ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
revma
Φώτο: Shutterstock

«Ψαλίδι» 88% στην επιδότηση ρεύματος, τι θα πληρώσουμε τον Φεβρουάριο

Το υπουργείο Ενέργειας προσανατολίζεται σε μεγάλη μείωση επιδοτήσεων, κρατώντας όμως σταθερή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα την τελική χρέωση για τους πελάτες της ΔΕΗ, που αντιπροσωπεύουν το 63% της αγοράς.

Σε μεγάλη μείωση των επιδοτήσεων των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Φεβρουάριο που, ωστόσο, θα κρατήσει σταθερούς τους λογαριασμούς συγκριτικά με τον Ιανουάριο για την πλειονότητα των καταναλωτών, προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μετά τη μεγάλη πτώση των ανταγωνιστικών χρεώσεων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι και η οποία έφθασε έως και το -60% για τον Φεβρουάριο, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται, σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, στην παροχή επιδοτήσεων που θα είναι μειωμένες κατά 88% συγκριτικά με εκείνες του Ιανουαρίου σε απόλυτη τιμή και κατά 78% σε ό,τι αφορά το συνολικό ποσό που θα διατεθεί.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Ενέργειας που φαίνεται πως θα κινηθούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του Ιανουαρίου. Ειδικότερα, στο επικρατέστερο σενάριο που εξετάζουν στο ΥΠΕΝ είναι η επιδότηση να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 0,04 ευρώ/ΚWh για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες και το συνολικό προϋπολογισμό των επιδοτήσεων να διαμορφώνεται στα 100 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως για τον τρέχοντα μήνα οι επιδοτήσεις - ακολουθώντας και τις σημαντικά υψηλότερες τιμές - είχαν φτάσει στα 470 εκατ. ευρώ με την επιδότηση για κάθε κιλοβατώρα κατανάλωσης να διαμορφώνεται στα 0,33 ευρώ. Με αυτό το βασικό σενάριο, θα υπάρξουν αυξήσεις σε επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών, αλλά θα μείνει σταθερή η χρέωση για τους καταναλωτές της ΔΕΗ, που αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα.

Οι πάροχοι ανακοίνωσαν «βουτιά» στις ανταγωνιστικές χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Φεβρουάριο, ενσωματώνοντας τη μεγάλη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου. Έτσι οι τιμές επέστρεψαν σε επίπεδα των τιμών του Σεπτεμβρίου 2021 δίνοντας μία «ανάσα» στον κρατικό «προϋπολογισμό» καθώς οι επιδοτήσεις που θα χρειαστούν για τον επόμενο μήνα θα είναι σημαντικά χαμηλότερες. Πρόκειται για μία σημαντική ελάφρυνση για τα κρατικά ταμεία καθώς μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, Δεκέμβριο και Ιανουάριο οι επιδοτήσεις έφθασαν συνολικά το 1,3 δισ. ευρώ. 

Πώς θα διαμορφωθούν οι τελικές τιμές

Η πτώση των τιμών του ρεύματος για τον Φεβρουάριο είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί από τη σημαντική πτώση που παρουσιάζουν οι τιμές του φυσικού αερίου το τελευταίο διάστημα φθάνοντας σε επίπεδα πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτόξευση των τιμών. Έτσι, στις ανακοινώσεις που έκαναν οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος η πτώση των τιμών έφθασε από 42,25% έως 60,49% με την τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται (συμπεριλαμβανομένων και των προγραμμάτων που παρέχουν εκπτώσεις συνέπειας) να διαμορφώνεται από 0,167 έως 0,248 ευρώ. 

Ειδικότερα, τις μεγαλύτερες μειώσεις, έως και κατά 60%, συγκριτικά με τις τιμές του Ιανουαρίου ανακοίνωσαν οι ΔΕΗ, Elpedison και Zενίθ. Οι νέες χρεώσεις της ΔΕΗ για το οικιακό τιμολόγιο διαμορφώνονται 0,199 ευρώ/ΚWh, για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες του μήνα έναντι 0,489 ευρώ/ΚWh τον Ιανουάριο και 0,211 ευρώ/ΚWh, για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες. Σε ό,τι αφορά στο νυχτερινό τιμολόγιο, η χρέωση είναι 0,158 ευρώ/ΚWh  για το νυχτερινό ρεύμα έναντι 0,448 ευρώ/ΚWh τον Ιανουάριο. Η Elpedison ανακοίνωσε τη χαμηλότερη τιμή της αγοράς με το πρόγραμμα Συνέπεια που διαμορφώνεται στα 0,167 ευρώ/kWh από 0,4227 ευρώ/kWh ενώ η στην περίπτωση της Ζενίθ οι ανταγωνιστικές χρεώσεις του Φεβρουαρίου που παρουσίασαν πτώση 58% συγκριτικά με τον Ιανουάριο διαμορφώθηκαν στα 0,1949 ευρώ/ΚWh (από 0,0,465 ευρώ/ΚWh τον προηγούμενο μήνα).

Οι χρεώσεις των παρόχων από τη φθηνότερη ως την ακριβότερη

Εταιρεία Χρεώσεις ΦεβρουαρίουΧρεώσεις ΙανουαρίουΔιαφορά από τον προηγούμενο μήνα 
Elpedison(Πρόγραμμα ΣΥΝΕΠΕΙΑ) 0,167 ευρώ/kWh με εμπρόθεσμη πληρωμή και 0,195 ευρώ/ΚWh (Πρόγραμμα ΣΥΝΕΠΕΙΑ) 0,4227 ευρώ/kWh με εμπρόθεσμη πληρωμή και 0,45 ευρώ/ΚWh -60,49%
ΉρωνDOUBLE Generous Home:0,1897 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας & Generous Home: 0,259 ευρώ/KWh που διαμορφώνεται σε 0,2072 ευρώ/KWh με την έκπτωση συνέπειαςDOUBLE Generous Home:0,3285 ευρώkWh με έκπτωση συνέπειας & Generous Home: 0,360 ευρώ/kWh που διαμορφώνεται σε 0,030 ευρώ/kWh με την έκπτωση συνέπειας -42,25%
ΔΕΗ0,19 ευρώ/KWh έως 500 KWh και στα 0,21 ευρώ/KWh άνω των από 500KWh. 0,489 ευρώ/KWh έως 500 KWh και στα 0,5001 ευρώ/KWh άνω των από 500KWh. -59%
Ζενίθ0,1949  ευρώ/ΚWh 0,0,465 ευρώ/ΚWh -58,08%
Watt and Volt0,245 ευρώ/KWh0,459 ευρώ/KWh-46,60%
Protergia0,248 ευρώ/kWh0,448 ευρώ/kWh -44,60%

 Με αυτά τα δεδομένα και παρά την πτώση των ανταγωνιστικών χρεώσεων, το μεγαλύτερο μερίδιο των καταναλωτών δεν πρόκειται να δει αλλαγές στα τιμολόγια του Φεβρουαρίου. Είναι ενδεικτικό ότι οι καταναλωτές που έχουν επιλέξει τη ΔΕΗ ως πάροχο και που με τα στοιχεία Δεκεμβρίου του ΕΧΕ αντιπροσώπευαν το 63,29% της αγοράς, η τελική τιμή της κιλοβατώρας θα διαμορφωθεί για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες ακριβώς στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Ιανουαρίου μετά την επιδότηση. Έτσι, στο βασικό οικιακό τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ, η τιμή ανά κιλοβατώρα πριν την επιδότηση τον Φεβρουάριο διαμορφώνεται στα 0,199 ευρώ για κατανάλωση έως 500 κιλοβατωρών και μετά από την επιδότηση θα φθάνει στα 0,159 ευρώ, όσο δηλαδή ήταν και τον Ιανουάριο μετά από την επιδότηση 0,33 ευρώ του ευρώ στις ονομαστικές χρεώσεις 0,489 ευρώ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται αυξημένη επιδότηση στο ρεύμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Να ελαφρύνει τις ΜμΕ από το υψηλό κόστος ενέργειας έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, ενώ αυξημένες θα είναι για τον Ιανουάριο οι επιδοτήσεις στους καταναλωτές, μετά τη μεγάλη αύξηση των λιανικών τιμών.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος οι οριζόντιες επιδοτήσεις στο ρεύμα, έρχονται αυξήσεις λογαριασμών

Το νέο μοντέλο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα προβλέπει χαμηλότερες αυξήσεις όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση και «μπόνους» σε όσους επιτύχουν μείωση, ώστε να μειωθεί το δυσβάστακτο κόστος των επιδοτήσεων για τον προϋπολογισμό.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Τέλος στις επιδοτήσεις για όλους το 2023, αποφάσισε το Eurogroup

Σε μοντέλο δύο επιπέδων προσανατολίζεται η Ευρώπη για να σταματήσουν να επιδοτούνται όλοι οι καταναλωτές. Διπλασιάστηκαν οι τιμές χονδρικής στην Ελλάδα από τα τέλη Νοεμβρίου, έρχεται μεγάλη επιβάρυνση του προϋπολογισμού.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα κόβεται το ρεύμα σε κακοπληρωτές που έχουν αλλάξει πάροχο

Να ενημερώνονται οι νέοι πάροχοι για «φέσια» σε προηγούμενους για να διακόπτουν την ηλεκτροδότηση προτείνουν οι εταιρείες. Τι συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση της ομάδας εργασίας παρόχων, ΥΠΕΝ και ΡΑΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: «Προσγειώνονται» οι τιμές λιανικής, στα ύψη οι τιμές χονδρικής

Σήμερα οι ανακοινώσεις των ανταγωνιστικών χρεώσεων που θα είναι μειωμένες περίπου κατά 20% και επιτρέπουν αντίστοιχη μείωση επιδοτήσεων από το κράτος. Αδικαιολόγητα υψηλές οι τιμές στη χονδρική, ρεκόρ Ευρώπης για σήμερα.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο νέος φόρος στην εμπορία ρεύματος

Ζημιές που ξεπέρασαν τα 400 εκατ. είχαν οι εταιρείες εμπορίας το 2021 και συνέχισαν να «μπαίνουν μέσα» το 2022, ενώ άρχισαν να «γράφουν» υπερέσοδα από τον Αύγουστο. Η ΡΑΕ θα ελέγξει αν και πόσο έχουν αυξήσει το μεικτό περιθώριο κέρδους.