ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
fotovoltaika
Πηγή: Shutterstock

Τα μυστικά του προγράμματος για επιδότηση έως 16.000 ευρώ σε φωτοβολταϊκά

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης με συστήματα αποθήκευσης, η εξοικονόμηση στο ρεύμα μπορεί να φτάσει τα 3.000 ευρώ ετησίως. Η κλίμακα των ενισχύσεων και ο αγώνας δρόμου που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι.

«Γκάζι» στην αυτοπαραγωγή πατάει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» που προβλέπει την πλήρη επιδότηση της μπαταρίας και έως το 75% για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος και υπόσχεται εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος των δικαιούχων έως και 3.000 ετησίως.

Το πρόγραμμα, που θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις εντός του Απριλίου, αφορά νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους φωτοβολταϊκό σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης έως 10,8kW και θα έχει συνολική επιδότηση που θα φθάνει έως τα 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και έως τα 10.000 ευρώ για αγρότες.

Συγκρίνοντας με το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα, «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μικρής ισχύος σε κατοικίες συνδεδεμένες, με αντίστοιχη παροχή οικιακής χρήσης» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στέγης μέχρι 6 kWp, που πρόσφερε κλειδωμένη τιμή 20ετίας στα 0,87 ευρώ ανά κιλοβατώρα για την πώληση στο δίκτυο της περίσσειας παραγόμενης ενέργειας, αλλά μηδενική επιδότηση για την εγκατάσταση, το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην υλοποίηση περισσότερων εγκαταστάσεων θέτοντας ως κίνητρο τα υψηλά ποσοστά επιδοτήσεων που περιορίζουν σημαντικά το κόστος της επένδυσης, αν και η απόσβεση της επένδυσης μπορεί να γίνεται τελικά σε μεγαλύτερο χρόνο.

Στον οδηγό που προδημοσιεύτηκε χθες υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες ενισχύσεων με στόχο να ενταχθούν όλες οι εισοδηματικές και κοινωνικές υπηρεσίες, ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν «κούρσα ταχύτητας» καθώς προβλέπεται το μοντέλο της χρονικής προτεραιότητας στην υποβολή της αίτησης.  Με την αγορά και τους πολίτες να αναμένουν εδώ και μήνες την προδημοσίευση του οδηγού, ήδη παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως οι ενδιαφερόμενοι θα βρεθούν υπό τεράστια πίεση για να προετοιμαστούν στο λίγο διάστημα έως την έναρξη της υποβολής των αιτήσεων με κίνδυνο τελικά να βρεθούν εκτός.

Εντούτοις, το υπουργείο θεωρεί πως η λογική αυτή, της ένταξης δηλαδή με μοναδικό κριτηρίου εκείνο του χρόνου της υποβολής της αίτησης, διασφαλίζει πως, σε αντίθεση με ό,τι παρατηρείται σε άλλα προγράμματα που έχουν στηθεί στη λογική των κοινωνικών κριτηρίων, θα υλοποιηθούν τα έργα και θα αυξηθεί σημαντικά η αυτοκατανάλωση στη χώρα. Παράλληλα ποντάρει στο υψηλό ενδιαφέρον που εκτιμάται ότι θα υπερκαλύψει το ποσό των διαθέσιμων ενισχύσεων.

Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φθάνει στα 200 εκατ. ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και επιμερίζεται σε  διαφορετικές εισοδηματικές κατηγοριών οικιακών καταναλωτών και στους αγρότες που λαμβάνουν το μικρότερο ποσό (30 εκατ. ευρώ). Μία ακόμα διαφορά ανάμεσα σε νοικοκυριά και αγρότες είναι το γεγονός πως οι δεύτεροι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να μην προχωρήσουν στην τοποθέτηση και μπαταρίας στο σύστημα.

ΚατηγορίαΩφελούμενοιΔράσηΠροϋπολογισμός (€)
ΑΟικιακές εγκαταστάσεις (Ευάλωτα Νοικοκυριά)Εγκατάσταση ΦΒ σταθμού με σύστημα αποθήκευσης35.000.000 €
ΒΟικιακές εγκαταστάσεις (Ατομικό Εισόδημα <=20.000€Εγκατάσταση ΦΒ σταθμού με σύστημα αποθήκευσης85.000.000 €
 ή Οικογενειακό Εισόδημα <=40.000€)
ΓΟικιακές εγκαταστάσεις (Ατομικό Εισόδημα > 20.000€ ή Οικογενειακό Εισόδημα > 40.000€)Εγκατάσταση ΦΒ σταθμού με σύστημα αποθήκευσης50.000.000 €
ΔΑγρότεςΕγκατάσταση ΦΒ σταθμού με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης30.000.000 €

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα ευάλωτα νοικοκυριά με τη διάθεση 35 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για αυτούς, ενώ προβλέπεται αύξηση κατά 10% στα ποσοστά και τα ανώτατα μέγιστα ποσά επιχορήγησης για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

Οι επιδοτήσεις, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, κυμαίνονται από 20% έως 65% για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος ενώ υπάρχει ενώ στην περίπτωση της μπαταρίας η επιδότηση κινείται από το 90-100%.

Πιο αναλυτικά:

ΚατηγορίαΩφελούμενοιΠοσοστό Επιχορήγησης ΦΒ σταθμού (€/kW) Ποσοστό Επιχορήγησης Μπαταρίας (€/kWh) 
  Ισχύς ≤ 5kWp5kWp <Ισχύς≤ 10,8kWpΧωρητικότητα ≤ 5kWh5kWh <Χωρητικότητα≤10,8kWh
ΑΟικιακές εγκαταστάσεις (Ευάλωτα Νοικοκυριά)65%60%100%100%
Β Οικιακές εγκαταστάσεις (Ατομικό Εισόδημα <= 20,000€ ή Οικογενειακό Εισόδημα <= 40.000€) 35%25%100%100%
Γ Οικιακές εγκαταστάσεις (Ατομικό Εισόδημα > 20,000€ ή Οικογενειακό Εισόδημα > 40.000€)30%20%90%90%
ΔΑγρότες40%40%90%90%

Έτσι τα ανώτατα ποσά των επιδοτήσεων διαμορφώνονται ως εξής:

ΚατηγορίαΩφελούμενοιΑνώτατο Ποσό Επιχορήγησης ΦΒ σταθμού (€/kW) Ανώτατο Ποσό Επιχορήγησης Μπαταρίας (€/kWh) 
  Ισχύς ≤ 5kWp5kWp <Ισχύς≤ 10,8kWpΧωρητικότητα ≤ 5kWh5kWh <Χωρητικότητα≤10,8kWh
ΑΟικιακές εγκαταστάσεις (Ευάλωτα Νοικοκυριά)1.200€/kWp830€/kWp890€/kWh820€/kWh
Β Οικιακές εγκαταστάσεις (Ατομικό Εισόδημα <= 20,000€ ή Οικογενειακό Εισόδημα <= 40.000€) 650€/kWp350€/kWp890€/kWh820€/kWh
Γ Οικιακές εγκαταστάσεις (Ατομικό Εισόδημα > 20,000€ ή Οικογενειακό Εισόδημα > 40.000€) 560€/kWp280€/kWp800€/kWh750€/kWh
ΔΑγρότες450€/kWp450€/kWp600€/kWh600€/kWh

Προϋποθέσεις υποβολής αίτησης

Αίτηση υποβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο (νοικοκυριά) ή τον αγρότη που αποτυπώνεται ως αντισυμβαλλόμενος του ΔΕΔΔΗΕ στην Σύμβαση Σύνδεσης, η οποία έχει ήδη συναφθεί με τον ΔΕΔΔΗΕ για την ανάπτυξη του εν λόγω φωτοβολταϊκού σταθμού και του συστήματος αποθήκευσης.

Για να υποβάλει αίτηση ένας ωφελούμενος θα πρέπει να:

 • διαθέτει υποχρεωτικά ΑΦΜ, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του,
 • Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων (νοικοκυριά), πλην της Κατηγόριας Α, να έχουν υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ» σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.
 • Στη περίπτωση των αγροτών, να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

Διευκρίνιση ειδικών περιπτώσεων:

 • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2021) ως κάτοικοι εξωτερικού.
 • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι οι οποίοι κατά το έτος αναφοράς (2021) υπέβαλλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά το ως άνω έτος αναφοράς (2021) κάτοικος εξωτερικού.
 • Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλουν αυτοτελώς δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δεν δύναται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.
 • Επιλέξιμοι ωφελούμενοι στην κατηγορία Α (Ευάλωτα Νοικοκυριά), είναι οι δικαιούχοι κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, κατά την υποβολή της αίτησης, σύμφωνα με το Μητρώο Ευάλωτων Πελατών που τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ.
 • Επιλέξιμοι ωφελούμενοι στην κατηγορία Δ (Αγρότες) είναι αποκλειστικά οι επαγγελματίες αγρότες και οι αγρότες ειδικού καθεστώτος.

Επισημάνσεις:

 • Κάθε Φυσικό Πρόσωπο (νοικοκυριά) δύναται να υποβάλλει μία και μόνο αίτηση που αφορά μία και μόνο κατοικία, για την οποία συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
  • Αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος (ιδιόκτητη, μισθωμένη ή παραχωρημένη).
  • Διαθέτει ενεργή, οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας του αιτούντος.
 • Για την κατηγορία Α (Ευάλωτα Νοικοκυριά), ο αιτών μπορεί να υποβάλλει αίτηση αποκλειστικά για τη παροχή για την οποία έχει δηλώσει και δικαιούται το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Σε περίπτωση που ο αιτών επιθυμεί για διαφορετική παροχή, τότε δεν εμπίπτει στην Κατηγορία Α (Ευάλωτα Νοικοκυριά) αλλά στη Κατηγορία Β ή Γ.
 • Για την κατηγορία Δ (Αγρότες), ο αιτών δύναται να υποβάλλει μία και μόνο αίτηση που αφορά μία και μόνο ενεργή παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης σύμφωνα με το Μητρώο που τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ, μέσω της οποίας πραγματοποιείται και η ταυτοποίηση του αιτούντος.
 • Σε περίπτωση υποβολής αίτησης για αγροτική παροχή, επιτρέπεται ο αιτών να υποβάλλει αίτηση και για τη κατοικία του.
 • Δεν είναι δυνατή η υποβολή άνω της μίας αίτησης για την ίδια κατοικία ή παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης από διαφορετικό ωφελούμενο.
 • Σε περίπτωση απόρριψης ή ακύρωσης της αίτησης, επιτρέπεται η υποβολή νέας αίτησης, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι στην εν λόγω κατηγορία.
 • Δεν επιτρέπεται η ακύρωση αίτησης από τον ίδιο αιτούντα πάνω από δύο (2) φορές.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

viomixania-ebiken-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κομισιόν το σχέδιο για την επιδότηση ρεύματος στη βαριά βιομηχανία

Το σχέδιο υποβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τα κριτήρια που προβλέπει προκαλούν αντιδράσεις στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Βασικός όρος, να σημειωθεί φέτος μεγάλη μείωση λειτουργικής κερδοφορίας.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Οι τέσσερις «καυτές πατάτες» για την επόμενη κυβέρνηση

Το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς και οι επιδοτήσεις θα αποτελέσουν τον κύριο «πονοκέφαλο» για την επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Ποια είναι τα άλλα τρία «καυτά» σημεία.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» 80% στις τιμές του ρεύματος, έρχεται το τέλος των επιδοτήσεων

Εικόνα κανονικότητας στην αγορά τον Μάιο, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει κάτω από 16 λεπτά/κιλοβατώρα και σε μεγάλη απόσταση από το ρεκόρ του περασμένου Σεπτεμβρίου. Θέμα χρόνου η κατάργηση των επιδοτήσεων.
fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση κονδυλίων για μικρά φωτοβολταϊκά, κριτική από φορείς της αγοράς

Την επόμενη εβδομάδα και με αυξημένο προϋπολογισμό κατά 30 εκατ. ευρώ αναμένεται να αρχίσουν οι αιτήσεις. Το πρόβλημα με τις πολυκατοικίες και οι αδυναμίες του προγράμματος που επισημαίνονται από την αγορά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κίνδυνος για μπλακάουτ και ο αγώνας για... ψαλίδισμα των Ανανεώσιμων

Οι Διαχειριστές αναγκάζονται να «κόβουν» παραγωγή από ΑΠΕ για να λειτουργούν θερμικές μονάδες και να αποτρέπεται ο κίνδυνος μπλακάουτ, επειδή στη χώρα έχει αυξηθεί θεαματικά η ισχύς τους, αλλά με ελάχιστες επενδύσεις στην αποθήκευση.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποτονικός ο ανταγωνισμός στο ρεύμα, δεν απέδωσε το νέο μοντέλο

Μόνο 33.000 περισσότεροι καταναλωτές από το 2021 αποφάσισαν να αλλάξουν πάροχο το 2022, παρότι το ΥΠΕΝ έδωσε τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών κάθε μήνα και ελεύθερης μετακίνησης. «Μπετόν αρμέ» το μερίδιο της ΔΕΗ, πάνω από το 60%.