων που έχουν συνάψει PPA’s, υπογραμμίζοντας πως μπορεί να αποτελέσει και ζήτημα έγκρισης του σχήματος από την Κομισιόν. Και αυτό γιατί η Επιτροπή είχε καλέσει τα κράτη – μέλη να εξετάσουν και να θέσουν, χωρίς διακρίσεις, επιπρόσθετες απαιτήσεις για τη χορήγηση επιδοτήσεων, μεταξύ των οποίων και η απαίτηση από τον δικαιούχο να καλύπτει ορισμένο μερίδιο των αναγκών του κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Οι τέσσερις «καυτές πατάτες» για την επόμενη κυβέρνηση

Το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς και οι επιδοτήσεις θα αποτελέσουν τον κύριο «πονοκέφαλο» για την επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Ποια είναι τα άλλα τρία «καυτά» σημεία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» 80% στις τιμές του ρεύματος, έρχεται το τέλος των επιδοτήσεων

Εικόνα κανονικότητας στην αγορά τον Μάιο, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει κάτω από 16 λεπτά/κιλοβατώρα και σε μεγάλη απόσταση από το ρεκόρ του περασμένου Σεπτεμβρίου. Θέμα χρόνου η κατάργηση των επιδοτήσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποτονικός ο ανταγωνισμός στο ρεύμα, δεν απέδωσε το νέο μοντέλο

Μόνο 33.000 περισσότεροι καταναλωτές από το 2021 αποφάσισαν να αλλάξουν πάροχο το 2022, παρότι το ΥΠΕΝ έδωσε τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών κάθε μήνα και ελεύθερης μετακίνησης. «Μπετόν αρμέ» το μερίδιο της ΔΕΗ, πάνω από το 60%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά του προγράμματος για επιδότηση έως 16.000 ευρώ σε φωτοβολταϊκά

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης με συστήματα αποθήκευσης, η εξοικονόμηση στο ρεύμα μπορεί να φτάσει τα 3.000 ευρώ ετησίως. Η κλίμακα των ενισχύσεων και ο αγώνας δρόμου που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψαλίδι» 88% στην επιδότηση ρεύματος, τι θα πληρώσουμε τον Φεβρουάριο

Το υπουργείο Ενέργειας προσανατολίζεται σε μεγάλη μείωση επιδοτήσεων, κρατώντας όμως σταθερή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα την τελική χρέωση για τους πελάτες της ΔΕΗ, που αντιπροσωπεύουν το 63% της αγοράς.