ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
Φωτο: Shutterstock

Τρεις κλίμακες επιδότησης στο ρεύμα: Πόσο καλύπτονται οι ανατιμήσεις

Μειωμένος κατά 42% ο προϋπολογισμός των επιδοτήσεων για το ρεύμα συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο. Πώς διαμορφώνονται οι επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο.

Επιδοτήσεις που φθάνουν στο 90% των αυξήσεων για το 90% των νοικοκυριών της χώρας και αυξημένη επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου για τον μήνα Οκτώβριο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ο προϋπολογισμός των επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σημαντικά μειωμένος άνω του 40% από τον Σεπτέμβριο, από 1,9 δις ευρώ στα 1,1 δις ευρώ. 

Ειδικότερα, για τις επιδοτήσεις του μήνα αυτού το ΥΠΕΝ θα αξιοποιήσει 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που έχει από τον Ιούλιο έως σήμερα συγκεντρώσει περί τα 2 δις ευρώ από τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας αλλά και από τα έσοδα που έχουν συγκεντρωθεί από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων. Τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Για τις επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος δημιουργούνται 3 κλίμακες κατανάλωσης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για τις κύριες και μη κατοικίες:

  • Για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες που αφορά το 90% των νοικοκυριών θα καλύπτεται το 90% της αύξησης της τιμής του ρεύματος με την επιδότηση να φθάνει στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Για καταναλώσεις από 501-1.000 κιλοβατώρες η επιδότηση θα φθάνει στα 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα που αντιστοιχεί σε απορρόφηση των αυξήσεων κατά 80%.
  • Για καταναλώσεις από 1001 κιλοβατώρες και πάνω η επιδότηση θα καλύπτει το 70% αύξησης των τιμών, με επιδότηση 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για μία κλίμακα που αντιστοιχεί στο 2% των νοικοκυριών της χώρας. 

Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου οι επιδοτήσεις θα καλύπτουν το 100% των αυξήσεων με 485 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Παράλληλα, θα προβλέπεται και επιπλέον επιδότηση με 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για μείωση της κατανάλωσης κατά 15% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα την περασμένη χρονιά. 

Σε ό,τι αφορά στα επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος, για 35 kVA και καταναλώσεις έως 2.000  κιλοβατώρες η επδότηση θα καλύπτει το 80% της αύξησης και θα ανέρχεται σε 398 ευρώ μεγαβατώρα ενώ για καταναλώσεις άνω των 2.000 κιλοβατώρων η επιδότηση θα φθάνει στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επιπρόσθετα, για τους αγρότες προβλέπεται οριζόντια επιδότηση 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο, οι 700.000 οικιακοί καταναλωτές θα λάβουν επιδότηση 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τους παρόχους που θα καλύπτει το 50% της αύξησης της τιμής ενώ για τα μη οικιακά τιμολόγια και για τη βιομηχανία η επιδότση θα φθάνει στα 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.  

Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε και ένα νέο μέτρο που αφορά τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο αποκλειστικά για την παραγωγή ρεύματος που θα επιβαρύνονται με 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν ως στόχο την:

  •  Υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου
  •  Υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο
  • Υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές

Όπως σημείωσε ο υπουργός, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε, έστω και καθυστερημένα, να αναλάβει πρωτοβουλίες κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος χωρίς απτά αποτελέσματα ως τώρα. Πολλές χώρες, ακόμα και οι πιο ισχυρές, όπως η Γερμανία, προειδοποιούν τους πολίτες τους για υπερβολικά αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας και υποχρεωτικές διακοπές στην παροχή της.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως φέτος καταγράφεται ρεκόρ εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που καταφθάνουν στη Ρεβυθούσα, καθώς έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα πλοία που έδεσαν στον τερματικό σταθμό.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση έχει θέσει τρεις στόχους για το επόμενο διάστημα:

  • Πρώτον, να συνεχιστεί η στήριξη των πολιτών, εξασφαλίζοντας προσιτές τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά,
  • Δεύτερον, να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για να έχουμε ενεργειακή επάρκεια όλο το χειμώνα και
  • Τρίτον, να ενισχυθεί η προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.Μάλιστα, από σήμερα στο site του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, https://ypen.gov.gr/ και έχουν αναρτηθεί 23 προτάσεις και ιδέες για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται συμβόλαια διάρκειας 6 μηνών για τα τιμολόγια ρεύματος

Σύμφωνα με απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι προμηθευτές θα μπορούν να προσφέρουν μεικτά προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και συμβόλαια τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Ενέργειας: Πιθανή αλλαγή στον κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας

Πηγές της Ρυθμιστικής Αρχής ανέφεραν, σε διαφορετικό μήκος κύματος, ότι ο Κώδικας πρέπει να ερμηνεύεται υπό το πρίσμα της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και της σωστής ενημέρωσης του καταναλωτή.
Theodoros Kylakakis, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Πώς θα διαλέξουν τιμολόγιο ρεύματος οι καταναλωτές

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως μέχρι πρότινος υπήρχαν 130 διαφορετικά τιμολόγια που δεν τα παρακολουθούσε ο καταναλωτής, ενώ υπογράμμισε πως έχει αρχίσει και λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Ενέργειας: Αισιοδοξία για την πορεία των τιμών του ρεύματος

Ανώτατες πηγές του υπουργείου δήλωναν ότι δεν προκύπτει ανάγκη επαναφοράς των οριζόντιων επιδοτήσεων όμως είναι πάντοτε διαθέσιμα τα εργαλεία που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο έξαρσης της ενεργειακής κρίσης.